divendres, 5 de febrer del 2016

La Generalitat veu blindades les ponències de la ruptura

EL POLS SOBIRANISTA

La Generalitat veu blindades les ponències de la ruptura

Munté reitera que la tramitació parlamentària afecta competències pròpies

Puigdemont i Albiol mantenen una reunió "discrepant en el fons" i correcta en les formes

La Generalitat veu blindades les ponències de la ruptura
Xabier Barrena Xabi Barrena
Dijous, 4 de febrer del 2016 - 19:11 CET
EL PERIODICO 
El Govern català està confiat que el Tribunal Constitucional, si al final intervé a petició del Govern en funcions de Mariano Rajoy, com aquest mateix ha anticipat aquest dimarts, no tindrà on acollir-se per suspendre ni l'inici de la tramitació de les lleis de la desconnexió ni la mateixa Conselleria d'Exteriors, la primera que serà posada en dubte. "Estem dins dels marges de les competències pròpies", ha asseverat la portaveu de l'Executiu català, Neus Munté. El motiu de la compareixença de la també consellera de Benestar ha sigut explicar com havia anat la reunió de 70 minuts entre el president Carles Puigdemont i el president del grup del PP al Parlament, Xavier García Albiol.
La trobada, han coincidit Munté i el mateix Albiol, s'ha desenvolupat en un ambient cordial i de "respecte" però amb profundes diferències en el fons, evidentment, pel procés sobiranista. En relació amb el que ha expressat Rajoy hores abans, el president ha transmès a Albiol la seva nul·la capacitat per entendre "la contínua voluntat del PP per judicialitzar qualsevol pas del procés sobiranista". I com que els passos que se segueixen, ha assenyalat la portaveu, atenen el mandat popular que emana del 27-S, el Govern i el Parlament no pensen en absolut a fer ni un pas enrere.
El 30 de juliol del 2014, l'aleshores president Artur Mas va visitar Mariano Rajoy a la Moncloa. L'Estat i la Generalitat cavalcaven llavors cap a la primera de les grans topades que el procés sobiranista ha viscut, a compte de la consulta del 9-N, primer, i del seu succedani en forma de procés participatiu, després. Aquell dia d'estiu, Mas es va presentar a Madrid amb un llistat de 23 peticions al líder de l'Executiu. Aquest dijous, hores després de l'anunci de Rajoy que es preparava per a un nou xoc frontal amb la Generalitat, via TC, el seu home a Catalunya ha rendit visita al nou president. En un reflex especular del que va passar el juliol del 2014, Albiol duia a la cartera, també, una llista, amb 15 peticions. La sort d'aquestes qüestions sembla que serà escassa, com les 23 de Mas. Però la intenció, potser, era una altra, en els dos casos, la d'oferir un tarannà dialogant.
Les iniciatives d'Albiol conjuguen un interès per l'àmbit social, no excessivament explotat pel PPC fins ara, mitjançant l'exigència de fons per a les polítiques d'ajuda als ciutadans, amb el rerefons sempre present d'oposició a l'independentisme. En el llistat també hi ha mesures històricament pròpies dels populars, com la petició de rebaixa d'impostos, del tram autonòmic de l'IRPF, i la supressió de l'impost de patrimoni, successions i donacions. Cosa que, que tenint en compte l'escassa liquiditat de la Generalitat, sembla poc probable que s'atengui, per més que el mateix Puigdemont volgués.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada