dissabte, 31 de gener del 2015

Si Esquerra vol ser el PSC…, per Vicent Partal

Vicent Partal

30.01.2015

Si Esquerra vol ser el PSC…

Vilaweb
Ahir es va anunciar que ERC oferia a Jordi Martí de ser el número dos de la candidatura local de Barcelona. Ernest Maragall ja va ser el número dos de la candidatura de les europees i en moltes poblacions s'anuncia un desembarcament en massa d'ex-membres del PSC en les candidatures d'ERC. Fins i tot, en alguns casos, ha originat una tensió evident amb la gent que ha estat republicana des de sempre.

Supose, doncs, que ja podem parlar d'una tendència molt clara. ERC sembla que veu la seua oportunitat electoral en la substitució més o menys mimètica del PSC, en el fet de ser, d'alguna manera, allò que era el PSC.

És una decisió que m'imagine que deuen haver meditat molt, i les eleccions locals seran un primer test per a veure si la cosa funciona. Però, mentre no arriben, a mi em sorprèn l'exclusivitat de l'operació i les poques precaucions que semblen prendre. També per la forma: no estic gens segur que la millor manera d'acostar l'ex-votant socialista a Barcelona siga posar de número dos l'ex-cap del grup municipal socialista, entre més raons perquè va perdre les primàries del partit.

Siga com siga, la influència del 'model PSC' en l'actual direcció republicana és com més va més visible. És una dada objectiva i podem especular que tinga una part de responsabilitat en el canvi d'orientació dels republicans de l'estiu ençà.

Ara, jo em demane on ens menarà això, com a país. No ho sé. Però en les picabaralles constants d'aquests darrers mesos entre ERC i CiU crec que aquesta influència és un factor que no hauríem de negligir. No dic que siga l'únic: la reacció d'alguns convergents arran de la demanda que Mas comparega al parlament per aclarir l'afer Oriol Pujol és simplement lamentable. Però a hores d'ara se'm comença a fer evident que, en l'horitzó d'ERC, l'eix dreta-esquerra torna a interferir-se en el debat sobre com aconseguir la independència. I això que durant anys ells mateixos ens havien explicat de manera brillant que un plantejament com aquest era simplement erroni.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada