dimecres, 15 d’agost del 2018

Comín assegura que el Consell de la República assumirà les funcions de l'«estat major» del procés

procés català
 
 

Comín assegura que el Consell de la República assumirà les funcions de l'«estat major» del procés

L'exconseller a l'exili ha confirmat que serà el màxim representant d'ERC en la nova institució, que es finançarà amb fons privats

per Redacció, 15 d'agost de 2018 a les 10:50 |
Toni Comín, en imatge d'arxiu a Brussel·les | Delmi Álvarez
L'exconseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Toni Comín, ha assegurat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio que el Consell de la República ha d'assumir el paper de l'estat major del procés.

Comín ha definit aquest òrgan com l'espai "on es construïa la unitat estratègica entre les entitats sobiranistes i els partits i es prenien les grans decisions del procés". L'exconseller ha afirmat que la nova institució tindrà una relació directa amb el Govern de la Generalitat i serà qui liderarà "la continuïtat del procés".


L'exconseller serà el màxim representant d'ERC en la nova institució, que es finançarà amb fons privats. Comín també ha fet una crida a la "unitat" dins de l'independentisme però, de cara a les properes eleccions municipals, ha apuntat a l'anàlisi "cas a cas" a l'hora d'avaluar la necessitat de confeccionar llistes unitàries.

"Si ens encongim de res servirà la unitat"

Comín ha apel·lat a un moviment independentista "transversal i unitari". Per aquesta raó, davant les veus que han sorgit a l'entorn d'ERC i del PDeCAT criticant la inviabilitat d'executar el mandat de l'1-O, l'exconseller ha instat a la "lleialtat". "Si ens encongim de res servirà la unitat", ha dit, tot apuntant a la necessitat de "parlar molt i refer les confiances, que és el que fem cada dia a l'exili".

L'exconseller ha posat com a exemple la sinergia entre França i Anglaterra per tombar Alemanya durant la guerra mundial com a exemple de la importància de les aliances malgrat les diferències existents. "Estem en un combat brutal contra un estat que utilitza tots els mitjans legals i no legals", ha assegurat, tot afegint que "les trifulgues només malmetran a l'independentisme" pel que ha apel·lat a "construir ponts i unitats".


L'anterior responsable de Salut també ha estat crític amb aquells discursos que consideren que els independentistes "no són suficients" i han d'eixamplar la base. "Si no érem suficients al març, tampoc ho érem a l'octubre", ha comentat Comín, criticant "com es podia defensar" això a l'octubre i "ara dir el contrari".

En l'entrevista també ha destacat la seva situació personal, confrontada amb la política, després de la mort del seu germà a Bèlgica, on va ser traslladat arran de l'exili de Comín.

La relació amb Junqueras i Puigdemont

Comín ha reconegut que li va costar prendre la decisió de marxar a l'exili, però que en veure com "el conflicte polític s'ha judicialitzat" té la certesa que va perdre la decisió correcta. "Per guanyar el combat polític has de guanyar la batalla judicial", ha dit, tot afegint que les euroordres resoltes a favor seu ha afavorit que a Europa es vegi el Tribunal Suprem "amb vergonya i estupor” i “si no haguéssim marxat, no seria així".

L'exconseller ha assegurat que manté molt bona relació amb els polítics empresonats. De fet, ha explicat que ha rebut "tres cartes en només deu dies" d'Oriol Junqueras, i ha constatat que la relació "no s'ha refredat". Ha explicat, però, que en les cartes eviten parlar de "temes polítics per prudència".

A Comín li consta que Puigdemont ha enviat diverses cartes a Junqueras. El que no ha sabut concretar és si aquestes han obtingut resposta.


(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada