dilluns, 13 d’agost del 2018

Qui és qui en la defensa jurídica de la cúpula del procés

Procés català

Qui és qui en la defensa jurídica de la cúpula del procés

La dimensió internacional del cas congrega advocats penalistes, especialistes en drets humans i encarregats de protegir presos d'ETA, excaps d'Estat i activistes

per Oriol March, 11 d'agost de 2018 a les 11:00 |
Ben Emmerson, a la dreta de Puigdemont, és un dels advocats implicats en la defensa del procés | ACN
És possible que, en el moment de creuar la frontera, cap dels dirigents independentistes que van marxar a l'exili encapçalats per Carles Puigdemont s'imaginessin la dimensió que acabaria tenint el cas. Era el 30 d'octubre del 2017, l'article 155 s'acabava d'aplicar i els seus companys de Govern -ho intuïen, però no en tenien la certesa absoluta- eren a punt d'ingressar a la presó. Des d'aquell moment, la causa catalana ha agafat dimensió jurídica internacional arran de la voluntat del Tribunal Suprem de posar en marxa processos d'extradició.

Per aturar-los -amb èxit, tenint en compte que el magistrat Pablo Llarena ja hi ha renunciat després de múltiples revesos-, l'independentisme s'ha posat en mans d'un equip nacional i internacional d'advocats que han batallat a Espanya, Bèlgica, Regne Unit, Alemanya i Suïssa per frenar els tentacles del Suprem. Aquests són els tretze protagonistes de la defensa jurídica de la cúpula del procés, pendent ara de quan arrenqui el judici a Madrid.

Jaume Alonso-Cuevillas

Jaume Alonso-Cuevillas, en una entrevista amb NacióDigital Foto: Adrià Costa

Els membres de l'anterior Govern, en veure que l'Estat es preparava per una ofensiva legal que podia desembocar en penes de presó, van contactar amb aquest advocat barceloní. El 12 de setembre, un cop presentada la querella de la Fiscalia General de l'Estat per desobediència, prevaricació i malversació arran de la convocatòria del referèndum, Jaume Alonso-Cuevillas (Barcelona, 1961) va assistir a una cita de l'executiu per exposar les línies de defensa, i immediatament va ser contractat. Des d'aquell moment, l'advocat ha saltat a primera fila, amb protagonisme en els mitjans de comunicació i les xarxes socials, com un dels defensors principals de Carles Puigdemont. L'ha assessorat en tots els moviments -des de la possibilitat, finalment descartada, de tornar a Catalunya en campanya electoral, fins al procés judicial a Alemanya- i s'ha convertit en una de les veus més crítiques contra Pablo Llarena per la manera com el magistrat del Suprem ha portat la causa. També ha assessorat Josep Alay, director de l'oficina de Puigdemont, a qui es va detenir en tant que acompanyant del president a l'exili quan va ser frenat a Alemanya. La seva popularitat arriba al punt que fa xerrades arreu del territori. Ara, això sí, està de vacances.
Gonzalo Boye

Gonzalo Boye, un dels responsables de la defensa internacional dels encausats Foto: ACN

Els seus "ahí lo dejo" s'han convertit en una tendència a Twitter. Els fa servir cada vegada que intueix que hi haurà bones notícies judicials fora de les fronteres d'Espanya sobre alguna causa relacionada amb el procés. Va ser Jaume Asens, quart tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, qui va posar en contacte la cúpula del procés amb aquest advocat xilè de llarga trajectòria. Gonzalo Boye (Viña del Mar, Xile, 1965) ja era conegut per haver defensat Rodrigo Lanza -condemnat pel cas d'un urbà que va quedar tetraplègic explicat al documental Ciutat morta- i per haver passat per la presó arran d'una "ajuda logística" prestada a ETA, i s'ha encarregat de coordinar la part internacional de la defensa sobiranista. En els últims temps ha sumat Valtònyc, també exiliat a Bèlgica, com a client. En les seves intervencions públiques, l'advocat xilè és especialment dur contra la manera de funcionar de la justícia espanyola. En una entrevista a NacióDigital a mitjans d'abril, es mostrava convençut -com així va passar- que les extradicions contra líders sobiranistes es tombarien.
Andreu Van den Eynde

Andreu Van den Eynde, en una entrevista amb NacióDigital. Foto: Adrià Costa

És el coordinador de la defensa dels dirigents d'ERC i, per tant, porta personalment els casos d'Oriol Junqueras i de Raül Romeva. Andreu Van en Eynde (París, 1975) és un advocat de paraules contundents, com quan fa un mes va sortir al pas d'un hipotètic pacte de les defenses amb la Fiscalia: "Quan són innocents, pactar és absurd". Setmanes abans, quan hi havia la incertesa sobre si es formaria o no un Govern a Catalunya, va voler deixar clar que la incertesa "perjudicava els presos", com va resumir en una entrevista a NacióDigital. També ha fet declaracions apuntant que Llarena considera "il·legal" l'independentisme, i sosté que als dirigents privats de llibertat ja se'ls ha assenyalat com a culpables abans d'arribar al judici. Van den Eynde va néixer a París perquè és on el seu pare es va refugiar de la policia franquista. Els seus avantpassats, curiosament, són flamencs.
Marina Roig

Marina Roig és l'advocada de Jordi Cuixart Foto: ACN

"Això va per llarg", deia l'advocada de Jordi Cuixart un mes després de l'empresonament del president d'Òmnium Cultural i de Jordi Sànchez, expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i ara una de les cares visibles de Junts per Catalunya (JxCat). Marina Roig, com la majoria dels seus companys, també ha tingut una presència notable en els mitjans de comunicació. Bona part de la línia de defensa es basa en demostrar que els atestats policials de les manifestacions del 20 de setembre de l'any passat "no reflecteixen la realitat". Com tots els advocats que col·laboren en la defensa de la causa, Roig té clar que el procés judicial obert al Suprem acabarà fent el camí cap al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), a Estrasburg. Abans s'havia de desplaçar sovint a Soto del Real, on Cuixart estava reclòs, i ara ho fa sovint a Lledoners, on hi ha els set homes presos polítics.
Jordi Pina

Jordi Pina, en roda de premsa Foto: ACN

És un dels penalistes que s'ha fet més conegut de Catalunya en els últims anys. Ha portat la defensa d'Irene Rigau per la causa del 9-N, però també la de Jordi Montull en el cas del Palau de la Música, que va desembocar en penes de presó per als principals acusats i amb una sentència contra CDC per finançament irregular. Jordi Pina porta ara la defensa de Sànchez, privat de llibertat des del 16 d'octubre de l'any passat, i també de Josep Rull i Jordi Turull, dos dels principals dirigents del PDECat empresonats. L'advocat ha protagonitzat un dels episodis més surrealistes dels últims mesos: el robatori del seu telèfon mòbil a la presó de Soto del Real. "Hi ha unes 70 o 80 guixetes i quan vaig sortir n'hi havia unes 30 o 40 que estaven tancades i l'única que van rebentar era la meva. No tinc cap teoria ni tinc cap explicació. El que sí m'han dit en el centre que és una cosa que no és gens habitual. Vull pensar que no té res a veure en que sigui l'advocat de Jordi Sànchez. Seria gravíssim", va indicar a Catalunya Ràdio. Pina ha incorporat temporalment al seu equip advocats internacionals per cobrir tots els flancs de la defensa.
Ben Emmerson

Ben Emmerson, en roda de premsa a Brussel·les Foto: ACN

"D'aquí a divuit mesos, quan Catalunya tingui la seva cadira a les Nacions Unides com a estat independent, espero poder parlar català amb fluïdesa", va exclamar Ben Emmerson (Kent, Regne Unit, 1963) al costat de Puigdemont fa només dues setmanes, quan el president a l'exili va poder tornar a la Casa de la República de Waterloo. Relator de les Nacions Unides per casos de drets humans i lluita contra el terrorisme entre el 2011 i el 2017, aquest advocat anglès va portar la defensa de Julian Assange durant el procés d'extradició reclamat per Suècia i també va col·laborar amb la dona d'Alexander Litvinenko, l'espia rus que va morir enverinat a Londres l'any 2006. El seu fitxatge, així com també el de Paul Bekaert, responia a la necessitat de disposar de persones amb experiència internacional en el camp dels drets humans per afrontar el procés judicial que s'obrirà un cop el Suprem -si així ho decideix- emet sentències condemnatòries contra la cúpula sobiranista.
Neus Torbisco-Casals

Neus Torbisco-Casals, la segona per la dreta, en una imatge d'arxiu Foto: ACN

Doctora en dret i experta en drets humans, forma part de l'equip de Ben Emmerson, i ha coordinat les demandes de Sànchez i de Puigdemont davant l'ONU per tal que es respectessin els seus "drets polítics". "No hi ha cap precedent en què una democràcia occidental hagi estat avisada pel comitè dels Drets Humans que, o bé implementen aquestes mesures cautelars o, es produeix un dany irreparable d’un parlamentari", sostenia després que Llarena no deixés l'expresident de l'ANC abandonar Soto del Real -per segon cop- i sotmetre's a la investidura. "Potser, a les facultats de dret i a l'escola judicial que dirigeix la seva senyora [la de Llarena] doncs, haurien d'explicar més drets humans com a part de la formació integral d'un jutge en un estat democràtic", insistia en una entrevista a RAC1. Està en permanent contacte amb l'equip d'advocats catalans del president a l'exili.
Paul Bekaert

Paul Bekaert és l'advocat belga de Carles Puigdemont Foto: ACN

Va ser el primer advocat belga amb qui va contactar l'entorn de Puigdemont quan es va prendre la decisió de marxar a l'exili. Paul Bekaert (Kortrijk, Bèlgica, 1948), expert en processos d'extradició, va assessorar diversos membres de l'organització armada ETA que havien marxat d'Espanya davant dels processos judicials oberts. Establert a Tielt, un poble flamenc de menys de 5.000 habitants, des del primer moment va optar per una estratègia de confrontació amb les demandes del Tribunal Suprem, que va veure rebutjades les euroordres per part de Bèlgica. En tot moment ha volgut deixar clar que no se'l paga amb diner públic i ha estat interessat en carregar contra la justícia espanyola: "No me'n refio ni un pèl", va dir a principis de novembre, quan tot just arrencava l'exili i advertia que una detenció de Puigdemont el convertiria en un "màrtir". Ha estat en contacte permanent amb l'equip de Cuevillas i també amb l'entorn polític del dirigent sobiranista establert a Waterloo.
Aamer Anwar

Clara Ponsatí i el seu advocat Aamer Anwar a la sortida de la vista a Edimburg Foto: ACN

El seu gest portant-se el dit a la boca després d'una sortida dels jutjats escocesos s'ha convertit en la icona de la defensa de Clara Ponsatí. Aamer Anwar, advocat de llarga trajectòria en els drets humans i rector de la Universitat de Glasgow, ha centrat bona part de l'estratègia en recalcar que Ponsatí no tindria un "judici just" a Espanya, i en recalcar que a Europa "ja no es respecta el dret espanyol". En una jornada organitzada per la Universitat Catalana d'Estiu celebrada a Manresa, l'advocat escocès va assegurar que "Franco estaria molt orgullós" de la deriva de l'Estat. En el seu temps d'oci, és un fidel seguidor del Barça.
Christophe Marchand

Christophe Marchand és advocat de Comín i Serret Foto: ACN

Encarregat de la defensa de Meritxell Serret i de Toni Comín a Bèlgica, compta amb experiència internacional i té clients de primera fila, com és el cas Rafael Correa, expresident d'Ecuador. "Espanya reprimeix les minories i la dissidència", va assenyalar en una entrevista a finals de març al diari Le Soir. Christophe Marchand és l'impulsor de la demanda contra Llarena al país centreeuropeu, que l'hauria de dur a declarar davant d'un jutge belga el 4 de setembre. L'aparell judicial espanyol, però, ja hi posa traves: considera "improcedent" la sol·licitud. "Aquí ens podem defensar de manera adequada, a Bèlgica el poder judicial és independent", va assenyalar Comín en el moment d'anunciar la demanda contra el magistrat del Suprem en terres belgues.
Wolfgang Schomburg

Wolfgang Schomburg, advocat de Carles Puigdemont a Alemanya. Foto: Youtube

Quan Puigdemont va ser detingut a Alemanya, el seu entorn es va posar en contacte amb Wolfgang Schomburg (Berlín, 1948), advocat especialitzat en dret penal internacional, transnacional, drets humans i cooperació. Són àmbits que coneix des de diferents perspectives, ja que abans de dedicar-se a l'advocacia també ha ocupat càrrecs importants com a jutge i fiscal. Va ser el primer magistrat alemany al Tribunal Penal Internacional per l'ex Iugoslàvia i per Ruanda, i del 1995 al 2000 va ser jutge del Tribunal Federal de Justícia de Karlsruhe. Aquest és el tribunal suprem del país en matèria de jurisdicció ordinària, i l'última instància jurídica per a procediments civils i penals, per sobre de les audiències provincials. Un càrrec equiparable, en certa manera, al de Llarena. Va centrar els esforços -amb èxit- en evitar l'extradició per rebel·lió, finalment descartada per la justícia alemanya, que només va apreciar un delicte de malversació de fons públics. El Suprem va descartar extradir Puigdemont per aquest motiu i, finalment, va acabar retirant les euroordres.
Nico Krisch

Nico Krisch ha assessorat Jordi Sànchez com a advocat davant l'ONU Foto: ACN

Acadèmic especialitzat en dret internacional, Nico Krisch va aparèixer en escena en el moment en què Sànchez va demanar mesures cautelars a l'ONU per tal que permetés la seva investidura. La resolució de les Nacions Unides va ser favorable als interessos de l'aleshores candidat a la presidència de la Generalitat, però l'Estat no la va complir. Krisch va ser l'encarregat de presentar l'escrit davant l'ONU i, en una roda de premsa a Barcelona -al costat de Pina-, va voler deixar clar que Espanya estaria "violant" el Pacte Internacional de Drets Civils. De moment, l'Estat no ha rebut cap advertiment oficial. A banda de la feina legal al costat de Sànchez, l'advocat és codirector del Centre de Governança Global de l'Institut d'Estudis Internacionals de Ginebra.
Olivier Peter

Olivier Peter, advocat d'Anna Gabriel a Suïssa Foto: ACN

En el moment en què Anna Gabriel va decidir exiliar-se a Suïssa, es va posar en contacte amb aquest jove advocat suís -llicenciat el 2011- per tal d'abordar estratègies de defensa. Peter es va fer conegut per la defensa de vint presos d'ETA davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg (TEDH) i va aconseguir tombar la doctrina Parot. També va portar la defensa de dos detinguts de l'organització armada basca després de l'atemptat contra la T-4 de Barajas, els quals van rebre maltractaments. Va acabar aconseguint una indemnització de 50.000 euros per als demandants. Peter ha participat en fòrums a Catalunya acompanyat de Cuevillas, Boye i Torbisco-Casals.

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada