dissabte, 18 d’agost del 2018

D’INTENT D’UN TOMB PER LES TERRES DE L’EBRE, A VACANCES FORÇADES. - (2)

Escrits del Víctor

18-23.07.18

D’INTENT D’UN TOMB PER LES TERRES DE
L’EBRE, A VACANCES FORÇADES. - (2)

Ja soc allotjat a la capital del Baix Ebre.

Soc el dissabte 30 juny, i hem pareix que a l’altre escrit l’havia acabat dient de la meva arribada a Tortosa, acalorat una muntera. Però el fet més important era que fins llavors estava més que tranquil, ja que el pitjor tenia d’arribar l’endemà,- però car, no ho sabia pas...

El fet és que una vegada fresquet i descansat, me’n vaig cap a Roquetes, i trobo la ciutat en festes. La Festa Major d’estiu, durarà fins el 7 de juliol, - són molt festeros -.Les Roquetes, del Baix Ebre ( És una ciutat tocant tangencialment a Tortosa, com si fos la seva continuació,un barri, però és completament diferent, actualment (2018) té més 8000 hab.,- a l’època que hom hi va ser( 1983-1987) en tenia una mitjana de 5200-. Lloc que s’ha popularitzat arreu, per la cançó dels “Quicos”, ( Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries) que diu: “De Roquetes vinc , de Roquetes vinc, de Roquetes baixo, agulles de cap, , agulles de cap, agulles de ganxo...”. Els Quicos,-( Són Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, el Grup de cançó i teatral més important de les Terres de l’Ebre, és formà l’any 1992, compost inicialment per Artur Gaya i Iglesias (Tortosa, 1956), Francesc Pedret i Tena (Tortosa 1967) i i Jordi Fusté i Mateu (Tortosa, 1960), amb el nom de tres personatges populars tortosins : Paco Calbet, cantant tortosí cec, dit Quico el Célio ; de Josep Cid i Fonollosa, Lo Noi, acompanyant de Quico el Célio, i Evarist Fusté, músic del Quico i del Noi, dit Lo Mut. Els Quicos, són dignes successors Lo Canalero, Josep Garcia Sanz, el millor cantador de Roquetes. Des del 1992 fins el 2017, la seva discografia i espectacles, arriba a uns trenta obres, per les que han rebut, un munt de premis...)

Hi ha moltes Roquetes,- (Tenim de dir que hi ha moltes Roquetes arreu de Catalunya i els Països Catalans, i la resta de l’Estat. Al costat de Sitges en tenim una altra, Les Roquetes del Garraf, que pertany a Ribes i que conjuntament amb Sant Pere de Ribes, fan la totalitat del municipi. A part hi ha més llocs amb el nom Roquetes,com : Roquetas de Mar (Almeria); i el Barri de les Roquetes a Barcelona, i que forma part del Districte de Nou Barris, d’uns 15.200 hab., entre altres).
Començo unes vacances forçades.
Atabalat per les perspectives deixo el portátil, haviam si demà serán més propicies, però, “ chi lo sa ¿?” , i miro d’aclucar l’ull.
Primer de juliol, diumenge, després de passar la nit del lloro, preocupat, - i sort d’alguna sèrie televisiva d’aquelles que les repeteixen 200 vegades com a mínim-, pel que li passaria avui al “podrit” ordinador, el torno a engegar, i vinga anant provant, i ell vinga anar-me fent un bucle, i un bucle, i així eternament fins que “ ofuscat”, tocà el que no calia “ marditos xips” o el que sigui.
A partir de llavors, no pogué tornar a ...,- i pensava que no seria tan greu ...-.Cabrejat com un mico el deixà, que vés a saber que faria ell, - l’ordinador- solt, i quant tornà a la tarda, ja se m’havia polit tota la memòria que hi tenia i més coses. Era un tros de ferro, sense càlculs, ni algoritmes a l’espai informàtic. Suposo que em passa per espavilat, i per no parar a temps.
I aquí començà el drama total, d’un Tomb per les Terres de l’Ebre, i que tot plegat és convertís en unes Vacances Forçades, - sense que pogués enviar els articles a La Veu de la Segarra, el Sitges Press, i etcètera. Em quedà com si m’hagués deixat la parella, la novia, o quelcom així.
Desprès d’haver fet un desastre sense precedents, trist i abatut, decideixo anar a esmorzar per animar el cos i l’esperit, més animat surto de l’hotel a la calor i amb la mosca a l’orella, rumiant que faria el dia d’avui, orfe d’ordinador, i com sempre, trobo una Tortosa ben buida i tot seguit ús explico quin és el motiu.

Anar a la muntanya- (A Tortosa principalment,i els seus voltants els cap de setmana ( dissabte i diumenge) o algunes festes, és queda d’allò més buida,- semblant un mas robat-, la majoria d’autòctons se’n van, al que ells en diuen: “ A la muntanya...”,i l’anar a la muntanya, pels tortosins i ebrencs, és anar a una torre, casa, finca, xalet,etc. que estant en una alçada màxima, entre la part alta de Roquetes i la base de la pujada dels Ports, a uns 20 metres d’altitud des del nivell del mar. És per això que des de sempre( 1987) m’ha fet gràcia l’expressió, amb tots els respectes. També se’n van al mar, a uns 20 kms., a l’Ampolla, Sant Carles de la Ràpita, o Sant Jaume d’Enveja, etc.)
Preocupat, el matí, del dilluns 2 de juliol, la primera cosa que faig truco a La Veu..., per dir que no hi contessin, era la primera vegada,- em digueren- en prop de 5 anys. Ho comunicà al Sitges Press, i altres d’on line, - a Internet no és tant problemàtic, és infinit- . Això sí, el fet de no poder complir és complicat, com si em quedés tot el que volia passar “de negre sobre blanc” al pap, i no tirés ni amunt , ni avall, és trist i fotut. A mica en mica, m’anà reixint del disgust superlatiu i començo a escriure en els meus paperets típics.
Continuarà.
Aquesta és la segona entrega d’un viatge que va començar força bé, però és convertí en unes llargues vacances forçades.
Víctor Lluelles i Cardona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada