divendres, 12 d’octubre del 2018

RECORDANCES CERVERINES - (42 )-TROBADA D'EX-ALUMNES DE LA SAGRADA FAMÍLIA DE CERVERA, DESPRÉS DE 66 ANYS.

Articles del Víctor

RECORDANCES CERVERINES, 18 - (42)-
03-07.10.18
TROBADA D'EX-ALUMNES DE LA SAGRADA FAMÍLIA DE CERVERA, DESPRÉS DE 66 ANYS. 

 
Devia ser a principis d'agost quan vaig rebre un e-mail d'un tal Lluís Garcia Ribalta, hom pensà qui de-ho ser aquest comunicant, i vaig llegint el correu, on em diu: “ Fa molts dies que tot un grup ens hem dedicat a contactar amb exalumnes del col·legi de la Sagrada Família de Cervera, que a partir d'una foto d'en Gómez Grau, de l'any 1952, - cal reconèixer la feinada, que aquest “Grup” va esmerçar per anar recopilant tots els noms dels 32 alumnes d'aquella època, 1952 que hi ha a la foto-, i en Lluís m'afirmava que: “ Ús podeu imaginar que molts els teníem oblidats i els hem anat esbrinant, altres recordats a mitges, de tot una mica.” i continuava: “ ...continuem amb la feina de localitzar a tothom. Una bona colla, encara viu a Cervera, altres aquí i allà, cosa que ens ha costat una mica...”.
Miro la foto, hi veig una muntera de quitxalla, abillats amb unes bates ratlladetes i tots ben col-leccionats, com devien manar els canons de llavors, potser una trentena, em busco, i qui havia de ser?, el del cap més gros, però amb uns cabells enrrullats d'allò més “ guai”.”, ni jo em reconeixia. “Però el que sí de cop em va ocórrer, tot el magí se m'obri com un gran “Forat de Cuc “, que travessava l'espai-temps d'una distància de més de seixanta anys, i se m'aparegueren moltíssimes imatges d'aquells temps,- la majoria a la Casa Caritat-.com: Una monja baixeta, amb unes castanyoles, una “claca” o com es digui; L'aula que donava les escales del Carreró; Un casc de la guerra…; Jugar pel passadís llarg; Lliscar per la barana de l'entrada; i del Col·legi de dalt : les escales, la capella, el patí i el retrat seriós de la Mare Janer ( Anna Maria Janer i Anglarill, la fundadora de les Germanes de la Sagrada Família, va néixer a Cervera el 18 de desembre del 1800), etc. Records que segurament deuen estar desenfocats per la llunyania de l'època, i suposo que a tots els ha passat alguna cosa pareguda, però durant la trobada els intercanviarem com cromos.”
 
Buscant els noms de tots plegats.
Sort vaig tenir del llistat de noms, que partint dels números grossos damunt de cada nen ratllat de la foto tramesa, quan començo a llegir els noms, encara se m'obri més la finestra de la memòria, i se m'ampliaren els records personals dels molts amics i coneguts que feia molt temps que no hi tenia contacte. Cal dir que dels 32 presents a la fotografia, seguin els noms en coneixia uns 20 (Primerament uns 10 del veïnatge directe de carrer Major; els 10 restants, amics i coneguts de diferents barris i diferents activitats ).
Érem en lloc històric, la Casa Caritat.
En aquella llunyana època compartíem aules entre un costat i l'altre del carrer Major (...) potser moltes vegades més a l'altre costat , - i hom pensa que ens hi devien enviar perquè érem nens i d'una certa edat-, aquest era l'edifici de la Casa Caritat,- i no sé si es deia així-, un edifici eclèctic com la seva història ,- i llavors no n'érem conscients, ni ens ho havien explicat-. Per això, permeteu-me uns apunts cronològics, com: (L'any 1359 s'hi van reunir les corts catalanes, presidides pel rei Pere el Cerimoniós, on es constituí la Cort General de Catalunya, (segons l'acta del 19 de desembre de 1359), embrió de la Generalitat de Catalunya; En el mateix lloc , el 5 de març de 1469, es van signar els capítols matrimonials dels futurs Reis Catòlics, Ferran d’Aragó i Isabel de Castella, que d’amagat es casaren a Valladolid un 19 d’octubre de 1469; L'any 1690 si construí el Col·legi de la Companyia de Jesús i un conjunt arquitectònic,- de l'època romànica quedà el portal adovellat, encara existent. També es construí un temple barroc de nau única, amb capelles laterals, i el presbiteri està cobert per una gran petxina, el seu portal és neoclàssic, també existent, actualment és un auditori -, que malgrat estar en obres i visqueren del 1727 al 1767, any de la seva expulsió que es convertí en “Real Colegio de San Carlos”, honora'n al rei Carles III. Penso que per la guerra in-civil hi havia una presó. Fins fa pocs anys en deien l’edifici de la Companyia, ara se'n diu Fundació Casa de Caritat Residència Mare Janer de Cervera.)

El dia de la Trobada.
El pròxim dissabte 20 d'octubre és el dia triat per la TROBADA D'EX-ALUMNES DEL COL-LEGI DE LA SAGRADA FAMÍLIA, ANY 1952, que començarà amb la visita al col·legi de la Sagrada Família,i la Casa Caritat, després cap a la Plaça Major per gaudir del Campanar, la Paeria i l'Església de Santa Maria, seguin de nou pels carrers Major i Santa Anna a la Plaça Sant Miquel,- ara de la Universitat-, baixant al Pou de Sant Miquel. La cloenda es farà, al Restaurant No badis (antic Bona Teca), amb un dinar-fi de festa. 


Aquesta RECORDANÇA CERVERINA, la vull dedicar a tots els que visquérem en aquelles llunyanes èpoques del 1952 (època de la fotografia), que restàvem com alumnes al Col·legi cerverí de la Sagrada Família i els que no hi són, però sobretot als companys que han tingut la idea i han organitzat aquesta trobada, i que després de tants anys ens han fet reviure vivències i records que molts ja teníem arxivats. Fins la Trobada.
Víctor Lluelles i Cardona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada