diumenge, 8 de març del 2015

El parc Güell creix fora del seu recinte

El parc Güell creix fora del seu recinte

La veïna Casa Jaqués albergarà un museu dedicat a l'obra de Gaudí.La Casa del Guarda explicarà la BCN modernista amb projeccions en 3D

EL PERIODICO
CRISTINA SAVALL / BARCELONA
Dijous, 5 de març del 2015
  • CASA DEL GUARDA Serà un espai museístic dedicata la Barcelona modernista.
  • SALA HIPÒSTILA Es restaurarà per solucionar els problemes d'humitats.
  • CONSERGERIA Estàrecoberta de bastides, en plena rehabilitació.
La Unesco va declarar el 1984 que el parc Güell és patrimoni cultural de la humanitat, igual que l'Alhambra, el Generalife i l'Albaicín de Granada o el Kremlin i la plaça Roja de Moscou. Això implica que en el tan visitat parc modernista, creat a principis del segle XX per Antoni Gaudí, no es poden construir noves edificacions, cosa que exigeix un cert esforç d'imaginació en el cas que es pretengui emprendre alguna ampliació. És el que passa ara amb el projecte de construcció del nou centre de visitants del parc, que el primer semestre del 2016 albergarà un espai museístic dedicat a explicar la història d'aquest espai emblemàtic de la ciutat. Per fer-ho possible, l'ajuntament ha arrendat la veïna casa de Pere Jaqués, coneguda com Can Ceguet, i amb això el parc, en cert sentit, creixerà fora del seu propi recinte.
Paral·lelament, aquest any s'iniciarà també la rehabilitació de la Sala Hipòstila, que pateix humitats. A més, la coneguda com Casa del Guarda, que actualment acull l'exposició permanent Güell, Gaudí i Barcelona, l'expressió d'un ideal urbà, es transformarà en un espai dotat de projeccions en 3D per il·lustrar sobre la Barcelona modernista, mentre que l'edificació veïna, la consergeria, ja està coberta de bastides per procedir a la seva rehabilitació. Les obres també afecten actualment el pati de la Casa Museu Gaudí.
CASA JAQUÉS La torre del carrer d'Olot acolliràel centre de visitants, que comptarà amb un espaimuseístic dedicat a la història del parc Güell.
La Casa Jaqués, la futura seu del centre de visitants, és una talaia ubicada al barri de la Salut, a la confluència del carrer d'Olot i l'avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntanya, just al costat de l'entrada on arriben els visitants que s'hi han desplaçat en metro.
Va ser edificada per l'arquitecte modernista Joan Marsans entre els anys 1900 i 1905, i destaca per la seva torrassa amb excepcionals vistes sobre el parc. Marsans també és autor de la Casa Call i Millàs, amb la seva curiosa façana plena de serigrafies d'animals, que està a la cantonada de Vallfogona amb Verdi.
Can Ceguet i el seu jardí són acualment propietat d'una empresa japonesa que ara, després de tenir-lo abandonat, l'ha llogat durant 15 anys a Barcelona Serveis Municipals (BSM), una societat anònima participada al 100% per l'ajuntament que gestiona espais emblemàtics com el parc Güell, el Tibidabo, el Parc del Fòrum i l'Estadi Olímpic.
PUNT DE TROBADA / Míriam Plaza, cap d'unitat del parc Güell, explica que la façana de la Casa Jaqués està catalogada amb el nivell C com a bé d'interès urbanístic. «Els propietaris no l'han rehabilitat, i per això es troba en mal estat. Les obres no finalitzaran fins al 2016, data prevista per a l'obertura del centre de visitants», informa Plaza. Altres objectius del nou equipament cultural són ampliar i millorar els serveis als visitants amb espais adequats per a lavabos i taquilles, a més de ser un punt de trobada per a les escoles i els grups amb guies.
A la Comissió de Cultura, Coneixement i Innovació del febrer, el regidor Jaume Ciurana va presentar el pla d'actuacions del parc Güell, amb l'objectiu d'aconseguir una «gestió sostenible i eficaç». Des del 2013 l'accés al parc és de pagament, a excepció dels veïns i els barcelonins inscrits a la web lamevabarcelona.cat. En el document s'informa del nou centre de visitants, davant «la necessitat» de disposar d'un espai cobert i pensat per rebre grups, escoles i visitants i que aquests es puguin documentar sobre el parc i l'obra de Gaudí.
«La Casa Jaqués compta amb una superfície construïda de 415 metres quadrats distribuïts en tres nivells. A més, disposa d'una parcel·la enjardinada, que augmenta la seva superfície fins als 1.092 metres quadrats. Però després de la remodelació, l'espai comptarà amb 263 metres quadrats més addicionals», especifica l'informe.
REUNIONS VEÏNALS / Ciurana va afegir que la previsió és que un mínim del 20% dels visitants de la zona monumental accedeixin a aquest nou espai per veure els audiovisuals, les fotografies i le svisites guiades. «El districte vol que les entitats del barri puguin utilitzar algunes sales per a les seves reunions», es destaca també al pla.
El Museu d'Història de Barcelona (Muhba) s'encarregarà del contingut museístic del centre de visitants del parc, on també gestiona un altre equipament: la Casa del Guarda, un dels pocs exemples de vivenda modesta construïda per Gaudí entre el 1901 i el 1903 com a lloc de residència del porter de la urbanització per a famílies acomodades que mai es va arribar a posar en marxa.
Joan Roca, director del Muhba, rememora que les complexes condicions de la venda de les parcel·les, mitjançant antics contractes emfitèutics, la falta d'un transport adequat i el caràcter exclusiu de la urbanització la van fer inviable. «Les obres es van abandonar el 1914. Només s'havien construït dues de les 60 cases que hi havia previstes. El parc es va convertir llavors en un gran jardí privat, que Eusebi Güell cedia per a actes públics, mentre començava a aparèixer a les guies turístiques de Barcelona com un dels punts d'atracció de la ciutat». Arran de la mort de Güell, el 1918, els seus hereus van oferir el parc a l'ajuntament, que va acordar la seva compra en un ple municipal del 1922.
Roca assenyala que de les 10 seus del Muhba, les dues més importants són la de la plaça del Rei i la del parc Güell. «La primera reviu la Barcelona medieval i la segona és una mirada a la ciutat contemporània, a la Barcelona de principis del segle XX quan es va alçar com capital europea», resumeix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada