dimecres, 8 d’abril del 2015

Els gihadistes detinguts tenien fotos als mòbils d'edificis emblemàtics de Barcelona

DES DE LES 4 DE LA MATINADA

Els gihadistes detinguts tenien fotos als mòbils d'edificis emblemàtics de Barcelona

Els Mossos feia tretze mesos que controlaven els onze detinguts aquesta matinada.Cinc dels arrestats són conversos, espanyols sense vincles amb països àrabs, que s'havien radicalitzat

L'operació antigihadista dels Mossos.
El Periodico
MAYKA NAVARRO / BARCELONA
Dimecres, 8 d'abril del 2015 - 16.36 h
La cèl·lula gihadista desarticulada aquesta matinada pels Mossos d'Esquadra tenia la "voluntat explícita" d'atemptar a Catalunya. Així ho ha assegurat aquest migdia en roda de premsa el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i el comissari en cap de la policia catalana, Josep Lluis Trapero, que ha assegurat que aquesta voluntat de cometre atemptats ha quedat "acreditada" durant la investigació de 13 mesos que ha dirigit el titular del jutjat d'instrucció número u de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz. És més, fonts de la investigació han confirmat que els 11 detinguts tenien fotos d'edificis emblemàtics de Barcelona als seus mòbils i que serien els objectius d'un hipotètic atemptat.
La cèl·lula, integrada per onze persones, entre elles un menor de 17 anys, estava perfectament estructurada i tenia vincles directes amb l'organització de l'Estat Islàmic. Durant aquest temps s'han encarregat de captar joves que radicalitzaven. Quatre d'aquests van ser enviats a combatre a Síria i l'Iraq. Un d'ells continua a l'Iraq, i sobre ell pesa una ordre internacional de recerca i captura. Tres més van ser detinguts el desembre passat a Bulgària quan viatjaven a Síria.
Aquesta investigació suposa "un punt d'inflexió" en les operacions que contra el gihadisme s'han desenvolupat en els últims mesos a Catalunya. Així ho ha assegurat Espadaler, que ha insistit en aquesta voluntat "acreditada" de voler atemptar a Catalunya. "Hem evitat un atemptat", ha assegurat. No obstant, el conseller ha volgut tranquil·litzar la població a l'assegurar que durant tots aquests mesos la cèl·lula no ha suposat un risc real contra els ciutadans perquè ha sigut "controlada" en tot moment pels investigadors de la Comissaria d'Informació dels Mossos d'Esquadra.
Entre els onze detinguts hi ha una sola dona i el menor de 17 anys. Un detall que ha recalcat Espadaler és que cinc dels arrestats són de nacionalitat espanyola i convertits a l'Islam, sense vincles amb països àrabs. Cinc més són de nacionalitat marroquina i una altra persona és de nacionalitat paraguaiana, també convertit a l'Islam i posteriorment radicalitzat. Durant l'operació de dimecres a la matinada, en què han participat uns 350 mossos de diverses unitats, s'han portat a terme 16 registres a les localitats de Sabadell, Terrassa, Barcelona, Sant Quirze del Vallès i Valls.
Els detinguts seguiran fins divendres en dependències dels Mossos d'Esquadra i després seran traslladats a l'Audiència Nacional.
Aquesta important operació policial està vinculada amb la detenció a Bulgària de tres homes de Terrassa i Monistrol de Montserrat que es dirigien a Síria, per incorporar-se a les files de l'Estat Islàmic. Tots tres van ser captats i radicalitzats per la cèl·lula desarticulada aquesta matinada i tots tres continuen a la presó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada