divendres, 8 de desembre del 2017

Nazis i feixistes, l’exposició sobre un passat mal amagat

Nazis i feixistes, l’exposició sobre un passat mal amagat

6.12.2017


Si una tarda qualsevol de 1940 haguéssim passejat per la plaça Catalunya de Barcelona, hauríem pogut visitar el Consolat General d’Alemanya, el Banc Alemany Transatlàntic i la Cambra de Comerç Alemanya. Quant protagonisme alemany, no? L’exposició Nazis i feixistes. L’ocupació simbòlica de Barcelona (1939-1945) explica com es van fer notar les relacions entre aquests règims totalitaris a la capital catalana. La recomanem:

La mostra, que es pot veure al Castell de Montjuïc fins el 23 de febrer, es basa en el llibre Nazis a Barcelona. L’esplendor feixista de postguerra (1939-1945). L’obra, editada per L’Avenç i escrita pels historiadors Mireia Capdevila i Francesc Vilanova, ara es veu traduïda en una exposició comissariada per Núria Iceta (L’Avenç) i la mateixa Capdevila (Fundació Carles Pi i Sunyer).
La proposta qüesitona la suposada neutralitat que sempre s’ha dit que Espanya va tenir durant la Segona Guerra Mundial. Tot plegat és el resultat de 3 anys de recerca per diferents arxius fotogràfics i hemeroteques de tot Catalunya, que han acabat amb la selecció d’una setantena de fotografies a partir de les quals es mostra una visió panoràmica de la transformació de Barcelona en una ciutat oficialment amiga del nazisme i del feixisme italià.
Nazis i feixistes també incorpora un mapa de Barcelona amb els principals centres franquistes, nazis i italians. Com dèiem, el centre de la ciutat fou literalment ocupat. I és que, com explica Joan Burdeus en l’article sobre el llibre, “Gràcies a una premsa absolutament sotmesa i a la voluntat d’adoctrinament del règim franquista, l’espai públic de la capital catalana va quedar totalment copat pels filonazis, profeixistes i pragmàtics, desmentint qualsevol rastre de la suposada neutralitat que tant va reivindicar el règim després de la derrota de l’Eix”.
El material exposat prové majoritàriament dels fons dels Arxius Municipals de Barcelona, però també inclou documents d’altres arxius. La mostra és, doncs, la crònica gràfica dura i sense concessions d’un passat mal amagat. Amb la caiguda de Barcelona a mans de les tropes franquistes, el nou règim s’emmirallà en l’Alemanya de Hitler i la Itàlia de Mussolini per tal d’aniquilar qualsevol empremta del passat roig, republicà i catalanista de la ciutat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada