dijous, 14 de desembre del 2017

Puigdemont: "Per comprar un fonendoscopi s'ha de jurar la Constitució"

Política

Puigdemont: "Per comprar un fonendoscopi s'ha de jurar la Constitució"

JxCAT vol impulsar un pacte que defineixi les polítiques de salut davant dels qui volen "destrossar" el sistema sanitari català
per Redacció 14/12/2017 
elMón
Carles Puigdemont a Brussel·les
Carles Puigdemont a Brussel·les | ACN


La justicia belga ha tancat aquest dijous la causa d'extradicció contra Carles Puigdemont i els quatre consellers que són amb ell a Brussel·les -Meritxell Serret, Lluís Puig, Clara Ponsatí i Antoni Comín. El jutge ha retirat els càrrecs a petició de les autoritats judicials espanyoles. La justícia belga ha pres nota de la petició del Ministeri Públic de retirar les peticions d'extradició tal com ha sol·licitat el Tribunal Suprem espanyol. Això suposa que, de forma oficial, les mesures cautelars imposades per la justícia belga queden anul·lades i que Puigdemont i els consellers ja poden, si ho volen, marxar de Bèlgica. Amb tot, l’ordre de detenció a l’estat espanyol continua vigent, fet que podria suposar el seu arrest si trepitgen territori espanyol.

"La Generalitat, ocupada pel 155, és més lenta, té més tràmits burocràtics, és més pesada i
s'han paralitzat contractes, inversions i tots els projectes de futur", ha lamentat Puigdemont, que ha exigit a PP, Cs i PSC que es preocupin més per buscar una solució al dèficit de la sanitat pública catalana en comptes de a treure cartells i llaços grocs en suport als presos polítics. Pel president, l'objectiu prioritari és construir una Catalunya millor i amb un Estat del Benestar de primer nivell, cosa que creu que els catalans s'haurien de poder pagar "sense haver de lluitar per les molles que l'Estat" els dóna quan les necessiten per a sobreviure. Si guanya les eleccions, s'ha compromès a impulsar un pacte que defineixi les polítiques sanitàries dels propers anys i, per tant, dels programes i els equipaments, i que respongui a les necessitats dels professionals i "salvaguardi un model dels qui volen destrossar-lo".

El número 69 de la llista de JxCAT a Barcelona, el doctor Antoni Trilla, ha assegurat que Catalunya és "un dels millors llocs per estar malalt" i ha fet broma, demanant als ciutadans que s'ho pensin bé abans de viatjar pel món. D'entre les propostes de la llista electoral, Trilla ha prioritzat la necessitat d'acabar amb la precarietat laboral al sector sanitari, fomentar la formació continuada i conciliar les vides personal i laboral dels seus professionals. Per això, ha apostat per centrar-se en oferir una bona formació, per estabilitzar els llocs de treball, recuperar els salaris i impulsar un pla de xoc, sobretot pels més joves, que combati la precarietat laboral.
Sobre la quantitat de metges i infermeres que es necessitaran en el futur, Antoni Trilla ha constatat que entre un 25% i un 30% dels professionals col·legiats de Catalunya es jubilaran durant els propers anys. Per tant, cal planificar amb temps aquesta qüestió: "fabricar un metge costa sis anys de carrera i quatre d'especialització", ha dit. Per això, troba necessari treballar conjuntament amb les universitats i els col·legis professionals per adaptar la formació a les noves competències i als nous reptes professionals en matèria de sanitat.

L'exconsellera socialista Marina Geli també ha intervingut per definir el sistema sanitari català com un model de consens amb el territori, descentralitzat i integrat amb els serveis socials, motius pels quals "el món local és tan important". També ha desitjat ser al País Basc per un dia, després de recordar que allà, de mitjana, la sanitat destina 1.631€ per persona cada any. "S'imaginen què hauríem fet durant la crisi amb 16.000 milions de dèficit fiscal?", ha reblat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada