Mail Obert
Andreu Barnils
Què explica, doncs, els morts a cada país? El sanitari de l’Hospital de La Corunya Guillermo Aldana, va recollir tots aquests miralls trencats i en va reconstruir una imatge clarificadora en un fil de Twitter de dimecres passat.
Amb dades de l’Organització Mundial de la Salut, i dels Ministeris de Sanitat de diferents països, i de la OCDE, el senyor Aldana va descartant motius: ni els diners que destinen a Sanitat, ni els llits d’UCI per habitant, ni tampoc la piràmide d’edat de la població expliquen el perquè uns països tenen pocs morts per milió d’habitants, i uns altres molts. L’explicació es troba en el temps. El temps és clau. Els països que van confinar de pressa, i quan no tenien gairebé morts, són els que se n’han sortit: Grècia, Alemanya, Singapur, Noruega, Dinamarca, Txèquia, Portugal. Uns tenen molts llits UCI, altres menys. Uns dediquen molts diners a Sanitat, els altres menys. Però tots es van confinar quan tocava. En canvi, els països que es van confinar quan la pandèmia ja estava espargida, són els que han anat malament: Itàlia, Regne Unit, Espanya, França. Segons Aldana han funcionat les accions de Salut Pública , com saber confinar a temps.
Poques hores abans de la compareixença televisiva de Pedro Sánchez, el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) penjava una enquesta (pdf) sobre la Covid-19, amb dades molt interessants de l’opinió dels espanyols relativa a l’exèrcit, els experts, o la renda universal bàsica. I amb tres respostes demolidores pel govern PSOE-Podem. En primer lloc, només una minoria d’enquestats confien en el govern per a gestionar la crisi (35%) molt per sota dels sanitaris (90%), experts científics (80%), policia (76%) o militars (63%). En segon lloc, un 47% creu que a les eleccions vinents el govern actual veurà com els electors el penalitzen. Només el 15% creu que el reforçarà. I en tercer i definitiu lloc, quan es demana a la gent que digui quines són les qüestions clau per a sortir de la crisi, els enquestats dónen més importància a la responsabilitat de la gent i els descobriments científics, que no pas a la gestió del govern.
I potser tenen raó: de què ens serveix, el govern del PSOE i Podemos en aquests moments? Van fer tard en el seu moment i ara, bàsicament, gestionen el desastre de no haver sabut reaccionar a temps. El govern Sánchez va perdre un tren vital. I ara porta setmanes centralitzant la seva letal frustració. I mirant-se en un mirall trencat.
VilaWeb necessita el vostre suport
El dret d'informació és
indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir
accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar
la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de
pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens
ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la
independència del diari.Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.
Vicent Partal
Director de VilaWeb
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada