Ahir vam escoltar el president dels espanyols, Pedro Sánchez, afirmar que el turisme és una de les raons que explica l’alt nombre de morts per Covid-19 a l’estat espanyol (vídeo 0:44 i 51.20). L’home explicava que cinc grans països en nombre de morts per Covid-19 d’arreu del món (Estats Units, Itàlia, Espanya, França i Regne Unit) també són cinc dels països que reben més visitants. I té raó. Ho són. El problema d’aquesta tesi és que oblida Grècia, Portugal, o Alemanya, totes tres potències turístiques amb milions de visitants l’any i, a la vegada, llocs on la pandèmia s’ha controlat molt millor que no pas a Espanya. Lligar turisme amb pandèmia és un mirall trencat. La imatge cau de les mans.
Una altra tesi que circula aquests dies amb força és la que lliga la covid-19 amb les retallades. Ve a dir que els països que tenen un sistema sanitari robust, com Alemanya, han aguantat molt millor la pandèmia que no pas països amb sistemes sanitaris febles. Grècia torna a trencar aquesta tesi. Com pot ser que Grècia sigui un país amb pocs llits d’UCI i poca inversió en hopistals i, a la vegada, un dels països amb menys morts per Covid-19? Segons la OCDE els quatre països que han patit més retallades són Grècia, Islàndia, Portugal i Espanya. I només Espanya té una xifra alta de morts: Grècia (130), Islàndia (10), Portugal (880) i Espanya (22.900)
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.