Receptes per a fer la mona de Pasqua a casa: de la tradiconal a la de xocolata
Us oferim diverses receptes per a fer la mona de Pasqua a casa · Podeu triar de la tradicional a la de xocolata
La mona pren formes molt diferents arreu del país, però el significat és el mateix: un costum pagà amb el qual celebrem l’arribada de la primavera. La més tradicional és la de massa de brioix,
que alguns pastissers anomenen ‘cristina’, però que rep noms molt
diferents. És molt arrelada al País Valencià, on les figures i els ous
de xocolata no són tan freqüents com al Principat.
Cada
dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants
del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.
Ara, tot i que en alguns indrets del Principat
encara en venen de tradicionals, les que triomfen més són les de
xocolata. Els experts no es posen d’acord sobre quan es va introduir a la mona: la franja va del segle XVI, quan va arribar d’Amèrica, al XIX. És clar, això sí, qui en va popularitzar la fusió, el pastisser barceloní Agustí Massana.
Al tombant dels segles XIX i XX tenia una de les confiteries més
distingides de la ciutat i va ser ell qui va començar a guarnir-les amb
figures de xocolata.
De mica en mica, la tendència es va popularitzar i es va començar a
estendre per tot Catalunya. L’impacte va ser tan gran que al final una
part va acabar prenent el tot. Per això, actualment es veuen estructures
de xocolata tan grans i espectaculars que semblen autèntiques
escultures. És en aquesta modalitat també en la qual els pastissers més
creatius deixen anar la imaginació per fer creacions de xocolata que
gairebé semblen obres d’art.
La Covid-19 obliga a canviar tradicions
El tradicional lliurament de les mones de Pasqua dels padrins als
fillols ha estat afectat per la pandèmia del coronavirus. I això, de
retruc, ha obert un debat entre els pastissers sobre si enguany cal
vendre’n o no. Alguns establiments s’han reorganitzat per incentivar les
vendes en línia i ofereixen dur-les a domicili per superar les
restriccions del confinament. N’hi ha alguns altres que confien
vendre-les a botiga –això sí, demanen que s’encarreguin‒ i finalment
n’hi ha que creuen que la situació és prou excepcional per a ajornar la
celebració perquè les famílies no poden reunir-se. El gremi de
pastissers calcula que en vendran la meitat.
Una altra opció és preparar-la a casa, i per això us n’oferim diverses receptes perquè trieu la que més us convenç:
Ingredients: (per a fer dues mones)
1/2 kg de farina de força
100 g de sucre
1 cullerada sopera de mel
1 pessic de sal
75 g de mantega pomada
35 g de llevat fresc de forner
3 ous
una tasseta petita de llet
pell de mitja llimona i pell de mitja taronja ratllades
1 ou per a pintar la mona
3 ous durs (o tants com se n’hi vulguin posar per decorar la mona)
una mica de sucre per a tirar per sobre la mona
Per a aromatitzar:
aigua de tarongina o una mica d’anís
Report diari sobre el coronavirus
Cada
dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants
del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.
En un bol gran, hi posem el sucre, la pell ratllada de llimona i de
taronja, l’aigua de tarongina (o l’anís), un pessic de sal i tres ous.
Ho barregem tot.
Mentrestant, escalfem un mica la llet i hi desfem el llevat fresc.
Hi afegim la pasta, el llevat i la mantega pomada. Ho remenem sense parar amb l’ajuda del batedor.
Hi afegim la farina. Ho continuem remenant. Quan la pasta es desprèn
de les parets del bol, la traiem i la col·loquem al marbre. La pastem
durant un quart d’hora o vint minuts. Quan la pasta és ben compactada i
no s’agafa a les mans, en fem una bola i la deixem reposar, tapada en un
lloc que no li toqui l’aire, durant mitja hora.
Quan la pasta hagi doblat el volum, li donem forma de tortell i la
col·loquem a la safata del forn, a sobre d’un paper vegetal. Hi
col·loquem els ous durs que vulguem a sobre i pintem la mona amb ou
batut. Agafem sucre, el barregem amb una goteta d’aigua i en tirem la
barreja pel damunt de la mona.
La fem reposar dues hores abans d’enfornar-la.
La posem al forn preescalfat a 190°. En un racó, hi deixem un bol petit amb aigua.
Tenim la mona de vint a vint-i-cinc minuts al forn. Si veiem que s’ha de daurar massa, la cobrim amb paper d’alumini.
Un cop cuita, la’n traiem i la deixem refredar. Després la guarnim com ens agradi.
Ingredients: 5 ous
un polsim de sal
300 g sucre
1 sobre de vanil·lina
400 g farina de pastisseria
1 sobre i mig de Royal
250 g oli de gira-sol
250 g d’aigua amb gas
2 cullerades soperes de cacau pur en pols
Per a la cobertura:
400 g de formatge Philadelphia
120 g de mantega
240 g de sucre de glassa
unes gotes de llimona
Report diari sobre el coronavirus
Cada
dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants
del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.
Per les piruletes de xocolata (12 unitats):
125 g de xocolata negra de postres per desfer
50 g de mantega
12 palets
Elaboració:
En un bol, posem els ous, el sucre i ho passem per la batedora
durant un minut. Afegim el sucre vainillat, la farina amb el Royal, la
sal, l’aigua amb gas i l’oli que afegim de mica en mica.
Engreixem un motlle de 24 cm amb mantega i farina. Agafem
el motlle i posem la meitat de la pasta. A l’altra meitat hi afegim les
dues cullerades de cacau. I l’anem tirant per sobre com si féssim una
ensaïmada, fent rodones.
Posem el motlle al forn a 170° i el deixem coure de 50 a 60 minuts, depenent del forn. Mirem amb un punxó si la pasta ja és cuita.
Procedim a fer la cobertura: barregem tots els
ingredients fent una pasta que tingui textura de crema. La posem a sobre
del pastís. Per sobre guarnim la cobertura amb anisets de colors. Al
mig hi posem un ou de xocolata i al voltant els pinxos.
Per a fer les piruletes: agafem la xocolata i la
mantega i les desfem al microones un minut i mig o dos. Tindrem a punt
un paper de forn untat amb mantega. A sobre anem tirant miquetes de
xocolata per fer una piruleta i anem enganxant el palet a dintre.
Decorem les piruletes amb fruits secs o altres llaminadures de xocolata i
sucre. Els posem una estona a la nevera fins que la xocolata quedi
presa.
Ingredients: per a la base del pastís:
150 grams de xocolata de postres
120 grams de mantega tova
120 grams de sucre
120 grams de farina
8 ous
1 sobre de llevat Royal
1 pot de melmelada de taronja (o d’allò que vulguem)
Per a la cobertura:
120 grams de xocolata de postres
120 grams de nata per a muntar
60 grams de mantega Elaboració:
Fonem la xocolata amb la mantega uns quants minuts al microones i barregem tots dos ingredients.
En un bol batem els rovells d’ou amb el sucre, fins que blanquegi.
Tot seguit, hi afegim la xocolata fosa, la farina i el llevat. I anem
treballant la pasta. Hi afegim les clares a punt de neu. Ho barregem tot
amb cura. Quan la pasta és ben fina, l’aboquem en un motlle rodó
engreixat amb una mica de mantega i amb un paper per a anar al forn a
sota.
Preescalfem el forn a 180 graus. Ho enfornem de trenta a quaranta minuts. Ho punxem amb un escuradents per saber si és cuit.
Deixem refredar el pa de pessic sobre una reixeta.
Traiem el paper i tombem el pa de pessic. El tallem pel mig i pintem
amb melmelada totes dues cares, per dintre i per fora. Les posem una
sobre l’altre.
Per fer la cobertura: posem la nata al foc i quan trenqui el bull la
retirem del foc. Quan sigui desfeta i afegim la xocolata trossejada i
la mantega, remenant-ho bé fins que n’obtinguem una crema fina.
Afegim la cobertura de xocolata per sobre del pa de pessic i l’anivellem amb una espàtula.
D’aquesta manera tindrem la base de la mona preparada, a punt per a guarnir-la, amb ous, plomalls i les figures que vulguem.
El dret d'informació és
indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir
accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar
la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de
pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens
ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la
independència del diari.
Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada