brindis copes alcohol
L'efecte de l'alcohol agrada al nostre cervell. Ara, si s’augmenta la dosi, succeeix tot el contrari, i té efectes depressius. / Foto: Kelsey Knight, Unsplash
L’alcohol és una substància que, en ingerir-se en dosis baixes, produeix una desinhibició i un efecte tranquil·litzant. A més a més, no té una diana molecular específica, i posa en marxa mecanismes neuroquímics agradables. Els seu efecte agrada al nostre cervell. Ara, si s’augmenta la dosi, succeeix tot el contrari, i té efectes depressius.
L’alcohol és com qualsevol altre tipus de droga, però més estesa i acceptada. Respecte al pes que té la conducta social en el seu consum, cal contextualitzar. Per exemple, en el cas dels adolescents, l’alcohol, a més a més de produir els ja esmentats efectes desinhibidors, aproxima al proïsme i augmenta les relacions personals. Pot estar mal vist no beure en una festa o botellón, i s’arriba a voltes fins a la marginació de qui no ho fa. Per una altra banda, en la dieta mediterrània el consum d’alcohol és prou habitual, com és el cas de la cervesa o el vi, sobretot amb menjar o aperitius. Està socialment acceptat i, a més a més, sense repercussió.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.