dimecres, 16 de desembre del 2015

ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA...(50). LA INDEPENDÈNCIA HA GUANYAT,??-TENIM PARLAMENT INDEPENDENTISTA,??, I ARA QUÈ ??- TOT I AIXÍ ÚS DESITJO BON NADAL I MILLOR 2016

Articles del Víctor
09 -14.12.15
ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA...(50). LA INDEPENDÈNCIA HA GUANYAT,??-TENIM PARLAMENT INDEPENDENTISTA,??, I ARA QUÈ ??- TOT I AIXÍ ÚS DESITJO BON NADAL I MILLOR 2016
Santa Llucià la Bisbal, tretze dies per Nadal, posarem el porc amb sal, la gallina a la pastera, el pollí al cap del pi...”. En definitiva que Santa Llucià ens conservi la vista, ja que estem en plena campanya Electoral del 20D, i sembla que a l'Espanya Tropical l'efecte lampedusiá, aquell que diu: “Canviar-ho tot per què no canvii re...”, serà el que primarà doncs el que sembla és que el PP, entre els sus vots i els del C's -amunt i avall - segons l'amanida d'enquestes que s'ha publicat darrerament la cosa no canviaria re o gairebé, ans al contrari que segurament amb el pacte amb Ciutadans encara es decantaria més, si això potser , cap a l'extrema dreta franquista-unionista, i els socialistes més Podem, xino-xano 


De fet aquest dia de “Santa Llucià la Bisbal, tretze dies per Nadal,...”, ha passat moltes altres com que França ha aturat el Front Nacional de Marine Le Pen i no hi han aconseguit cap victòria en les eleccions regionals, on de les set noves regions són per la dreta de Sarkozy, cinc pels socialistes i una per als nacionalistes corsos. L'esquerra de moment s'ha salvat, ja que, també, es manté a la nova macro regió Migdia-Pirineus-Llenguadoc-Rosselló,que inclou la Catalunya Nord. Des del punt de vista independentista cal destacar la històrica victòria del sobiranisme cors, on la llista Pè a Corsica ( Per Còrsega) ha guanyat totalment les eleccions i governarà l’illa els anys vinents, resultat que a les principals ciutats s'ha rebut amb un esclat d’alegria, omplint carrers i places amb les banderes del cap de moro. A Bastia i Aiacciu la multitud ha cantat l’himne cors en manifestacions espontànies, davant les prefectures. 
Aquí, o en aquest cas, allà, a cals veïns, com no podia ser de altra manera també hi ha hagut alguna de les famoses colades de la Colau, on l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, donava suport a Pablo Iglesias en l’acte central de campanya que Podem feia a Madrid, on va dir frases com: “Madrid pot tornar a ser la nostra capital” , afegint Que Madrid es podia convertir en la capital de la plurinacionalitat i del dret de decidir-ho tot...”, frases que han aixecat molta polèmica i la Colau s'ha vist forçada a explicar les seves declaracions sobre la capitalitat de Madrid i ha admès que “hauria d'haver afinat més” les paraules.
Un tomb per les Terres de l'Ebre, DO. (2)
 En primer lloc he de demanar disculpes, ja que en el passat article en lloc de posar el títol que hi he posat avui, hi vaig posar: Un tomb pel Baix Ebre, DO., no és que sigui molt important, però vaig agafar un rastre per un altre a partir de la cançó dels Quicos, - que a la fi haure de pagar el copyright - anomenada Som de les Terres de l'Ebre, DO. i hom hi va posar Baix Ebre, DO. 
Així doncs anem/vaig una vegada més per les Terres de l'Ebre,continuant una altra part de l'article passat. El primer dia (05.12.15), recordareu que en primer lloc vaig anar a parar a Amposta i concretament al bar de La Lira Ampostina, on hi vaig parar,en primer lloc, per prendre un magnific Vermut amb sifó,(un Rapitenc que en diuen aquí) amb un barrejat amb productes de conserva en llauna, boníssim, que com us vaig contar l'altre dia hi ha olives farcides, escopinyes, musclos, cloïses, i una navalla, etc., autentic!.Vaig gaudir “...com un camell en una ferreteria.”, i menjo una mica aprofitant que ja estava embarrat i ho fan baratet.Tot seguit agafo un carrer- no se el nom-, perpendicular a La Lira i que dóna al passeig de Buenos Aires, on hi ha les carreteres C-12 i C-42 d'uns 17 quilometres que van directe a Tortosa i passen paral-leles al Canal de la Dreta de l'Ebre que allà mateix creua Amposta per sota la ciutat,i com moltes vegades faig una foto a aquell doll d'aigua, i és per això que m'agradaria profunditzar una mica a la seva història que sempre m'ha seduit. 
El Canal de la Dreta de l'Ebre.
Des d'Amposta vaig cap a Tortosa passant per la carretera que va paral-lela al Canal de la Dreta de l'Ebre, que suposo duu aquest nom tan simple per la evidència de la seva localització. Aquest és un canal de reg que transcorre paral·lel al riu Ebre , pel seu marge dret. El canal neix a l'assut de Xerta ( L'assut és una antiga presa dels segles XIII al XIX , feta amb una diagonal de 310 metres per desviar les aigues de l'Ebre, que va del marge dret de Xerta fins a l'esquerra que hi ha Tivenys. Destacarem l'important Molí fariner de l'Assut d'època renaixentista, construït per la ciutat de Tortosa el 1575 al marge dret, que aprofitava el regolf pels seus mecanismes.) situada a uns 15 km riu amunt de Tortosa i a uns 3 km de Xerta, les seves aigües passen a més de per Xerta, per Aldover, Roquetes, Tortosa, Amposta fins a Sant Jaume d'Enveja per regar els arrossars i els camps d'horta de la part dreta del Delta de l'Ebre situats a les comarques del Baix Ebre i el Montsià, en el seu recorregut el canal porta una capacitat aproximada de 30 metres cúbics per segon,i té uns 55 km de llargada, vuit séquies principals de 49 km totals i la totalitat de la xarxa de reg arriba a més de 300 km. Aquest Canal rega unes 12.096 ha., que es dedica el 85% a l'arròs. Construït a mitjans del XIX (1856-1857) a partir de l'antic canal d'Alimentació fins a l'Illa de Buda projectat per a alimentar d'aigua de l'abandonat Canal Marítim i així es va fer realitat el Canal de la Dreta de l'Ebre (1856-1857), amb la introducció del cultiu de l'arròs. Continuarà. 
Amb un tros més d'actualitat i d'escampar la Boira per les Terres de l'Ebre, anirem parlant, tot anant cap a la independència..., i ús desitjo BON NADAL i MILLOR 2016.
Víctor Lluelles i Cardona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada