dimecres, 16 de desembre del 2015

El sector editorial català creix per segon any consecutiu

El sector editorial català creix per segon any consecutiu

 

El Gremi d’Editors de Catalunya frena una caiguda del 40% i espera un creixement superior al del 2014

Les vendes de sector editorial català creixeran per segon any consecutiu en espera de registrar al tancament del 2015 un creixement superior al del 2014 -que va ser del 0,6%- i aconseguint frenar una caiguda del 40% que havia experimentat durant els anys de la crisi econòmica, segons les primeres estimacions del Gremi d'Editors de Catalunya. 
 "Hi ha elements que ens han fet recuperar l'esperança, no com abans que teníem situacions de mercat que multiplicaven per tres i quatre, però estem fora de la zona de descens i caiguda en picat", ha dit en roda de premsa el president del gremi, Patrici Tixis.

Aquestes dades són extrapolables a l'edició a Espanya, ja que la producció catalana representa el 48,3% del total espanyol; la madrilenya, el 43,3%; la basca, el 2,6%, i l'andalusa, l'1,9%, entre d'altres.

El "factor crucial" serà la campanya de Nadal, però tot fa pensar al gremi que les vendes seran més grans a jutjar per un Sant Jordi que va vendre un 6% més, una Fira del Llibre de Madrid amb un 6% més de facturació i una Setmana del Llibre en Català que va augmentar un 25%.

A més d'aquestes dades, dels llibres més venuts d'aquest 2015 s'estan venent més exemplars que altres anys: "Estem clarament sortint del túnel, però per recuperar el nivell del 2007 ens falta molt recorregut".

El paper, molt majoritari
Un element destacat és que el lector prefereix el llibre en paper clarament, ja que més del 95% dels llibres venuts són en aquest format, front a un 5% de llibres digitals, el que fa que "la seva contribució a la recuperació sigui més aviat mínima".

És més, aquest format està donant a l'entorn més immediat símptomes d'esgotament i està estancat en un 25%, el que fa pensar que la convivència amb aquest format serà bastant llarga: "Fins ara si tot el món augurava que al llibre en paper li quedaven quatre dies, ara podem dir que li queden molts anys de vida".

Tot això s'enfronta, tot i això, a la pirateria: si el mercat a penes ven un 5% de llibres digitals i els qui reconeixen llegir en aquest format són un 20%, significa que hi ha entre un 10% i un 15% de llibres que "han d'aflorar per recuperar la lectura remunerada".

Preguntat sobre el desembarcament de la multinacional nord-americana de comerç electrònic Amazon al Prat de Llobregat (Barcelona), ha considerat que "si compleix amb la llei, cap problema", referint-se a la llei sobre el preu dels llibres.

"Quan una empresa té una mida que excedeix al que estem acostumats té tendència a voler imposar les seves condicions i forçar la legislació fins a les últimes conseqüències. És pel que estem vetllant", ha dit.

Ha afegit que, en ocasions, empreses d'aquest tipus, fan la competència deslleial perquè "físicament ho tenen muntat de manera que no paguen impostos aquí", tot i que ha assegurat que els editors estan encantats de la vida que la multinacional s'instal·li a Barcelona.

Pacte nacional per la lectura
D'altra banda, els editors exigeixen al Govern espanyol que es protegeixi el dret a la propietat intel·lectual, i estan intentant enllumenar, de la mà de les administracions, un Pacte d'Estat pel foment de la lectura en les escoles amb mesures a curt i llarg termini.

Segons el Baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) sobre Hàbits de Lectura, el 35% dels enquestats no ha llegit mai o gairebé mai un llibre, i també ha assenyalat que a Espanya hi ha set milions de persones adultes que tenen dificultats de comprensió lectora, un índex més elevat que el de l'atur -cinc milions-.

Pel que fa al reconeixement per la Unesco de Ciutat de la Literatura a Barcelona, ha dit que permetrà als editors fer un congrés internacional a la capital catalana cada any abans de l'estiu per debatre els problemes del sector.

En la materialització municipal d'aquest reconeixement, el gremi està negociant amb l'Ajuntament el desplegament d'un pla de lectura amb les escoles de la ciutat de la mà de la comissariada de Cultura, Berta Sureda, tot i que es tracta d'una cosa prematura.

La nit d'aquest dimarts els editors celebraran la 30a Nit de l'Edició, amb premis com l'Atlàntida 2015 a Jaume Plensa, i el reconeixement del cinquantenari de l'Enciclopèdia Catalana, entre d'altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada