dimarts, 23 de gener del 2018

EL 155, UN NOU DECRET DE NOVA PLANTA. (1) -I voldríem, que no durés 300 anys..

Escrits del Víctor



02-13.01.18

EL 155, UN NOU DECRET DE NOVA PLANTA. (1)


I voldríem, que no durés 300 anys...!!

Sabíem, ven bé que si perdíem, o no s'aconseguia, de debó,implementar la República Catalana, ho pagaríem, no car, caríssim.I ara estem en aquesta fase, malgrat tot,s'ha tornat a guanyar en unes rocambolesques Eleccions del 21-D, - convocades pel Govern Central, paral-lelament a la implantació de l'article 155. I que l'Unionisme es creia que guanyaria, i no va ser així -, o com a mínim no s'ha perdut tot , bous i esquelles, però sí, el carro i les mules, metafòricàment parlant.

A TV3, li queden tres telenoticíes ?.

Els Unionistes, sempre han tingut una certa dèria contra TV3, en concret i contra totes les televisions que parlen i pensen en català. Dies enrere Vicent Sanchis,director de TV3, va explicar que la situació actual afectarà els mitjans públics de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), i que amb la nova llei espanyola canviarà el sistema de l’IVA, i així, l'Hisenda espanyola, ara, reclama 168 milions d’euros a la CCMA, i això fa que perillin molts dels programes de TV3, i va definir que : “És un míssil dirigit contra la línia de flotació dels mitjans de comunicació públics”, i ho va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio, aclarint que:“ No està assegurada la continuïtat de Polònia ni la de res”. I que només hi haurà pressupost per la producció interna. A avui mateix, - potser per casualitat-, ja han anunciat els últims capítols de This is art, de Ramon Gener,- i el dimecres (10.01.18), aclariren que més endavant continuaria-, i també desapareix L'ofici de viure, d'en Gaspar Hernández, dos dels millors programes culturals que s'han fet darrerament, - hom pensava que ambdós programes duraríen molt més temps-.

Per altra banda, com en aquest país, passa sovint, surten iniciatives populars, com la plataforma Salvem TV3, impulsada per tres joves universitaris del Berguedà, que pretenen ajudar, coordinant iniciatives solidàries per ajudar al canal televisiu. Que van aclarir no tenir res a veure amb TV3, i no pertanyent a cap organització, però volen promoure col·laboracions amb la televisió pública per “intentar restablir-la tal com era abans de l'aplicació del 155”. Que com definim a l'anunciat de l'article,“el 155,és un nou Decret de Nova Planta”. Aquesta modesta plataforma Salvem TV3,informa que des del 3 de gener ha aconseguit més de 6.200 seguidors, quan el seu programa es va difondre a través de Twitter i les xarxes socials.També han rebut diverses propostes que van des de pagar una quota mensual o anual per gaudir de TV3 o 3alacarta, enviar escrits als mitjans estrangers explicant la situació, fer una vaga indefinida o organitzar una marató per recollir fons,- aquesta és la proposta que de moment té la majoria de suports -.

A més la cadena de comunicació publica catalana, només pel solt fet de ser-ho, parlar i protegir aquesta llengua, no està axempta d'atacs per totes bandes,-de dins i fora de Catalunya- , i més ara amb la implantació d'aquest nou D.deN.P, que com veiem tot sí val. I sinó preguntem-li a El País, el diumenge passat 12 de novembre va publicar un article signat per Íñigo Domínguez i que portava per titol : "Una semana en la burbuja de TV3" a l'edició impresa ocupava dues planes, i a la web, es deia :"Una semana viendo solo TV3", on sí posaven, un munt de falsedats i inexactituds, com: “Que els polítics de Ciutadans o del PSC no apareixien fins al minut 20 dels informatius, que els partits espanyols o Espanya no existeixen a TV3”, l'article també dades inexactes sobre la cobertura de TV3, “Sobre els professors de la Seu d'Urgell acusats d'incitar a l'odi, o de la declaració de Carme Forcadell al Tribunal Suprem”. , o que “el dia de la vaga general, TV3 tot just n'havia proporcionat dades i parlava de seguiment desigual”. I que s'ha posat amb tòpics, com que “l'informatiu infantil InfoK havia utilitzat la imatge dels Jordis per explicar què és un pres polític”. També assegurava que TV3 "mai parlava de la fuga d'empreses".Això entre moltes altres inexactituds. A causa de tot això,s'ha dictat una sentència, per part del jutjat de primera instància 20 de Barcelona,obligant El País i el seu director a publicar una rectificació, ambdues versions, la impresa i la digital, emprant el mateix tipus de lletra i paginació. Però aquests dies el diari madrileny, que ara s'ha acorat contra Catalunya, l'independentisme i TV3, continua els seus atacs furibuns amb el mateix estil.

Però, no tot és dolent.

Ja que precisament, aquest passat dimarts (09.01.18), TV3 va emetre el documental “1-O”, inclós dins del programa “Sense ficció” i va aconseguir batre el rècord històric de quota de pantalla amb un 34,4%,el que vol dir que es visiualitzaren uns 1.135.000 espectadors, que el convertiren en el lider absolut amb un 18,1% , de l'audiència del dia a Catalunya, emportant-se més del doble de la segona cadena.Un documental produït per la factoria de Mediapro, dirigit per Lluís Arcarazo, on en concret el documental mostra instants de diverses escoles de Barcelona, Arenys de Munt i Sant Julià de Ramis. On hi han els testimoni de diverses persones que expliquen com van viure l'1-O. Però sobretot a les persones “que van fer possible el referèndum”, com els circuits i l'arribada de les urnes, i s'ha afegit moltes aportacions enregistrades directament al lloc dels fets, i s'aporta la reconstrucció d'escenes reals viscudes en molts punts de votació, principalment amb imatges rodades per la productora, barrejades amb les de d'altres mitjans i fetes in situ amb els telèfons mòbils dels propis ciutadans. Documental que es torna a emetre aquest mateix dissabte per TV3 i el Canal 33, i que suposem que tornarà a ser un èxit.

Per això, que malgrat el 155, no hem d'afluixar gens.

Víctor Lluelles i Cardona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada