La presidenta de l’AMI i batllessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, no encapçalarà la llista del PDECat a les eleccions municipals del 2019 a la capital del Garraf. D’aquesta manera, tanca dos mandats com a batllessa de Vilanova, des que el 2011 va guanyar les eleccions. També descarta d’acceptar l’acta de diputada de Junts per Catalunya que li correspondria si Jordi Sánchez, Clara Ponsatí i Joaquim Forn renunciessin als escons i el partit fes córrer la llista.
En relació amb l’AMI, ha dit que decidirà el seu futur després de l’executiva de l’entitat prevista per a demà. Lloveras ha pres aquestes decisions ‘per coherència’ amb si mateixa i la vocació de fer política municipal, i ha insistit que volia centrar-se a acabar el mandat i facilitar un bon relleu. Alhora, ha advertit que no tenia por de les conseqüències judicials vinculades a la seva implicació en el procés sobiranista i ha remarcat que tot allò que ha fet ‘és acceptable en un estat de dret’.
L’anunci, l’ha fet avui perquè considera que començament d’any és un bon moment i perquè la situació política està una mica ‘més calmada’, amb el parlament encara per constituir-se després dels comicis del 21 de desembre. A més, ha recordat que ja havia dit altres vegades que no ocuparia el càrrec més de dos mandats i que la seva intenció és reincorporar-se a la seva vida professional.
Segons Lloveras, fa temps que pensava que no tornaria a presentar-se a les eleccions, però els darrers esdeveniments polítics i socials a Catalunya l’han duta a endarrerir-ne la decisió i l’anunci. ‘En circumstàncies normals, la cosa més recomanable, si no continues, és anar preparant, a mitja legislatura, la persona que t’ha de substituir, però ho he ajornat perquè hi havia tots aquests moviments polítics que eren prioritaris i en els quals estava molt implicada i hi he volgut participar al 100%.’
La batllessa s’ha referit a la seva inclusió en la causa per un delicte de rebel·lió i sedició que el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena investiga en relació amb el procés sobiranista català i ha dit que per ara no havia rebut cap notificació. ‘Segur que rebré el mateix que l’ex-president Artur Mas o la coordinadora del PDECat, Marta Pascal, perquè estic en la mateixa situació, però estic tranquil·la perquè només faltaria que en un estat democràtic no es pogués ser president d’una entitat legalment constituïda i convocar manifestacions’, ha insistit. Així mateix, ha dit que respondria totes les preguntes que li faci el jutge i que ‘seria molt greu’ que la llibertat d’expressió o de reunió ‘estiguessin en risc’.
A banda de Mas, Pascal i Lloveras, l’ampliació de la causa dictada per Llarena el passat 22 de desembre també incorporava com a investigats la secretària general d’ERC, Marta Rovira, l’ex-diputada de la CUP Anna Gabriel i la presidenta del grup parlamentari de la CUP durant la darrera legislatura, Mireia Boya.
El jutge del Tribunal Suprem deia que tots van ‘idear i conjuminar el procés de ruptura’ i que hi van tenir un paper ‘destacat i principal’. En aquest sentit, Llarena assenyalava que Lloveras i la resta d’investigats havien aportat ‘suport polític a l’actuació parlamentària’ per a dur a terme la declaració d’independència.
Lloveras no tornarà a ser diputada
La batllessa també ha anunciat que no accedirà a ser diputada al parlament si els tres integrants de Barcelona de Junts per Catalunya (JxCat), Joaquim Forn i Jordi Sánchez, empresonats, i Clara Ponsatí, a Brussel·les, acaben renunciant al seu escó.
‘Prioritzaré absolutament l’ajuntament, i avui he anat a buidar el despatx del parlament perquè, si passés que em toqués entrar, hi renunciaria per centrar-me 100% en la política municipal i ser coherent amb el que dic’, ha explicat Lloveras, que anava de número 20 a la llista de JxCat.
Pel que fa a la presidència de l’AMI, no ha concretat si també abandonaria el càrrec. ‘No he pres una decisió sobre aquesta qüestió i ho debatré demà en el marc de la reunió de l’executiva de l’entitat que es farà a Alella’.
El futur del PDECat vilanoví
Pel que fa a un possible successor, Lloveras ha dit que el PDECat tenia una sèrie d’eines democràtiques per a escollir els caps de llista. ‘Aquella persona que sorgeixi d’aquest procés, jo li donaré el 100% de suport, acceptaré allò que els associats considerin més adequat, però en cap cas recomanaré qui ha de ser aquesta persona.’
Per la seva banda, el president del PDECat en l’àmbit local, Dani Gàmez, ha explicat que no hi havia un calendari sobre la taula i que no hi havia pressa per a escollir candidat: ‘Ara mateix la prioritat és Vilanova i els regidors van fent bé la seva feina.’ Lloveras ha estat batllessa de Vilanova i la Geltrú des de l’any 2011 i vinculada al consistori com a regidora des del 2003.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]