Puigdemont
El periodisme que l'actualitat necessita
Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.

Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.
 
 
Junts per Catalunya comença demà un procés congressual fundacional que no es tancarà fins el 3 d’octubre amb l’objectiu de convertir-se en un partit polític. Durant aquestes deu setmanes, la formació intentarà aplegar la galàxia de sigles i persones que els darrers dos anys han optat per un independentisme que culminés el mandat del referèndum del Primer d’Octubre des de la transversalitat ideològica. Un espai que ha encapçalat el president Carles Puigdemont des de l’exili, que encara té algunes peces per encaixar i algunes incògnites per resoldre, com la relació amb el PDECat. La fórmula triada serà la del partit polític però l’esperit és el d’un moviment, no només per la seva vocació transversal, sinó per les noves formes de funcionament, amb les primàries per a escollir la direcció i els candidats a les llistes electorals. El congrés serà telemàtic, a causa de la crisi sanitària, i començarà demà amb un acte en què intervindran els dos presidents, Puigdemont i Quim Torra, els presos i els exiliats i altres representants de la nova formació.
El congrés de Junts per Catalunya començarà sense esperar la decisió del futur del PDECat i sense saber quan seran les eleccions catalanes. És previst que les més de 2.000 persones que s’han fet militants per la web Junts.cat elegeixin la mesa del congrés, que serà presidida pel conseller Lluís Puig, a proposta del grup impulsor. La mesa dirigirà els debats de les dues ponències que debatrà el congrés, una d’estratègia política, encapçalada pel conseller Toni Comín, i una altra d’organitzativa encapçalada pel conseller Damià Calvet. Els militants participaran en la redacció de les ponències mitjançant deu fòrums de discussió, amb el compromís de tenir fet un primer esborrany el 20 d’agost i aprovar-les el 3 d’octubre, després d’un període d’esmenes de tres setmanes. Però la mesa també organitzarà la votació de la nova direcció, que es farà telemàticament el 7,8 i 9 d’agost, mitjançant tres ‘urnes’. La primera serà per a elegir el president del partit i quatre vice-presidències. Les candidatures s’hauran de presentar en llistes tancades i no blocades. La segona votació servirà per a escollir conjuntament el secretari general, el secretari d’organització i el secretari de finances, també en llistes tancades i no blocades. I la tercera urna serà per a elegir les divuit persones que completaran la direcció, que es farà per llistes obertes. Totes les candidatures hauran de ser paritàries i el cens de les votacions s’anirà actualitzant durant aquestes deu setmanes, de manera que els militants que es vagin apuntant al partit podran participar en el congrés.
Butlletí de VilaWeb
Rebeu les notícies de VilaWeb cada matí al vostre correu