dissabte, 25 de juliol del 2020

Els sis quadres simptomàtics de la covid-19 més freqüents


El periodisme que l'actualitat necessita
Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.

Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.
Un dels trets de la covid-19 que més sorprèn els experts és la variadíssima gamma de símptomes amb què s’ha presentat. Al començament de la pandèmia, de fet, això va ser un factor que en va obstruir el control. Tos seca, febre i mal de pit n’eren els tres símptomes que vam conèixer primer, i a poc a poc se n’hi van afegir de nous. Pèrdua del gust i de l’olfacte, cansament, èczemes. Ara els metges els compten per desenes, alguns d’estranyament particulars. Un equip d’investigadors de la prestigiosa King’s College de Londres ha publicat la prèvia d’un estudi que identifica els sis quadres simptomàtics majoritaris de la covid-19.
La incidència de la covid-19 als Països Catalans en dades i gràfics
‘La troballa té implicacions importants per al maneig clínic de la covid-19, i podrà ajudar els metges a predir qui corre més risc i qui és probable que necessiti atenció hospitalària en la segona onada d’infeccions’, diu la presentació del text. Les conclusions de l’estudi es basen en un algorisme d’aprenentatge automàtic que ha analitzat de dades recollides per 1.653 pacients del Regne Unit, els Estats Units i Suècia, que van registrar en una aplicació el seu estat simptomatològic durant el març i l’abril proppassats. Les dades s’han creuat amb les variables d’edat, sexe, massa corporal i malalties prèvies.
Una de les autores de l’estudi, la doctora Claire Steves, explica que, tot i que a l’estudi encara li falta la revisió d’experts independents que el validin definitivament, si se’n confirmen les conclusions es podria evitar l’hospitalització de molts pacients, cosa que, al seu torn, evitaria una nova congestió dels sistemes sanitaris d’arreu del món. Per què? Perquè la majoria de contagiats que acaben necessitant un respirador artificial ingressen a un centre mèdic al cap de tretze dies d’haver manifestat el primer símptoma, i si hi ha dades sòlides que permetin d’identificar prèviament els pacients que és més probable que necessitin ajuda, la previsió és més senzilla i eficient. El procediment que ha emprat la King’s College per a elaborar l’estudi permet, en aquest cas, identificar quin dels sis perfils té cada cas positiu cinc dies després que hagi aparegut el primer símptoma.
Els sis grups de símptomes són els següents:

Grup 1: Gripal sense febre

És el quadre més lleu: només el 16% dels membres d’aquest grup acaba a l’hospital, i només l’1,5% d’aquests pacients necessita assistència respiratòria. Els símptomes més habituals en aquest cas són mal de cap sense febre, pèrdua d’olfacte, dolor muscular, mal de coll i mal de pit.

Grup 2: Gripal amb febre

Aquest grup comparteix tres dels símptomes del primer grup: mal de cap, pèrdua d’olfacte i mal de coll. I en descarta dos: no hi sol haver mal de pit ni dolor muscular. En canvi, n’hi suma tres de rellevants: la febre, la pèrdua de gana i la veu rogallosa. Això augmenta una mica la quantitat de membres d’aquest grup que acaben necessitant respiradors, un 4,4%.

Grup 3: Gastrointestinal

És potser el quadre menys conegut. No hi ha febre ni tos, però sí mal de cap, pèrdua d’olfacte i mal de pit i de coll. Si se’n diu gastrointestinal és perquè els símptomes més destacats són la diarrea i la pèrdua de gana. Només el 3,3% dels pacients que pertanyen a aquest grup necessiten assistència respiratòria.

Grup 4: Nivell sever 1, fatiga

A partir d’aquest grup en amunt, els experts estipulen que la simptomatologia comença a presentar un quadre sever. Els pacients que pertanyen tant a aquest grup com al cinquè i al sisè solen ser més vulnerables: gent gran, amb sobrepès o amb malalties prèvies com ara la diabetis o afectacions pulmonars. El 8,6% dels pacients d’aquest grup necessiten assistència respiratòria. El més rellevant és que la fatiga, el cansament, s’afegeix als símptomes més típics: mal de cap, tos, febre, pèrdua d’olfacte, mal de pit i veu rogallosa.

Grup 5: Nivell sever 2, confusió

Novament, un grup amb especial afectació en col·lectius de risc. El 9,9% dels pacients d’aquest grup necessiten assistència respiratòria. El cansament i la sensació de confusió s’afegeixen al mal de cap, la tos, la febre, la pèrdua de gana, la pèrdua d’olfacte, la veu rogallosa, el mal de gola, el mal de pit i el dolor muscular.

Grup 6: Nivell sever 3, abdominal i respiratori

És el perfil més greu: el 19,8% dels pacients d’aquest grup, amb molts pacients de risc, necessiten assistència respiratòria i gairebé la meitat acaben a l’hospital. A banda de mal de cap, pèrdua d’olfacte, pèrdua de gana, tos, febre, veu rogallosa, mal de coll, mal de pit, cansament, confusió, dolor muscular i diarrea, destaquen la dificultat respiratòria i el dolor abdominal.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada