01/02.03.15.
UN
TOMB DEL MEDITERRANI A BAVIERA (4).
Com
i que és Baviera (2). De
Hallertau a la Hofbräuhaus.
Del
12 al 25 de febrer del 2015.
Com
deia aquell: Ja
sóc aquí,
ja he arribat al Mediterrani, o la Mediterrània, -com vulgueu-, i
encara que com deia aquell altre: Això
no toca.
Doncs si,acabo d'arribar d'un país
dins d'una República,
d'una Federació
que vol ser una Nació,
a la vegada un Estat
i que posat al centre d'Europa tornen a ser els més poderosos i
completament diferents dels seus socis europeistes de la part que
toca al Mare Nostrum als quals dominen i se'n fan les seves platges
particulars. Encara que no és estrany, ja que hem passat del fred
moderat a la canícula gairebé primaveral, 18º a l'arribada i els
21º passats aquest cap de setmana. Del fred, i la neu a la calor...,
i els bioritmes de corcoll, però així és la vida.
Arribo
a CAT, hi trobo que Barcelona i rodalia està immersa al MWC, el
Mobile Wolrd Congress, que durant quatre dies revoluciona
econòmicament la capital catalana i que aquesta dècima edició amb
200 països, els més de 90.000 visitants,2000 expositors,i 12.500
llocs de treball, que aporten a la nostra economia més de 436
milions d'euros.
La
tristor fou per la mort de la gran dama del teatre Rosa Novell, i del
Jordi Tardà, que n'era seguidor tant dels seus programes de ràdio
com de la seva Fira del Disc del Col-leccionista, i per ambdós “
Adéu, Paraula d'Stone”,
que deia en Tardà.
Com
i que és Baviera (2).
Després
d'aquesta introducció, deixeu-me continuar l'explicació d'aquesta
Baviera que moltes vegades se la compara amb Catalunya, encara que te
manta de diferències com vàrem veure l'altre dia.
Baviera
i la cervesa.
Una de les icones bavareses mundials en la cervesa, que com vaig
poder observar i tastar és una industria de les que podríem
anomenar de cercle tancat en l'àmbit de territori, per altra banda
gairebé com tota Alemanya i la majoria de l'Europa Central. Sabem
que a Baviera n'hi podem trobar des de moltíssimes marquès, tipus,
tècniques i textures com les Lagers, Pilsner, Bock, Munic
Helles,Wheat, etc. És per això que poso la èmfasi en dos llocs
característics cervesers que explico a continuació.
De
Hallertau a la Hofbräuhaus.
La
part de Baviera,
anomenada Hallertau
és una subregió que es troba entre Munic i Ingolstadt, on si
cultiva el llúpol que els bavaresos consideren “ el
seu or verd ” ja
que de les prop de les 19.000 hectarèes que hi ha plantades a tota
Alemanya unes 14.220 H. son d'aquesta zona, que és converteix en les
plantacions de llúpol més important del món. Per cert en aquesta
mateixa zona, entre l'Aeroport de Munic i Ingolstadt al centre de
Hallertau, districte Pfaffenhofe, tenim el poble de Wolnzach (Alta
Baviera), a uns 50 quilòmetres al nord de Munic, on podem visitar el
Deutsches
Hopfenmuseum
(Museu del Llúpol alemany) inaugurat el 2005, amb un edifici nou i
espectacular en la forma simbòlica com un jardí plantat de llúpol,
i que la seva arquitectura està formada per uns bastons semblants
als que hi ha en les enfiladisses que cobreixen bona part del
Hallertau. També si pot trobar tot el referent a llúpol i a la
fabricació de la cervesa, i els documents més antics del conreu
dels jardins del llúpol, amb la famosa llei de puresa bavaresa de
1516, així com escrits científics de plantes de Hildegard von
Bingen que són al cor de la història medieval del llúpol i la
cervesa.
Una zona que hi vaig
passar el
dissabte 21 de febrer quan feia un viatge en tren direcció a
Nuremberg i que feia transbord , precisament, a Ingolstadt.
La
Hofbräuhaus.
“A
aquesta cerveseria (la més famosa d'Alemanya i potser del món)
sempre hi vaig, com una tradició, cada vegada que trepitjo Munic, i
enguany ho vaig fer, sol, primer el dissabte 14 de febrer i
acompanyat el dimarts 24 de febrer. La primera vegada prengué una
Weiswürste,
botifarra blanca amb espècies,escalfada amb aigua calenta,amb
mostassa dolça, típica muniquesa i una Hafbräu Original de 0,5 l.”
En
el cas bavarès segurament és superior a la resta dels Landers, ja
que molts dels seus més del 12,5 milions d'autòctons i nous vinguts
amb una imatge assegut - siguin homes o dones) al davant d'una Bier
de mig o d'un litre amb la gerra de vidre on les més típiques de
ceràmica i amb tapa que els bavaresos autèntics, molts abillats amb
els vestits tradicionals bavaresos, anomenats Dirndl
o Lederhose,
que segurament molts heu vist arreu, i si no a part de prendre una
bier
de litre o de mig i un Schweinshaxe,
Garró de porc al
forn que en serveixen a milers. Els podreu veure a la Hofbräuhaus
que
sempre ni hi ha un munt, amb barret tirolès decorat amb escuts i
plomes, molts amb pantalons curts i elàstics amb pitet o amb
jaquetes verdes sense coll, si és fixeu bé, veureu com desen les
seves gerres particulars en unes caselles especials que hi ha en
molts indrets de la cerveseria i que tanquen amb un candenat...
Continuaré
explicant el Tomb per la cervesa,Munic i Baviera.
Víctor Lluelles i Cardona
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada