‘Si fem una mitjana aproximada, la meitat dels morts de coronavirus a Europa han estat en residències.’ Aquesta és una de les conclusions a què arriba Joseba Zalakain, director del Centre de Documentació i Estudis SiiS de Sant Sebastià, al País Basc. Fa setmanes que, en col·laboració amb més investigadors europeus de  polítiques d’assistència de llarga durada, que inclouen les residències, elabora un monitoratge sobre les xifres de mortalitat en aquests centres. Les primeres conclusions reafirmen les sospites que les residències són els afectats principals de la crisi sanitària.
‘És un virus que sembla que hagués estat fet per a afectar-les especialment. És molt contagiós, fet que perjudica els centres on es comparteixen molts espais, i naturalment, parlem d’un públic especialment vulnerable que sol tenir més paleologies’, resumeix per telèfon Zalakain. En el recompte setmanal inclouen les xifres de dinou països, que són els que han publicat dades de confiança sobre la mortalitat a les residències. Molts encara no en difonen dades desglossades de la mortalitat, cosa que complica arribar a xifres del tot concloents. Aquest investigador basc, igual que els altres especialistes en prediccions, recorda que no és possible de saber quanta gent es mor d’una pandèmia just en el moment que passa i que es calcula temps després.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.