dimecres, 18 de maig del 2016

Bronca per la visita d'Otegi al Parlament en la sessió del control al Govern

Bronca per la visita d'Otegi al Parlament en la sessió del control al Govern

Puigdemont, aplaudit per la CUP, defensa la visita del dirigent de Sortu davant els atacs del PP

García Albiol qualifica la presència del líder 'abertzale' com "la pitjor indignitat" del Parlament                         

Bronca per la visita d'Otegi al Parlament en la sessió del control al Govern
EL PERIODICO                         
FIDEL MASREAL / BARCELONA
Dimecres, 18 de maig del 2016 - 13:59 CEST
El PP i la CUP, per motius absolutament oposats, han convertit el líder de l'esquerra 'abertzale' Arnaldo Otegi en gran protagonista d'una bronca parlamentària en la sessió de control al president Carles Puigdemont, que s'ha decantat per respectar la visita d'Otegi a la Cambra catalana i carregar contra les tesis del popular Xavier García Albiol, que ha arribat a insinuar connivència del Govern i el Parlament amb la violència etarra.
Ha iniciat el debat la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, que per cert ha qualificat Otegi de "companya". Gabriel ha elogiat la figura del dirigent de Sortu i sobretot ha emplaçat el president a mullar-se a favor d'aquesta figura. En aquest sentit, ha reclamat estar "al costat dels drets humans i l'autodeterminació" i ha demanat a Puigdemont que exigeixi al Govern central una actuació favorable al procés de pau a Euskadi.
En la seva resposta, el president ha mantingut una posició moderada, basada en la defensa del procés de pau amb exigències tant a ETA com al Govern espanyol: "Per parlar d'una consolidació definitiva del procés de pau s'han de donar tres circumstàncies: un desarmament verificable, interpel·lant els actors bascos, estatals i internacionals; hi ha d'haver un reconeixement al dany de les víctimes sense matisos, i una modificació de la política penitenciària de l'Estat perquè hauria de complir el que diu l'Estatut de Guernika i transferir al Govern basc la gestió dels centres penitenciaris". El president ha alertat del risc que si aquests tres factors no avancen el procés pot "no consolidar-se", però ha mostrat la seva esperança que hi hagi avenços.

LA BRONCA

Després d'aquesta intervenció ha sigut el torn del portaveu del PP, que ha parlat d'Otegi com un "terrorista" i ha considerat que la visita al Parlament i l'entrevista amb la presidenta de la Cambra constitueixen "la pitjor indignitat que s'ha produït en aquest Parlament". En aquest sentit ha acusat CDC d'haver propiciat la visita d'Otegi. I ha afegit: "Que CDC obri les portes del Parlament a aquesta persona és un acte de crueltat a les víctimes i un insult als catalans decents".
En la seva rèplica, el president ha carregat contra la insinuació de García Albiol de connivència amb la violència, qualificant-la d'"inadmissible" i ha recordat al dirigent del PP que governs del PP i del PSOE es van reunir amb ETA. "Diu que és un acte d'indignitat rebre un representant polític. El seu govern i el PSOE es van reunir amb ETA per intentar buscar un acord i dialogar amb ells. Aznar va dir que en absència de violència es pot parlar de tot. Ara no hi ha violència. ¿Es pot parlar de tot, senyor Albiol?", ha deixat anar, aconseguint així aplaudiments no només del seu grup parlamentari sinó de diputats de la CUP.

LA INCÒGNITA DE L'IRPF

La sessió parlamentària ha tingut un altre protagonisme: les critiques de grups de l'oposició com Ciutadans, Catalunya Sí que es Pot i el PSC per les discrepàncies internes del Govern en qüestions com la pujada o no d'impostos en els pròxims pressupostos. Sobre això, Puigdemont ha suggerit a Catalunya Sí que es Pot que els comptes que es presentaran la setmana que ve seran del gust d'aquest grup d'esquerres. Però no ha donat detalls sobre la pujada o no de l'IRPF més enllà d'una reflexió: "¿És just que carreguem sempre sobre les esquenes de tots els contribuents les injustícies d'un sistema de finançament caducat que ja era injust en el seu origen? Això si que és injust, aquest és el debat de fons. Tocar punts amunt o avall ens dóna una xifra de determinats euros però el dèficit estructural que té aquest país per un mal sistema de finançament no l'atraparem ni apujant tots els impostos".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada