dissabte, 28 de maig del 2016

Turisme franquista,per Salvador Cot







Turisme franquista

"L'alcalde de la ciutat, Ferran Bel, s'ha equivocat greument i ha ficat la societat catalana -no només el poble tortosí- en un embolic del qual costarà sortir-ne"




per Salvador Cot 25 de Maig 2016 a les 19.54 h

El 21 de juny de 1966, el bisbe de Tortosa va beneir la inauguració del monument que commemorava el vint-i-cinquè aniversari de la Batalla de l'Ebre. Sorprenentment -per obvi-, el No-Do de l'època destaca que el jerarca catòlic agraeix a Franco i els seus col·laboradors que li facilitin "el lliure exercici del meu càrrec pastoral". Tanta llibertat pastoral sembla haver tingut com a resultat que s'hagi conservat, intacte, un segon monòlit dedicat als "Caídos por Dios y por España. ¡¡Presentes!!". Tortosa com a parc temàtic de l'estètica franquista.


L'alcalde de la ciutat, Ferran Bel, s'ha equivocat greument i ha ficat la societat catalana -no només el poble tortosí- en un embolic del qual costarà sortir-ne. ¿De debò que val la pena tanta lluita, tants esforços, tant remar a contracorrent per una causa tan miserable com mantenir el monòlit d'aquella dictadura immoral i assassina? No hi ha cap argument viable per justificar la cadena de decisions que ens han portat fins aquí.

I menys encara quan l'alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha decidit saltar al segle XXI i liquidar un altre monòlit que aplegava nostàlgics franquistes de tant en tant. Ara, inevitablement, es concentraran a Tortosa. I més encara si interpreten que allà la seva simbologia gaudeix de suport popular. O sigui que, si us plau, que algú impedeixi que Tortosa es converteixi en un destí de turisme franquista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada