dijous, 23 de juny del 2016

El cap de setmana llarg i la calor afavoreixen l'èxode per Sant Joan


El cap de setmana llarg i la calor afavoreixen l'èxode per Sant Joan

Interior demana als conductors que avancin la sortida i adverteix que hi pot haver moltes retencions

Agricultura alerta del perill de fer volar fanalets de foc perquè poden provocar incendis

El cap de setmana llarg i la calor afavoreixen l'èxode per Sant Joan
FERRAN NADEU

EL PERIÓDICO / BARCELONA
Dimecres, 22 de juny del 2016 - 20:43 CEST
El calendari ha sigut generós aquest any i ha fet caure la festivitat de Sant Joan en divendres, així que la revetlla del solstici d'estiu serà l'antesala d'un llarg cap de setmana de tres dies. A més, la calor serà la nota predominant a la majoria de Catalunya.

Fogueres de Sant Joan 2016 a Barcelona

EL PERIÓDICO
Aquestes perspectives tan favorables afavoriran la tradicional estampida a l'àrea metropolitana de Barcelona. El Servei Català de Trànsit calcula que uns 525.000 vehicles sortiran entre dijous i divendres, motiu pel qual el conseller Jordi Jané ha recordat el precedent del 2011, quan la revetlla també va caure en dijous i moltes famílies van haver de menjar-se la coca a la carretera.
“Que tothom avanci la sortida en la mesura que pugui i els que no puguin que vagin preparats davant una possible retenció de trànsit”, ha recomanat el titular d'Interior, que desplegarà 3.477 mossos durant la nit de Sant Joan i que reforçarà la dotació dels bombers amb 185 efectius.

PERILL D'INCENDI

Una advertència que se suma a la de la Conselleria d’Agricultura, que ha alertat del perill de fer volar fanalets de foc, una moda recent que incompleix la normativa que prohibeix llançar objectes encesos en zones rurals i boscoses.

Augment del 10% en la venda de petards

La revetlla de Sant Joan és la festa més esperada pel sector de la pirotècnia, que aquest any espera incrementar el 10% les vendes respecte al 2015 (en què ja hi va haver un augment del 4%) i que podria suposar que els catalans cremaran uns 19 milions d'euros en petards i coets. Josep Maria Vilardell, president de l'Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya, explica que cada vegada tenen més sortida els elements de color, com ara fonts i bateries, en detriment dels sorollosos trons, que encara segueixen tenint nombrosos seguidors. A més, cada vegada és més habitual que els consumidors comprin paquets familiars que preparen les botigues perquè permeten tenir “varietat a bon preu”.
Els que s'estimin més quedar-se a Barcelona podran triar entre un gran nombre de revetlles. La flama del Canigó sortirà a les 17.30 hores del carrer d'Arístides Mallol i una hora més tard arribarà a la plaça de Sant Jaume, on se celebrarà una festa popular.
El metro funcionarà tota la nit i estarà disponible durant 45 hores seguides, des de dijous a les cinc del matí fins dissabte a les dues de la matinada. TMB reforçarà la seguretat a les estacions del front marítim de la L4 (Ciutadella / Vila Olímpica, Barceloneta i El Maresme / Fòrum), així com les estacions cèntriques de Catalunya, Urquinaona i plaça d'Espanya.
La Guàrdia Urbana també augmentarà els controls al centre de la ciutat, als llocs de gran concentració de persones i a les platges, en una nit en què treballaran 115 bombers de Barcelona per atendre possibles incidències.

NETEJA DE PLATGES

Davant la massiva afluència que s'espera a les platges (unes 55.000 persones), l'ajuntament portarà a terme un dispositiu especial de neteja. Divendres a partir de les sis del matí, 308 operaris i 51 vehicles posaran a punt el litoral perquè estigui net i polit a partir de les 10 hores.
A Girona, la flama del Canigó sortirà a les 18.30 hores del parc de Vista Alegre cap a la plaça del Vi, en què hi ha la seu consistorial, on arribarà cap a les 19 hores. Aquest any totes les persones que ho desitgin podran endur-se la flama a casa gràcies en uns quinqués que es podran adquirir amb aquesta finalitat.
Una traca de focs artificials al costat del balcó del Mediterrani, a la rambla Nova de Tarragona, anunciarà l'inici de la revetlla a les 19.30 hores. Mitja hora més tard, el Ball de Diables rebrà al barri del Serrallo la flama del Canigó. Se celebrarà un sopar popular a la plaça dels Àngels i la festa musical tindrà lloc a la rambla Nova.
A Lleida, la flama del Canigó arribarà a la plaça de Sant Joan a les 20.30 hores, mentre que, localitats com el Pont de Suert, la Vall de Boí, Casòs, Vilaller, Isil i Alins celebraran la baixada de falles, reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat.

Gairebé 1,7 milions de coques per a la festa

El Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província calcula que aquest any es menjaran més d'1.630.000 coques artesanes i de pastisseria, la majoria (unes 920.000) a l'àrea metropolitana de Barcelona, xifra que suposa un augment de les vendes del 2% respecte al 2015. El president del gremi, Elies Miró, explica que les més venudes tornaran a ser les tradicionals de brioix amb fruites i pinyons, seguida de la coca de llardons i la de pinyons farcida de crema, encara que aquest any es poden trobar novetats a les pastisseries, com la coca de croissant caramel·litzada farcida amb mascarpone”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada