diumenge, 26 de juny del 2016

Els 10 imperdibles de la Festa Major de Sant Pere de Reus

Sílvia Sagalà
,
22/06/2016

Fires i festes

Els 10 imperdibles de la Festa Major de Sant Pere de Reus

Surtdecasa.cat

Reus celebra del 24 al 29 de juny la seva festa major gran

Foto: 

Surtdecasa
Si hi ha uns dies marcats en vermell al calendari dels reusencs són per la Festa Major de Sant Pere, la festa grossa de la ciutat que durant uns dies acull desenes d'actes per a tots els públics. Els reusencs surten de casa pràcticament cada dia perquè sempre hi ha una celebració o una altra en algun punt de la ciutat. Són dies de reunir-se amb amics i família per gaudir plegats dels petits rituals que conformen el conjunt de la festivitat. El millor és que us feu amb un programa, que us perdeu pels carrers de Reus i intenteu participar en totes les activitats possibles, però aquí us en proposem 10 que són imperdibles. Bona Festa Major a tothom!

1. Barraques

Del 23 al 25 de juny
Parc de la Festa
Un dels actes més destacats dels dies previs a Sant Pere són les Barraques de la Festa Major. Quatre dies consecutius de concerts envoltats per les parades de totes les entitats participants. Inicialment el dimecres 22 no hi havia d'haver concerts però finalment hi actuaran els tres finalistes del concurs Reussona, Efecto Vacío, Euler i The Krav Maga. Un dels dies que habitualment congrega més gent al Parc de la Festa és el de la revetlla de Sant Joan. Enguany hi haurà Los Guardians del Pont, amb membres de Sangtraït fent un tribut al grup de rock dur gironí, Juantxo Skalari, Vergüenza Ajena i Mafada. Divendres, la Coordinadora de Barraques Reus ha apostat per programar el rap del lleidatà Pablo Hasél, l'ska d'Itaca Band, el hardcore punk de Kop i el trash-metal de Crisix. El darrer dia, dissabte, comença ben d'hora, a les 19:30 h, amb activitats destinades als més petits de la família, l'animació infantil de Jaume Barri. Els concerts tindran lloc al vespre i aniran a càrrec d'Imoonere, Muyayo Rif, El Son de la Chama, La Sra.Tomasa i Lágrimas de Sangre.
Consulta aquí l'hora d'actuació de cada grup
 

 

2. El Foc de Sant Joan

Dimecres 23, a partir de les 17:30 h
Diversos espais de la ciutat

Com no pot ser de cap altra manera, el foc també és el protagonista de la revetlla de Sant Joan de Reus. Comença a quarts de sis al Santuari de Misericòrdia amb la recepció del Foc del Canigó. El Patronat Sardanista iniciarà el primer tram del recorregut de la torxa de la flama i seran els relleus dels nens i nenes de l'escola Joan Rebull els encarregats de completar-la. El foc arribarà a les 18 h a la plaça de la Llibertat, s'encendrà el peveter i, a ritme de la sardana 'El País a l'Escola', una trentena de delegacions estendran la flama arreu del territori. Ja a la nit, a les 21 h, la regidora de Cultura de Reus, Montserrat Caelles, encendrà la foguera de Sant Joan a la mateixa plaça i, una hora més tard, serà el torn de la cercavila del Foc. Els Bous i la Vedella de Foc, el Ball de Diables, el Ball de Diables Infantil, el Drac, el Drac petit, la Cabra petita, la Víbria i la Cabra iniciaran la carretillada des de la plaça del Mercadal disposats a perseguir a tot aquell que passi pel seu voltant.
 

 

3. El pregó i la primera tronada

Dijous 24 de juny, a partir de les 19:30 h
Plaça del Mercada
l
Tot i que els actes previs de la Festa Major són múltiples, Sant Pere no comença oficialment fins el dia 24 amb el pregó. Els primers en anar caldejant l'ambient són els Gegants i la Mulassa que, amb les seves ballades al Mercadal, engresquen a tots els que esperen que la pregonera acabi el discurs al Saló de Plens i es dirigeixi al poble per cridar a la festa. Enguany aquest encàrrec el té l'escriptora Marta Magrinyà, la qual, de ben segur, sorprendrà l'audiència amb un relat ben literari que destil·larà passió pels quatre costats. Aquell mateix dia es descobrirà qui és el Tro de Festa 2016, una distinció que s'atorga a una persona que ha ajudat a enriquir el patrimoni festiu de la ciutat. La inauguració de la Festa Major la clou la primera tronada de l'any, sens dubte, per la majoria, el veritable emblema de la festivitat reusenca, una tradició que data, com a mínim, de 1677. Per qui no l'hagi presenciat mai, us direm que consisteix en l'explosió de morters de pólvora que es troben a una distància de tres metres però units entre si per un fil, també de pólvora, que els va encenent d'un a un.
 

 

4. Cercaviles nocturnes

Dijous 24, a partir de les 21 h
Plaça del Mercadal
La Festa Major de Reus té moments molt protocolaris, com Completes o la mateixa professó de Sant Pere; i d'altres, més arrauxats, com les cercaviles. Amb els anys n'han anat apareixent de noves i ara la gresca està garantida durant tres nits. La primera? La més antiga: la Cercavila del Masclet. Té lloc el dia 24, quan acaba la primera tronada de l'any, des del Mercadal. De fet, el pregoner és l'encarregat de fer el primer tast del beuratge típic de la festa fet, a parts iguals, per Vermut Miró i Plim. El recorregut gira entorn de la beguda i hi participen, en forma de cercavila, diversos elements del seguici festiu.
 
Diumenge 26, a partir de les 23:30 h
Plaça del Mercadal
Diumenge 26 és el torn de La Nit de Fer l'Índiu. L'Àliga i els gegants Indis pujaran des de l'Ajuntament fins al Campanaret en cercavila per recollir l'element convidat d'aquest any: el Ball de Cercolets que compleix 20 anys. Junts emprendran el camí de tornada per acabar la nit amb un ball de gralles, cada vegada més popular, que musicaran els Ganxets, els Grallers del Baix Camp i Canya d'Or.
 
Dilluns 27, a partir de les 23:30 h
Fossar Vell
La darrera de les cercaviles és dilluns als peus del campanar. Allí hi apareixerà un fill il·lustre de la ciutat i començarà El Tomet de Sant Ganxet pel voltant de la Prioral amb l'acompanyament musical de Bandsonats i Tocabemolls. En finalitzar, hi haurà concert de festa major amb Metralla.
 

 

5. Presentació de l'Àliga petita

Dissabte 25, a partir de les 10 h
Plaça del Mercadal

L'Àliga ocupa un lloc especial en el seguici festiu de la ciutat, no és l'element més antic ni tampoc el més voluminós, però sens dubte és el més protocolari i això el converteix en una peça especial del seguici. La seva elegància aclapara les mirades dels presents quan passa, especialment en el moment en què dansa un dels seus balls de lluïment. Enguany és un any important per aquesta creació de Manel Llauradó perquè compleix 20 anys i perquè els seus responsables ho celebraran presentant l'Àliga petita, un element que s'incorporarà enguany al seguici festiu petit. Es mostrarà a la ciutadania per primera vegada dissabte 25 al matí i estarà acompanyada pel Drac petit de la Geltrú, la Vibrieta de Tarragona, la Cucafera petita de Tortosa, el Lleonet del Vendrell, el Bou de l'Argentera i, a més, l'Àliga de la Patum Infantil de Berga i la Mulassa petita de Reus, que en seran les padrines. Quan els reusencs ja la coneguin, tots plegats iniciaran una cercavila pels carrers del nucli antic de la ciutat, i acabaran de nou al Mercadal on tindran lloc els balls de lluïment.
 

 

6. Castells

Dissabte 25, a partir de les 18 h
Plaça del Mercadal

Un altre dels emblemes reusencs són els Xiquets de Reus, la colla castellera de la ciutat que cada vegada aplega més seguidors. Durant les últimes temporades els de la camisa avellana han anat assolint nous reptes i arriben als 35 anys en molt bona forma. Tant que, per celebrar-ho, volen portar a plaça durant la Diada Castellera de Sant Pere el 3 de 9 amb folre més matiner de la seva història. Una construcció que ja van aixecar l'any 2013, després de 17 anys de no aconseguir-ho, mentre signaven la seva millor actuació de la història. Els Xiquets volen continuar fent camí i intentaran aconseguir aquesta nova fita en una actuació on també podrem veure els Nens del Vendrell i la Muixeranga d'Algemesí.
 

 

7. Varietées de Sant Pericu

Del 25 al 27, a partir de les 21 h
Jardins de la Casa Rull

Són moltes les associacions de la ciutat que, amb la seva feina desinteressada, ajuden a enriquir el programa de la Festa Major de Reus. Un d'aquests motors incombustibles és el Bravium Teatre on, des de fa anys, se les empesquen de tots colors per fer-nos passar bones estones. Un exemple el trobem en les Varietées de Sant Pericu, vetllades a la fresca al Jardí de la Casa Rull, amenitzades per diferents actuacions artístiques. La música, la màgia, l'humor o el teatre són alguns dels ingredients d'aquestes exhibicions tan carismàtiques.
 

8. Seguici Petit

Dilluns 27, a partir de les 18 h
Plaça del Mercadal

Una de les coses més boniques de la Festa Major de Reus és que atrau a la ciutadania des de ben petits. Tots els nens es coneixen el seguici a la perfecció, tenen camisetes i figures dels seus elements preferits i entonen les cançons mentre obren els ulls com a taronges quan els passen per davant. Des de fa uns quants anys, Reus va decidir que volia que els més petits de la casa també poguessin fer desfilar el seguici festiu; per això, poc a poc, s'han anat incorporant rèpliques de les grans de dimensions més reduïdes. Totes elles sortiran en cercavila dilluns dia 27. Enguany ja es comptarà amb la presència de l'Àliga petita, inaugurada uns dies abans, i per Misericòrdia s'hi afegirà un nou element: el Basilisc.
 

9. Completes

Dimarts 28, a partir de les 20 h
Plaça del Mercadal

Els actes més tradicionals de la festa comencen el dia 28 al vespre, a la plaça del Mercadal. El Seguici Festiu al complet ofereix, a les 20 h, els seus primers balls, danses i castells. Des d'allà, inicien l'anada a Completes mentre al Campanar es fa el Toc General de Festa. Com sempre el darrer en abandonar la plaça és l'Àliga que, per protocol, ocupa el darrer lloc, just davant de les autoritats. La jornada està plena de petits grans moments, el primer és el ball solemne curt de l'Àliga a la porta de l'Ajuntament. Quan tots els elements han arribat a la porta de la Prioral de Sant Pere, cap a quarts de deu, comença el Solemne Ofici de Completes i l'obertura de l'arca de l'altar major, on es guarda durant tot l'any el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere. Durant la celebració es podran escoltar els 'Goigs de Sant Pere', amb l'acompanyament musical de l'orgue de la prioral. Tot seguit, Toc General de Festa, tornada del seguici i tradicional pilar caminant de la colla castellera dels Xiquets de Reus, des de la prioral fins a la porta de l'Ajuntament. La festa continua amb les ballades dels Gegants i del bestiari i, quan acaben, l'alcalde surt al balcó del consistori per mostrar un mocador blanc que marca l'encesa de la segona tronada de l'any. Just quan s'acaba té lloc un castell de focs que recupera la forma dels espectacles pirotècnics del passat, més artesanal i de proximitat, amb jardineres als fanals, rodes, focs fixos i giratoris, i altres artificis. Un singular espectacle que s'acompanya per música en viu que permet retrobar un costum antic propi de les festes i solemnitats més importants.
 

 

10. Sant Pere

Dimecres 29, matí: a partir de les 11 h / tarda: a partir de les 18:30 h
Plaça del Mercadal 

La tercera tronada de la festa dóna el tret de sortida als actes més massius del dia del patró de Reus. Es fa a les 11 del mati i, quan acaba, el focus d'atenció no es mou del centre de la plaça perquè és l'escenari de les actuacions individuals de lluïment dels grups festius de la ciutat. A la 1 del migdia, exhibició castellera en solitari dels Xiquets de Reus. L'activitat es reprèn a la tarda, després de dinar, a la Prioral de Sant Pere amb la solemne missa concelebrada que presideix l'arquebisbe Jaume Pujol Balcells. Quan s'acaba, la imatge de Sant Pere surt per la porta de la prioral i després del ball curt de l'Àliga arrenca la professó solemne pels carrers del centre de Reus. Quan la imatge de Sant Pere arriba a plaça, tots els elements del seguici fan una espectacular ballada conjunta i, en acabar, encesa de la quarta i darrera tronada de l'any. A continuació, la imatge de Sant Pere es dirigirà cap a la prioral i, quan arribi a la porta, gran esclat de festa i tronada aèria. Quan es torna la imatge a l'urna de l'altar major de la prioral, es procedeix a guardar-la fins a l'any vinent amb les tres claus que custodien l'alcalde, el prior i, antigament, el síndic de la Comunitat de Preveres. El punt final a la festa el posen les darreres ballades del seguici al Mercadal i l'encesa de la Víbria i el Drac, la carretillada de Sant Pere del Ball de Diables i la mostra piromusical.
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada