divendres, 17 de juny del 2016

ENQUESTA DIÀRIA EL PERIODICO (4) L'esquerra s'allunya de la majoria absoluta


ENQUESTA DIÀRIA (4)

L'esquerra s'allunya de la majoria absoluta

Units Podem perd un escó en benefici del PP

Baixa el percentatge d'indecisos i puja l'expectativa de participación

L'esquerra s'allunya de la majoria absoluta
EL PERIODICO                         
JOSE RICO / BARCELONA
Divendres, 17 de juny del 2016 - 13:54 CEST
Tot i començar com un tret, a Units Podem li està passant factura la campanya electoral. La falta de confiança en la nova coalició dels votants d'Izquierda Unida (IU) està erosionant cada dia una mica més la majoria d'esquerres. Segons la quarta entrega de l'enquesta 'tracking' diària del GESOP per a EL PERIÓDICO, Pablo Iglesias perd un escó en benefici del PP, mentre que el PSOE i Ciutadans es mantenen en la mateixa forquilla del sondeig de dijous. A aquest moviment hi contribueix, sobretot, el creixent nombre d'indecisos entre l'electorat d'IU i provoca que la suma de les forces progressistes (171 escons en la forquilla més alta) s'allunyi una mica més de la majoria absoluta (176). La suma del bloc conservador, PP i Ciutadans, podria arribar fins als 162 diputats.

Aquesta quarta enquesta està elaborada a partir de 900 entrevistes fetes entre dimarts, 14, i dijous, 16 (300 cada dia), i recull els efectes tant del debat a quatre de dilluns com dels vaivens de Podem amb el referèndum català. En aquest context, el PP s'anota tres dècimes i un escó més que fa 24 hores i se situa en el 28,6% dels vots i entre 114 i 118 diputats. Els populars segueixen sent la força que pateix menys fugues de vot entre el seu electorat, i tres de cada quatre votants de Rajoy el 20-D escollirien ara la mateixa papereta.

ELECTORAT MOLT INDECÍS

Units Podem baixa del 24,5% al 24,1% i es col·loca en una forquilla de 84 a 88 parlamentaris. Els podemistes augmenten el seu avantatge sobre el PP en intenció directa de vot (el vot sense 'cuina') i ja li treuen un punt i mig, quan en l'enquesta de dijous estaven pràcticament empatats. Però no poden treure partit d'aquesta circumstància perquè només la meitat dels que van votar IU al desembre garanteixen avui el seu suport a la coalició que encapçala Iglesias. El 34,2% estan indecisos i el 15,7% ja han decidit que canviaran de papereta.
Aquesta fuga de vot recala en el PSOE, que repeteix el resultat del sondeig anterior: 20,8% dels sufragis i entre 79 i 83 escons. Pedro Sánchez s'apunta la millor dada de fidelitat de vot de tota la campanya, amb un 64,2%, encara que el 23,8% del seu electorat està indecís. També Ciutadans es manté en el seu últim registre de diputats (40-44) i fins i tot esgarrapa dues dècimes en estimació de vot, fins al 15,6%. Albert Rivera presenta una fidelitat de vot bastant baixa (59,6%), i el 23,9% dels seus votants del 20-D estan indecisos.

MOBILITZACIÓ A L'ALÇA

Una altra dada significativa és que el percentatge general d'indecisos que reflecteix el sondeig ha baixat bastant i passa del 23,6% al 20,9%, fet que provoca que l'interès per anar a les urnes el 26-J també s'hagi recuperat. En aquesta quarta entrega, el GESOP estima que la participació estarà entre el 69% i el 71%, un punt per sobre de l'enquesta de dijous i una mica més a prop del 73,2% a què va arribar en les últimes eleccions generals. S'ha de ressenyar que aquesta estimació no té en compte el vot expatriat, que va fer baixar la participació en els últims comicis al 69,7%.

Fitxa tècnica

-Empresa responsable: GESOP.
-900 entrevistes telefòniques fetes del 14 al 16 de juny.
-Univers: població resident a Espanya amb dret a vot.
-Mostra estratificada per comunitat autònoma i dimensió de municipi amb selecció aleatòria de llars i amb quotes encreuades de sexe i edat.
-Error de la mostra: +/- 3,3% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada