dimecres, 15 de juny del 2016

En Comú Podem i els partits sobiranistes s'enfronten pel «referèndum impossible»

eleccions espanyoles 2016: crònica

En Comú Podem i els partits sobiranistes s'enfronten pel «referèndum impossible»

La constatació per part de Pablo Iglesias al debat a quatre que el dret a decidir dels catalans no és una “línia vermella” dóna munició als partits independentistes per carregar contra la confluència d'esquerres catalana

Xavier Domènech: “Si nosaltres governem, es farà el referèndum”

El referèndum unilateral d'independència entra en campanya

| 15/06/2016 a les 07:54h
Pablo Iglesias i Xavier Domènech, dissabte passat a Barcelona
Fa poques setmanes TV3 va emetre el reportatge El referèndum impossible al 30 minuts. El títol no va agradar gens a l'entorn d'En Comú Podem ja que qualificava d'impossible l'aposta estratègica que els va portar a guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya el passat 20 de desembre. Sis mesos més tard la qüestió centra més que mai la campanya, avivat per una banda per la proposta de referèndum unilateral així com pel fet que Pablo Iglesias constatés al debat a quatre que no és una línia vermella. Tot plegat va provocar que aquest dimarts els partits independentistes, especialment ERC, busquessin el cos a cos amb En Comú Podem.

El líder de Podem va admetre en el debat de dilluns que el referèndum no és una “línia vermella” per negociar un govern. No es tractava d'una idea nova però en el context on ho va dir va agafar molta volada. De fet, poc abans en el mateix plató Pedro Sánchez havia assegurat que havia estat precisament el dret a decidir dels catalans el que havia impedit un pacte entre el PSOE i Podem, en el que es podia interpretar més aviat com un avís per a navegants per a possibles aliances després del 26-J.

Ràpidament les mirades es van girar cap a En Comú Podem. Xavier Domènech, poques hores després del debat, coincidia amb Pablo Iglesias admetent que el referèndum “no és cap línia vermella” però que sobre la taula no hi havia cap alternativa millor. Al vespre, en una llarga conferència sobre model territorial i aspiracions nacionals de Catalunya, es mostrava més contundent: “Si nosaltres governem, que governarem, es farà el referèndum. La millor garantia que es faci no és un debat sobre línies vermelles, sinó que efectivament puguem governar”.

Tanmateix, des dels partits independentistes no es va perdre l'ocasió per mostrar la suposada feblesa de la posició de la confluència d'esquerres catalanes amb el dret a decidir. Les crítiques van ser especialment intenses des d'ERC, que ha identificat En Comú Podem com el seu principal adversari en aquesta campanya. “Quant val la dignitat? A canvi de quants ministeris renunciaran al dret a decidir del nostre poble?”, va assegurar anit Oriol Junqueras des d'Amposta. El president d'ERC va advertir que la formació de Pablo Iglesias “cedirà i es vendrà” d'entrada el referèndum perquè el que era línia vermella “ja no és ni línia”. Artur Mas, per la seva banda, va assegurar que el líder de Podem ve sempre a Barcelona a “prometre el referèndum per després "oblidar-se'n" un cop ha aconseguit els vots”.

Els partits independentistes són conscients que En Comú Podem va aconseguir fa sis mesos mossegar una part de l'electoral sobiranista, en unes eleccions on la CUP no es presentava. Ara, amb el full de ruta afeblit i el debat sobre el referèndum més viu que mai, la situació es pot tornar a repetir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada