dijous, 16 de juny del 2016

El PP i Ciutadans guanyen terreny a l'esquerra

ENQUESTA DIÀRIA (3)

El PP i Ciutadans guanyen terreny a l'esquerra

El PSOE perd dos escons, que es reparteixen els populars i el partit taronja

El 23,6% d'espanyols estan indecisos i les expectatives de participació segueixen caient

El PP i Ciutadans guanyen terreny a l'esquerra
Consulta l'enquesta diària del dimecres 15 de juny
  • JOSE RICO / BARCELONANotícies relacionades       
  • EL PERIODICO
    Dijous, 16 de juny del 2016 - 13:24 CEST
    Encara que el bloc d'esquerres es manté molt a prop de la majoria absoluta, el PP i Ciutadans han recuperat terreny en els últims dies. La tercera entrega de l'enquesta 'tracking' diària del GESOP per a EL PERIÓDICO dóna un bri d'oxigen a la dreta, que aconsegueix treure-li dos escons al PSOE. Amb aquest moviment, les forces progressistes podrien arribar als 172 escons al Congrés (en el sondeig de dimecres arribaven als 174), mentre que el bloc conservador passa de 159 a 161 diputats.

    Aquesta tercera enquesta està elaborada a partir de 900 entrevistes efectuades entre el dilluns 13 i el dimecres 15 (a raó de 300 cada dia), per això recullen la majoria els efectes del debat a quatre de dilluns passat. Un debat del qual, segons tots els sondejos posteriors, Mariano Rajoy va sortir airós i Pedro Sánchez va ser el més malparat. En aquesta línia, el PP guanya mig punt en estimació de vot, se situa en el 28,3% i obtindria de 113 a 117 escons, un més que fa 24 hores. Els populars, a més, recuperen quatre dècimes en vot directe (el vot sense 'cuina') i, amb el 19%, trepitgen els talons a Units Podem (19,1%), que segueix al capdavant .

    MOLTA INDECISIÓ

    La coalició de Pablo Iglesias es manté en una forquilla d'entre 85 i 89 diputats, però retrocedeix dues dècimes en vot estimat (24,5%). De fet, la fidelitat de vot a Units Podem se situa en el nivell més baix des que va començar la campanya electoral, sobretot perquè el 28,6% dels que van votar IU el 20-D ara estan indecisos, i un de cada 10 ja té clar que canviarà de papereta. El PSOE és el que surt més perjudicat d'aquest 'tracking': tres dècimes menys (20,8%) i dos escons menys (79-83). El 26,9% dels votants socialistes al desembre dubten avui de repetir el mateix suport.
    Ciutadans esgarrapa dues dècimes (15,4%) i un parlamentari (40-44), però també mostra un alt grau d'indecisió entre el seu electorat. Un de cada quatre votants de Rivera en les eleccions del 20-D ara estan indecisos, i el 16,5% té decidit canviar el seu vot.

    MOBILITZACIÓ EN DECLIVI

    El percentatge general d'indecisos que reflecteix el sondeig se situa en el 23,6% i l'interès per anar a les urnes el 26-J retrocedeix cada dia que passa una mica més. En aquesta tercera entrega, el GESOP estima que la participació estarà entre el 68% i el 70%, un punt per sota de l'enquesta de dimarts i cada vegada més allunyat del 73,2% que es va obtenir en les últimes eleccions generals. Cal ressenyar que aquesta estimació no té en compte el vot expatriat, que va fer baixar la participació en els últims comicis al 69,7%.

    Fitxa tècnica

    -Empresa responsable: GESOP.
    -900 entrevistes telefòniques efectuades del 13 al 15 de juny.
    -Univers: població resident a Espanya amb dret a vot.
    -Mostra estratificada per comunitat autònoma i dimensió de municipi amb selecció aleatòria de llars i amb quotes encreuades de sexe i edat.
    -Error de la mostra: +/- 3,3% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.
    ¿Vols rebre els sondejos electorals al teu compte de Twitter?
    Envia un missatge amb el hashtag #sondeoEP. Rebràs al teu compte els sondeig electoral del dia.

    Quan vulguis donar-te de baixa, només has d'esborrar del teu timeline el tuit en què havies inclòs el hashtag.

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada