Anna Miñarro
Des de casa, entre visita i visita amb pacients (per Skype o telèfon), parlem amb la psicòloga clínica Anna Miñarro, especialitzada en experiències traumàtiques. ‘Aquests dies treballo molt perquè el nivell d’angoixa comença a pujar’, confessa. Considera que la situació de crisi sanitària i de confinament actual motiva, per força, sentiments negatius que cal tenir molt presents (angoixa, por, incertesa i manca de confiança), però també de positius (solidaritat). A més, explica, és un confinament desigual, perquè no tothom el pot viure en les mateixes condicions. Això sí, assegura que, d’una manera o una altra, ens cal fer el dol amb la vida anterior; i demana, pel bé de la salut mental dels ciutadans, que les autoritats, en especial el govern espanyol, facin cas d’una vegada als experts que demanen un confinament total perquè la gent, diu, se sent enganyada. També apunta algunes pistes sobre la manera com podem encarar millor aquests dies que ens esperen: distribuir el temps, apagar el mòbil, endreçar i compartir.
Com a mamífers i éssers humans socials, no estem programats per a confinar-nos. Com ens afecta?
—Els éssers humans som rutinaris i, en tot cas, per allò que no estem programats és per al confinament en la mesura que és obligat a causa d’una situació d’emergència. Aquí caldria separar casos diferents, perquè hi ha moltes casuístiques. Per exemple, hi ha unitats familiars que poden confinar-se sense gaire angoixa i que tenen llum, aigua, menjar i necessitats bàsiques cobertes. Però també hi ha qui s’ha de confinar en espais amb problemes de convivència, fins i tot amb situacions de maltractament. El ventall és molt ampli. Però sí que podem dir en general que aquesta situació d’emergència ens col·loca en un escenari d’angoixa, perquè hem de fer un dol amb l’estil de vida anterior. I aquí, novament, el ventall és molt ampli, perquè hi ha moltes angoixes i incerteses que es sobreposen.
Report diari sobre el coronavirus
Cada nit a les 10.00 pots rebre al teu correu el resum del més important que ha passat durant el dia relacionat amb el Covid-19 i informació addicional d'interès.