dimarts, 17 de març del 2020

Dràstic descens de la contaminació a Barcelona pel confinament

Dràstic descens de la contaminació a Barcelona pel confinament

La restricció de moviments pel coronavirus millora la qualitat de l'aire però encara es supera el llindar de NO2 en una estació de control

El coronavirus també té efectes positius, encara que siguin col·laterals. La contaminació atmosfèrica s'ha desplomat a Barcelona ciutat, arran d'una reducció del trànsit privat pel confinament obligatori de la majoria de veïns i treballadors. Els nivells de NO2 a l'aire aquest dimarts al vespre no tenen res a veure amb els de fa una setmana, però tot i així una estació de control de qualitat encara no compleix amb els llindars recomanats.
I és que en aquest cinquè dia d'aïllament encara s'han mantingut al voltant del 50% dels trajectes, sigui per complir amb serveis essencials, per l'abastiment tensat aquesta setmana als supermercats​ o per la irresponsabilitat d'una petita part de població. En concret la circulació als accessos de la ciutat ha caigut un 57%, a l'interior ha baixat un 58,1% i a les rondes, un 50,8%.
Com mostra el compte de Twitter Contaminació_Barcelona, les estacions situades a Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, les Corts, Sants i Sant Martí redueixen a menys de la meitat els nivells de NO2 registrats per metre cúbic. En canvi, a la Vall d'Hebron –al costat de la Ronda de Dalt– la reducció és molt menor.

21h - NO₂ (µg/m³):
⚪️ Ciutadella: 9
⚪️ Eixample: 28
⚪️ Gràcia: 33
⚪️ Palau Reial: 33
⚪️ Poblenou: 11
⚪️ Sants: 26
🔴 Vall d'Hebron: 45



21h - NO₂ (µg/m³):
🔴 Ciutadella: 45
🔴 Eixample: 66
🔴 Gràcia: 81
🔴 Palau Reial: 62
🔴 Poblenou: 61
🔴 Sants: 64
🔴 Vall d'Hebron: 61
21h - NO₂ (µg/m³):
⚪️ Ciutadella: 4
⚪️ Eixample: 11
⚪️ Gràcia: 17
⚪️ Palau Reial: 9
⚪️ Poblenou: 6
⚪️ Sants: 9
⚪️ Vall d'Hebron: 8
Un altre compte de Twitter dedicat a l'anàlisi de la pol·lució barcelonina, Contaminació a Barcelona, mostra l'evolució del mes de març i la caiguda progressiva dels nivells d'emissions. "La contaminació mitjana diària de les estacions de trànsit de dilluns 16 (15,1 µg/m3) va ser el segon registre més baix dels darrers vint anys", celebra la pàgina de monitoreig, que coordina el doctor en ciències ambientals Miquel Ortega.
El descens l'atribueix a la menor mobilitat privada, la reducció de l’activitat portuària i el vent i la pluja dels darrers dies. A més dos dels quatre primers dies de confinament entrat al rànquing de mínims històrics dels darrers vint anys.


La reducció de la mobilitat fa que la contaminació baixi a nivells insòlits al mes de març. Més informació aquí: https://contaminacio.barcelona/2020/03/13/es-noten-les-mesures-contra-el-coronabirus-a-la-contaminacio-de-barcelona/ 



Les mesures contra el coronavirus i les condicions meteorològiques fan que dos dels primers quatre dies de confinament es colin entre els dies amb menys contaminació dels darrers 20 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada