El relator de l’Organització de les Nacions Unides per a les Minories Nacionals ja ha fet públic l’informe elaborat després de visitar l’estat espanyol, el 14 i el 15 de gener de l’any passat. La publicació del document ha causat indignació en la diplomàcia espanyola. Fernand de Varennes va visitar Madrid, on es va reunir amb representants d’uns quants ministeris i més autoritats estatals, i tot seguit va fer una ruta per Catalunya, el País Basc, Galícia i Andalusia. Tot i no visitar-ne els territoris, també es posà en contacte amb gent i entitats de les Illes i el País Valencià, i es va reunir amb col·lectius de gitanos i immigrants.
L’objectiu de l’informe és de ‘promoure una realització plena i efectiva dels drets humans de les minories’. Allò que no ha agradat gens a l’estat és que es fonamenti en la definició de minoria que fa servir l’ONU. L’ONU entén per minoria qualsevol grup ‘ètnic, religiós o lingüístic que constitueixi menys de la meitat de la població en tot el territori de l’estat’ i en què els membres comparteixin llengua o trets culturals o religiosos. Per primera vegada, doncs, les Nacions Unides reconeixen que, tot i constituir una majoria en les parts respectives de l’estat espanyol, bascs i catalans, per exemple, són una minoria nacional que s’ha de tractar com a tal.
Report diari sobre el coronavirus
Cada nit a les 10.00 pots rebre al teu correu el resum del més important que ha passat durant el dia relacionat amb el Covid-19 i informació addicional d'interès.