El coronavirus 2019 s’ha estès per tot l’estat espanyol aquestes últimes setmanes. Si bé el principal focus era la Comunitat de Madrid, ara el 70% dels casos nous són a la resta de l’estat. Avui, El Confidencial ha publicat un article titulat ‘El virus salta el cèrcol de la capital: Madrid ja només representa el 30% dels positius’, que ha aixecat indignació a la xarxa pel to i perquè evidencia l’efecte de no haver aïllat Madrid, per més que fos el primer focus i el més agressiu de l’estat espanyol; aquesta manca d’actuació contrasta amb les mesures preses a la Xina, a Hubei; i també a Itàlia, a la Llombardia, el Vèneto i l’Emília-Romanya.
Una mesura de contenció ràpida sobre un focus hauria permès també d’aplicar milers de tests ràpids per a detectar la Covid-19 abans de permetre que l’epidèmia s’estengués a partir de Madrid, o a partir dels focus de la Rioja i d’Àlaba, a la resta de l’estat espanyol. Ara, en canvi, la distribució dels tests de detecció sobre una població tan gran i tan dispersa és gairebé impossible, perquè l’epidèmia s’ha escampat. Aquest ha estat el principal efecte de no aïllar un focus tan gran i tan concentrat com Madrid: la centrifugació, l’extensió territorial ràpida. És la mesura que reclama, per exemple, el batlle d’Igualada, Marc Castells, per a ajudar a frenar el virus a la conca d’Òdena, confinada de fa dues setmanes, però que el govern espanyol també vol impedir.
Report diari sobre el coronavirus
Cada nit a les 10.00 pots rebre al teu correu el resum del més important que ha passat durant el dia relacionat amb el Covid-19 i informació addicional d'interès.