Passades aquestes dues setmanes que són només el primer capítol del confinament, entre massa angoixes i tantes incerteses, es van imposant algunes evidències. I, entre totes, que l’estupidesa espanyola supera sempre les expectatives. Que se m’entengui bé: no vull dir que no hi hagi una i diverses estupideses catalanes, ni de bon tros; i encara menys que tots els espanyols siguin estúpids, òbviament. El que vull és parlar d’una manera de fer muy mucho espanyola, ara amplificada per la crisi de la Covid-19, que és directament estúpida, i en les circumstàncies actuals potser fins i tot criminal. M’hi entretinc.
Quan es va declarar l’estat d’alarma, el tal Pedro Sánchez va parlar del virus en uns termes prou respectuosos envers aquella tradició tan castissa del bichito que moria si queia de la taula o dels cèlebres hilitos de plastilina. És el moment en què encunyen la màxima estúpida, que tant han repetit, que el virus no hi entén d’ideologies ni de territoris, probablement amb la finalitat única d’evitar de confinar els focus d’infecció principals, i per damunt de tots la capital de l’estat. En aquells primers moments en parlaven fent entendre que el virus era com un corrent d’aire o una ventada o com una corrua de petites formiguetes que finalment passaria de llarg. O no és això que ens induïen a pensar quan no establien cap relació entre l’expansió del virus i el desplaçament dels ciutadans? Mira que era fàcil d’entendre i d’explicar: el virus utilitza les persones per desplaçar-se. Per això ens hem de quedar quietets i, allí on s’ha expandit tant que el contagi és fora de control, l’únic remei serà de barrar-li del tot el pas, per evitar que qui n’entri o en surti esdevingui un agent infecciós. Barrejar la necessitat d’aïllar el poble o la ciutat, la comarca o la regió més infectada amb cap idea de fronteres polítiques és d’una estupidesa descomunal. I encara hi són.
Report diari sobre el coronavirus
Cada nit a les 10.00 pots rebre al teu correu el resum del més important que ha passat durant el dia relacionat amb el Covid-19 i informació addicional d'interès.