dilluns, 14 de març del 2016

Catalunya, a punt de doblar les exportacions del 2000

INTERNACIONALITZACIÓ

Catalunya, a punt de doblar les exportacions del 2000

La zona euro perd pes davant el fort increment de les vendes a altres zones emergents

La cambra de comerç ajudarà aquest any més de 500 empreses a sortir a l'estranger

Catalunya, a punt de doblar les exportacions del 2000
VICENS FORNER

Toni Fuentes Toni Fuentes
Dilluns, 14 de març del 2016 - 13:35 CET
Catalunya s'ha convertit en una potència exportadora a Espanya i Europa a l'aconseguir gairebé doblar el negoci internacional en 15 anys. L'acceleració de les empreses catalanes per vendre fora d'Espanya va propiciar un augment del valor de les exportacions del 90,5% des de l'any 2000 al 2015, que va acabar amb unes vendes a l'estranger de 63.800 milions, un 6% més en relació amb l'exercici anterior. La fita de doblar el nivell del 2000 està cada vegada més pròxim.
Aquest miracle català de la internacionalització va augmentar amb més intensitat durant els pitjors anys de la crisi davant la necessitat de moltes companyies de buscar mercats alternatius davant el descens del negoci a Espanya. Entre el 2009 i el 2011, l'import dels béns exportats des de Catalunya van créixer un 54%, segons un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona presentat avui dilluns. A més, Catalunya recupera pes en el conjunt d'Espanya amb un 26% de totes les exportacions.
Durant els anys més recents, s'està produint una diversificació geogràfica de les vendes de les empreses catalanes a l'exterior que ha fet que la zona euro hagi reduït el seu pes del 58,3% el 2009 al 52,3% malgrat haver incrementat el volum de negoci. La pèrdua de pes de la zona euro es deu al fet que altres zones com Amèrica, Àsia i Àfrica han captat més exportacions catalanes.

CONCENTRACIÓ SECTORIAL

Al mateix temps, el volum de les vendes s'està concentrant més en tres sectors encapçalats per la fabricació de vehicles, que suma un 17,1% del negoci exterior; seguit de la indústria química (17,1%) i les companyies agroalimentàries (10,2%).
Darrere de l'increment de les exportacions s'aprecia també un augment de la xifra d'empreses que venen a l'exterior del 10,2% del 2011 al 2015, amb 12.764 companyies que venen fora d'Espanya més de 50.000 euros. Aquestes xifres mostren el que Joan Ramon Rovira, responsable d'estudis de la cambra, qualifica d'"història d'èxit de la internacionalització catalana, amb empreses petites que han trobat una veta d'exportació".
Pel que fa a volum, la Champions està formada per 100 companyies que sumen el 47% de les exportacions el 2015. Si s'amplia el radi fins a les 1.000 primeres empreses, la quota de les exportacions puja fins al 80%. 
El conseller d'Empresa, Jordi Baiget, ha destacat que "el mercat natural de les empreses catalanes és el món" i ha advertit que "la internacionalització no és una resposta davant un moment de crisi. És un objectiu estructural". Baiget ha recordat que s'han aconseguit cinc rècords consecutius d'exportació des del 2010, però ha reconegut que la xifra d'empreses exportadores encara és baixa i per això és necessari "ajudar des de totes les institucions perquè les pimes tinguin el repte d'internacionalitzar-se".

AJUDA A LES PIMES

Segons Baiget, la internacionalització és un concepte més ampli que també inclou la presència productiva a l'exterior i guanyar concursos per a l'adjudicació de projectes a l'estranger. El conseller ha subratllat la feina que queda per fer però també la bona posició de Catalunya, que ocuparia el setè lloc en el grau d'internacionalització si fos un país independent.
Baiget ha defensat la utilitat de les 36 oficines que té Acció a l'estranger i que s'ampliaran aquest any amb una de nova a l'Iran, així com el conveni firmat amb les cambres per ajudar les pimes en la fase inicial del salt a l'exterior. Les cambres de comerç catalanes posaran en marxa aquest any un pla d'acció internacional que preveu 64 accions en 95 països, amb una atenció especial a l'Àfrica i el Pròxim Orient per les oportunitats de negoci que suposen. 
El president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, ha destacat que els plans d'acció internacional "han ajudat a iniciar-se en l'exportació 1.100 empreses en els últims anys". L'objectiu per a aquest exercici és que més de 500 empreses participin en les accions de les cambres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada