dissabte, 19 de març del 2016

Minivacances de Setmana Santa com abans de la crisi


RECUPERACIÓ D'UN SECTOR CLAU

Minivacances de Setmana Santa com abans de la crisi

El sector turístic irradia optimisme per l'augment de les reserves de viatges i de l'ocupació hotelera

Els usuaris contracten les sortides amb més antelació i això es tradueix en un augment i durada de l'ocupació temporal

Minivacances de Setmana Santa com abans de la crisi
ELISENDA PONS

Divendres, 18 de març del 2016 - 21:26 CET
EL PERIODICO 
Després de dos mesos i mig gairebé sense festius intersetmanals, la Setmana Santa 2016 arriba per relaxar les ments i els cossos dels ciutadans i reactivar el sector turístic. Escapades a la neu, viatges per Europa o dintre d'Espanya o dies de relax a la segona residència s'imposaran aquest any en una Setmana Santa marcada per una millora econòmica que es preveu que permetrà recuperar el nivell d'activitat del 2008, just abans de la crisi.
Diversos factors justifiquen que el sector turístic estigui recuperant un optimisme no vist des de fa molts anys. Per un costat, la reactivació del consum, amb un increment de la despesa prevista basada en el lleuger augment de l'ocupació i la millora de les perspectives. Per l'altre, el factor meteorològic: hi haurà neu, i apunta a bon temps cap a finals de la setmana que ve, perfecte per disfrutar de tot tipus de destins. També hi ajuda una gasolina més barata que en anys anteriors, cosa que baixa el cost dels desplaçaments. Tot això ja ha repercutit en un augment de les reserves de viatges i, sobretot, de l'anticipació de la contractació. Aquest indicador, que reflecteix un increment de l'activitat, s'havia perdut en l'auge de la crisi, on va dominar l'última hora com a sistema per muntar els viatges.
“A poc a poc, el sector comença a notar la situació de millora econòmica”, explica Martí Sarrate, president de l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges (Acave), que calcula en un 7% l'augment de les reserves per Setmana Santa, en què “destaca l'antelació amb què s'han fet la gran majoria d'aquestes”. Per la seva part, la Confederació Espanyola d'Agències de Viatge (CEAV) ha assegurat que els seus associats esperen prop d'un 10% més de vendes que la passada Setmana Santa.

DESPLAÇAMENTS

Els desplaçaments en cotxe tornaran a regnar aquesta Setmana Santa. La Direcció General de Trànsit (DGT) preveu que durant aquesta campanya, que durarà des d'aquest dissabte fins al 28 de març, es produeixin un total de 14,5 milions de desplaçaments a tot Espanya, un milió més que l'any passat (7,4% més de viatges). Entre els motius que fomentaran l'ús del cotxe hi ha el preu de la gasolina i el gasoil, el cost del qual és al voltant d'un 14% menor al del mateix període de l'any anterior, malgrat que (com sol passar) el seu preu ha pujat (un 2,6%) en vigílies d'aquesta campanya.
El menor cost de les gasolines derivat de l'abaratiment del cru també té conseqüències en els preus dels bitllets d'avió, que aquest any han baixat un 4% per al període de Setmana Santa, segons un estudi de Liligo. Hi haurà un augment de viatgers per aquesta via gràcies al menor cost dels bitllets i a l'augment de l'oferta: entre el dijous Sant i el dilluns de Pasqua l'aeroport de Barcelona - el Prat ha programat 6.135 vols amb 731.159 seients oferts. El dia de més trànsit serà el dilluns de Pasqua, amb 959 vols programats, xifra que representa 46 més que el mateix dia de l'any passat i 12.000 places més (+7,5%).
També hi haurà més viatges en tren: Renfe té previstes més de 2,1 milions de places per al període entre el 18 i el 28 de març, per a trens AVE, llarga i mitjana distància, nombre que suposa un increment d'un 8% en quantitat de places. No obstant, hi ha convocades vagues a Renfe i Adif per al dimecres 23 de març i el dilluns 28 per diferents col·lectius i sindicats.

DESTINS

Per destins, segons el portal Tripadvisor un 60% dels espanyols tenen previst viatjar aquesta Setmana Santa. El 70% d'aquests viatjaran dintre d'Espanya. Els destins locals més buscats són Madrid, Barcelona, Benidorm, Sevilla i Granada, mentre que Londres, Lisboa, París, Roma i Porto són els de més èxit fora. Una enquesta de la companyia també afirma que un 75% dels espanyols preveuen mantenir o incrementar el seu pressupost respecte de l'any passat: el 50% mantindrà el mateix pressupost, un 25% té pensat gastar més i un 13% una mica menys.
L'augment dels viatges també comporta unes millors perspectives d'ocupació hotelera. Les expectatives dels hotelers de cara a Setmana Santa són “molt superiors” a les de l'any anterior, segons la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat). Les perspectives, segons el president de la patronal, Joan Molas, són "molt positives", amb ocupacions per sobre del 80% en zones com les Canàries o la Costa del Sol i per sobre del 70% en altres zones com Catalunya, les Balears i el nord d'Espanya. Segons Molas, malgrat que el mercat local encara presenta “certa atonia”, els mercats emissors tradicionals cap a Espanya estan a l'alça.
Les cases rurals també notaran un augment de l'ocupació per Setmana Santa, fins a un índex del 78% a tot Espanya, cosa que representa vuit punts més que el nivell de l'any anterior, segons Toprural. A Catalunya, la previsió és arribar al 80%, també vuit punts per sobre de l'any passat.

MÉS OCUPACIÓ

Les bones perspectives de viatges, despesa i allotjament, han comportat també un augment de l'ocupació: la contractació temporal de cara a Setmana Santa ha crescut un 17% en el conjunt del sector turístic, segons les dades reunides per Adecco, fins a 135.000 persones més que l'any anterior.
TEMES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada