dimarts, 22 de març del 2016

UN TOMB DE 24 HORES PER LA PRAGA DEL 2016. - (2)

Articles dcel Víctor
27- 29.02.16
UN TOMB DE 24 HORES PER LA PRAGA DEL 2016. - (2)
El viatge del 18 de febrer del 2016.
Com explicava en el primer article d'aquesta sèrie, que vaig tenir la gosadia de fer un viatge a Praga en un sol dia, però això em va servir per fer la recordança dels prop de vint-i-cinc que fins aquest febrer he anat regularment a la capital de la República Txeca. Una ciutat que fa molts anys la meva amiga Enka, em va dir que hom estava enamorat de Praga - suposo que ho deia pel pesat que em feia, parlant i treien sovint aquest tema-, però ús he de dir que de debò que tenia raó.
Permeteu-me doncs que us vagi explicant durant uns quants dies : recordances, impressions i fotografies mentals del que m'ha passat pel magí en aquest ràpid, curt, profitós i barat viatge a la capital txeca. 
Petita historia praguenca pels enamorats de Praga. (1)
La Praga actual és la capital de la República Txeca des del 1993 - Després de la divisió pacífica de Txecoslovàquia en dos estats (La dissolució de
Txecoslovàquia va ser l'1 de gener del 1993) , així com Bratislava va ser la capital de la nova República Eslovaca -. Ciutat fundada a finals del segle IX, i que a l'edat mitjana va ser capital del Regne de Bohèmia, amb reis que regnaren com a emperadors del Sacre Imperi Romà. Bohèmia el 1620, va formar part dels dominis dels Habsburg i Praga es convertí en capital d'una província austríaca. De finals del segle XVIII i durant el XIX s'anà
convertint en un referent de la renaixença nacional cultural i txeca. Amb la formació de Txecoslovàquia el 1918, la ciutat va recuperar la condició de capital d'un estat independent,que durà 75 anys, (Uns anys que va conformar, i molt, el caràcter, les actituds i la manera de ser dels txecs, ja que amb tot el que passaren durant aquests anys els feren molt “passotes” , encara que vuit o deu anys que van canviant en moltes coses.) amb moltes vicissituds fins al 1993 amb la formació del nou estat txec. 

Durant aquest 75 anys, hi haguè de tot , des d'un important desenvolupament , fins al 1938 que fou ocupada pels alemanys, fins al final de la Segona Guerra mundial, el 1945: I seguidament, aquell mateix any, fou ocupada per l'Exèrcit Roig que tres anys després (1948) va imposar el comunisme al país. Per acabar-ho d'adobar amb la Primavera de Praga (1968), desprès de molts dies que l'oposició al règim comunista feia agitació social i cultura, tot va acabar amb la invasió del país per part de la Unió Soviètica i altres aliats, que va reprimir el procés amb l'exili i l'empresonament dels dirigents i crítics, una ocupació i repressió que va durar fins a finals del 1989 amb la Revolució de Vellut.
La Revolució de Vellut va durar el 16 de novembre ( començant set dies després de la caiguda del Mur de Berlín, el 9 de novembre ) fins al 29 de desembre del 1989, començant amb una manifestació pacífica dels estudiants a Praga, durament reprimida per la policia. Seguida d' una segona manifestació encara més important, amb prop de 500.000 manifestants, això va provocar un procés de canvi polític que va fer caure el règim comunista després de 44 anys,

Per variar una mica ho continuarem explicant al proper article.
Comparacions d'aquest dia d'estança. (2)
Abans de començar a explicar cronològicament, d'ença que vaig arribar a la capital txeca, a prop de les sis del matí, just quan sortia el sol i des de l'entrada a la Cesk Republic, passant per la zona de la Bohèmia i abans d'arribar a Praga 10*, a Florenc , on hi ha , des de fa uns deu anys, de l'Estació Central d'Autobusos que vénen de la resta d'Europa, per cert que ara han fet un edifici nou i modern i està millorant molt.
*Quan dèiem Praga 10, (Ho podem veure en els rètols del nom dels carrers, amb el districte que pertany la via.) és perquè la ciutat de Praga està distribuida per Zones o Districtes concèntriques que van de l'1 al 22.( Des de 2001, Praga es divideix administrativament en 22 districtes, de l'1 al 22. A la vegada aquests 22 districtes es divideixen en 57 municipalitats, i només 4 pertanyen a la Praga històrica (Staré Město, Nové Město, Malá Strana i Hradčany), que tenen les seves competències i els seus propis representants electes.752
Aquestes Zones o Districtes concèntriques representen un radi d'uns 25 o 30 quilòmetres, o més, prenent com a centre, aproximadament, les parades del Metro de Museum a la Plaça de Wenceslao ( la Václavské náméstí, en txec, una plaça que és talment més que una Avinguda , que fa prop de 750 metres), o la zona del Pont de Carles i que aquesta fa la gran Praga, aquella que va somiar i projectar la planificació del Socialisme Possibilista i que en moltes coses està força bé , i que compren i alhora s'estén fins més enllà de les tres llarguíssimes línies del Metro de Praga.
I parlant del Metro de Praga, direm que aquest és un els principals atractius de la capital txeca per poder voltar els prop dels seus seixanta quilòmetres de via, les 54 estacions i els 22 districtes, amb més de 25 quilòmetres del centre (Praga 1)
Ho continuarem explicant al proper article.
I tot això ho explicarem.Des de Praga, continuarà.
Víctor Lluelles i Cardona
http://elblocdelvictor.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada