dijous, 31 de març del 2016

Romeva veu en algunes institucions "seqüeles del franquisme"

                          

Romeva veu en algunes institucions "seqüeles del franquisme"

El conseller d'Afers Exteriors ha advertit del risc que s'institucionalitzi la desmemòria històrica

El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva
El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva   |   ACN
El conseller d'Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, ha denunciat que en l'actuació d'algunes institucions hi detecta "seqüeles de la malaltia política" que va suposar el franquisme. S'ha expressat així durant la inauguració de l'exposició 'Franco Neutral?', organitzada pel Memorial Democràtic. A parer de Romeva, dignificar la memòria suposa "pacificar el record sa d'un temps malalt". "Les seqüeles d'aquella malaltia política encara les podem viure avui i encara les veiem de forma quotidiana en molts espais", ha afirmat, tot afegint que també es poden trobar en la visió equivocada del que significa la diversitat, la llibertat i la democràcia.
És en aquest punt on el conseller sosté que "l'Estat no ha actuat amb prou fermesa contra aquest tipus de situacions en què ficció i realitat es confonen en relació al franquisme", i ha apostat per la reivindicació històrica amb base científica. Des de la seva experiència com a eurodiputat, ha explicat que els estats amb més tradició democràtica han dut a terme àmplies polítiques públiques per difondre la seva memòria històrica. "Lamentablement aquest no és el cas de l'Estat espanyol", ha censurat Romeva, que ha advertit del risc que s'institucionalitzi la desmemòria històrica.

És per això que la Generalitat ha de donar resposta política i, per tant, una visió pròpia a aquest deute democràtica amb el passat. "Necessitem que les generacions que ho van viure se sentin pal·liades i que les generacions que vindran el coneguin precisament per honrar la memòria dels que ho van viure", ha tancat. "La transició va instaurar la desmemòria des de les institucions i des de la Generalitat tenim un deute i una obligació", ha afegit el conseller,  que considera que a través de la comprensió de la memòria es troba la base per al futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada