dimecres, 16 de març del 2016

Les escoles de l'Opus convulsionen JxSí

 

Les escoles de l'Opus convulsionen JxSí

JxSí tomba la petició de CSQP per tallar els concerts a les escoles que segreguen per sexe. Paral·lelament, la vintena de diputats d'ERC s'empesquen una maniobra per debatre-ho més endavant

El grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) ha aconseguit una victòria política aquest dimecres arran dels concerts educatius a les escoles que segreguen per sexe, gestionades per l'Opus Dei. Junts pel Sí (JxSí) i el PP han votat a l'uníson per defensar-los. Però, per primera vegada, un total de 24 diputats de Junts pel Sí (JxSí) -els d'ERC més els independents Germà Bel, Montserrat Palau, Raül Romeva i Eduardo Reyes- han presentat una proposta de resolució al marge del conjunt del grup perquè la Generalitat talli aquest finançament públic, quantificat en 30 milions d'euros anuals.
CSQP havia presentat al ple una proposició de llei de modificació de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) per a l'eliminació dels concerts a les escoles que segreguen per sexe, un punt que ERC també defensa com a partit. Però, en tant que diputats de JxSí, argumenten que el programa electoral del 27-S contemplava la defensa de la LEC a capa i espasa. És des d'aquesta argumentació que JxSí ha presentat una esmena a la totalitat a la proposició de l'esquerra alternativa, que han totat tant els diputats convergents com republicans i independents. I, en tant que el PP també s'hi ha sumat, la proposta de CSQP ha quedat en no-res. Ciutadans (C's) ha optat per l'abstenció.

Però paral·lelament, aquest mateix dimecres al migdia la vintena de diputats republicans han presentat una "proposta de resolució sobre l'escolarització mixta" -que serà votada en un altre ple- per aconseguir els mateixos objectius que persegueix CSQP. "No volem obrir el meló de la LEC perquè d'altres en treguin rèdit", ha recalcat la republicana Anna Simó. Des d'ERC, a més, asseguren que aquesta maniobra ha estat consensuada amb CDC, i apunten a la possibilitat que, durant el debat que s'obrirà a partir d'ara, els diputats convergents puguin arribar a modificar la seva defensa de les escoles que segreguen.

Segons la diputada de CSQP Jèssica Albiach, la Generalitat destina cada any 30 milions d'euros a 16 escoles de l'Opus, una partida que es podria destinar a millorar l'educació pública. "I són unes subvencions que no s'han vist afectades amb la crisi", ha denunciat. Per aquest motiu, ha instat explícitament els diputats republicans i independents de JxSí a donar-li suport. Ha denunciat que "el PP i Convergència són la mateixa dreta", i ha reclamat a republicans i independents a desmarcar-se'n. En conèixer la maniobra d'última hora d'ERC, els ha acusat d'aplicar polítiques "que no són d'esquerres".
Els concerts, a l'aire

El PSC, tot i que va aprovar la LEC, ja va modificar la seva opinió a l'anterior legislatura en relació amb les escoles que segreguen per sexe, i ara s'oposa a concertar aquest tipus d'escoles. Per tant, a l'hemicicle català ara per ara hi ha 24 (ERC i independets)+16 (PSC)+11 (CSQP)+10 (CUP) diputats que s'hi oposen. Un total de 61 diputats.

Però és que, a més, les bases de CDC tampoc no són un bloc compacte en relació amb aquesta posició. Segons les primeres dades que s'estan coneixent de l'enquesta interna realitzada al partit (pdf), el 72,9% dels enquestats creu que "en la concertació dels centres educatius s'ha de tenir en compte el caràcter mixt pel que fa referència al gènere", mentre que només el 19,6% opta per obviar-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada