dissabte, 19 de març del 2016

Yannick Buttet: "Suïssa respecta la voluntat dels pobles que desitgen la independència pacíficament"

Yannick Buttet: "Suïssa respecta la voluntat dels pobles que desitgen la independència pacíficament"

Un dels diputats que va preguntar al govern si faria d'intermediari entre Barcelona i Madrid lamenta la resposta obtinguda: "Vol evitar de generar tensions amb Espanya"


El diputat del Partit Demòcrata Cristià (PDC) suís Yannick Buttet.
El diputat del Partit Demòcrata Cristià (PDC) suís Yannick Buttet.   |   Flickr
En plena campanya electoral per al 27-S, cinc diputats suïssos van preguntar al Consell Federal si estava disposat a fer de mediador entre Madrid i Barcelona, situació que va generar un bon contratemps a la diplomàcia espanyola. El govern suís, però, va esperar-se al novembre a respondre, assegurant: "Les aspirations indépendantistes de la Catalogne relèvent de la politique intérieure de l'Espagne. Dans ce cas, la question d'une médiation de la Suisse ne se pose pas."
Els cinc diputats, de diferent color polític -Mathias Reynard, del Partit Socialista; Yannick Buttet, del Partit Democrata Cristià; Oskar Freysinger, de la Unió Democràtica de Centre; Beat Flach, del Partit Verd Liberal, i Balthazar Glättli, dels Verds- havien demanat si, "tenint en compte el caràcter de neutralitat i de tradició democràtica de Suïssa, el Consell Federal estaria disposat a proposar els 'bons oficis' del país amb l'objectiu de garantir una mediació entre Madrid i Barcelona".

Passats uns mesos d'aquell afer, i amb la legislatura política catalana en marxa, El Món conversa per correu electrònic amb un dels diputats que va presentar la qüestió, el conseller nacional Yannick Buttet, del Partit Demòcrata Cristià (PDC), formació associada al Partit Popular Europeu (PPE).


- Per què van realitzar aquesta demanda al Consell Federal?
- Suïssa sempre ha estat un lloc de discussions i de negociacions per als països i els pobles. Semblava interessant d'oferir la nostra experiència en aquest cas.

- Va sorgir a iniciativa seva o arran d'alguna petició catalana?
- Va ser a iniciativa pròpia. Sobretot arran d'estar sensibilitzats envers aquesta causa per conciutadans suïssos propers, residents a Catalunya i a Espanya.

- Va rebre algun tipus de pressió política per part del PPE per haver realitzat aquesta petició, o li consta que hi haguessin pressions diplomàtiques a l'Estat?
- No vaig rebre cap tipus de pressió, i no em consta cap altre moviment.

- Com interpreta la resposta del Consell Federal?
- Entenc que el Consell Federal vol evitar de generar tensions amb Espanya. I lamento que, per contra, no aprofiti l'ocasió d'intentar millorar la situació entre Espanya i Catalunya.

- La segona part de la resposta es podria entendre en el sentit que, si la situació política catalana canvia, perquè Catalunya realitza alguna demanda de reconeixement internacional, llavors la posició suïssa també pot canviar?
- És difícil de respondre de manera precisa a aquesta qüestió. Tinc la impressió que el govern suís només intervindrà a petició d'una institució reconeguda a nivell internacional.

- El Parlament de Catalunya té ara mateix una majoria de diputats independentistes, amb un mandat per proclamar la independència. Com creu que respondria Suïssa a aquesta petició?
- Suïssa és generalment respectuosa amb la voluntat dels pobles que desitgen la seva independència pacíficament i seguint un procés democràtic. Però tot està obert.

- Creieu que hi haurà un moment en què la tensió catalano-espanyola necessitarà d'una mediació europea per trobar una solució?
- No s'ha d'excloure aquesta situació. Però tinc esperança en els actors implicats per trobar una solució bilateral que eviti la intervenció de tercers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada