divendres, 18 de març del 2016

Mor Mossèn Ballarín als 96 anys

Mor Mossèn Ballarín als 96 anys

El popular capellà ha traspassat a Berga, després que el seu estat de salut empitjorés en els darrers dies


El capellà i escriptor Josep Maria Ballarín ha mort als 96 anys. Nascut a Barcelona l'any 1.920, feia dies que l'estat de salut de mossèn Ballarín havia empitjorat i que es trobava al seu domicili de Berga on només rebia la visita dels amics i familiars més pròxims.
El popular sacerdot va participar a la Guerra Civil, com a membre de la "Lleva del Biberó". Quan va acabar la guerra va agafar la tisi i va ser destinat a Zamora, i després d'una recuperació de sis anys, va decidir fer-se capellà. L'any 1953 va esdevenir el capellà de Santa Maria de Queralt, on va desenvolupar durant dècades la seva tasca religiosa.

Ha publicat una quarantena de llibres, entre els quals destaca 'Mossèn Tronxo' (Club Editor, 1989). L'últim llibre que va publicar van ser les seves memòries, 'El sac dels records' (Efadós, 2015), on repassa de forma lúcida, sentida i sincera els diferents capítols de la seva vida. L'any 1995 va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement de la seva tasca religiosa i literària; i un any després va guanyar el Premi Ramon Llull de novel·la amb l'obra 'Santa Maria, pa cada dia'.

L'any 2015, mossèn Ballarín va tancar la llista de Junts pel Sí a Lleida, a les eleccions al Parlament del 27 de setembre. Durant la campanya, el capellà no va poder assistir a la presentació de la candidatura sobiranista a la Seu Vella de Lleida, i va escriure una carta que es va llegir durant l'acte. "Lluny de partits, votem Catalunya. Per ella, la meva terra, em teniu ací. No mirem endarrere, on si et poses de mala bava i pintant-ho molt negre et trobes amb una història de sotmesos. Votant endavant, votem la llibertat", deia el text.

Ballarín era un bon amic de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, i també de l'expresident del FC Barcelona Joan Laporta. De fet, el mossèn va defensar la innocència de Pujol en nombroses ocasions: "Un dia, una dona em va parar pel carrer i em va tirar la cavalleria per sobre perquè havia dit una missa per Jordi Pujol. Jo li vaig contestar: 'Li he dit una missa perquè sé que no és un lladre, si ho fos n'hi diria tres', va explicar, alhora que assegurava que "un pare no pot carregar amb la culpa dels fills tota la vida" i confiava que "algun dia netejarem l'honor de Pujol".

L'any 2010, Mossèn Ballarín va participar al programa 'El Convidat', amb Albert Om. Aquí podeu veure el programa sencer:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada