diumenge, 27 de març del 2016

Johan Cruyff, l'home que va canviar la història del Barça

johan cruyff: perfil

Johan Cruyff, l'home que va canviar la història del Barça

L'arribada de l'"holandès volador" va sacsejar la història d'un Barça acomplexat i que s'acontentava sovint amb victòries menors

La seva filosofia de joc el van convertir en l'ideòleg d'un futbol que encara avui perdura al Camp Nou

Mor Johan Cruyff als 68 anys

-Nd| 24/03/2016 a les 14:50h
Especial: Destacat NacióDigital
Johan Cruyff, mite i llegenda de la història blaugrana | EFE
Johan Cruyff ha passat aquest dijous de mite a llegenda. El futbolista i entrenador holandès, mort víctima d'un càncer, serà recordat com la figura que va canviar la història d'un Barça que durant anys va viure amb la resignació de ser un club acomplexat i sovint acontentat amb triomfs menors.

Cruyff va començar a fer-se un nom a les files de l'Ajax d'Amsterdam, club que el va fer debutar i amb el qual va guanyar tres Copes d'Europa consecutives entre 1971 i 1973. I amb l'aura de crack va arribar al Camp Nou per donar-li un nou aire al club. El seu futbol total el va convertir en el líder d'un vestidor dirigit per Rinus Michels que tenia per objectiu acabar amb 14 anys sense guanyar una lliga. La fita es va aconseguir, i Cruyff va començar a ser considerat un dels pocs que tenia dret a estar a l'Olimp dels millors futbolistes blaugrana fent companyia a mites com Samitier o Kubala.

El seu posat desmenjat i la seva imatge de futbolista poc ferm no li van suposar un problema per aconseguir tres pilotes d'or (1971, 1973 i 1974) i per convèncer l'afició que no hi havia res impossible. La seva tècnica depurada li va permetre superar qualsevol obstacle durant la carrera com a futbolista, que es va perllongar fins el 1984 després de passar també pel futbol americà i el Llevant, per retirar-se de forma definitiva al seu país.

No obstant, la llegenda de l'"holandès volador" s'ampliaria anys més tard a can Barça quan va fitxar com a entrenador l'any 1988. La seva filosofia de toc i de futbol control va anar arrelant en un club que fins al moment no tenia clar a què volia jugar i que funcionava d'acord amb les praxis de cada tècnic que entrava al vestidor.
 
Johan Cruyff, a la banqueta del Barça com a seleccionador català. Foto: Arxiu ND

Un sistema que encara perdura

L'arribada del Cruyff entrenador al Barça va suposar la implantació d'un sistema que encara avui perdura i que té la patent dels nombrosos títols que ha guanyat el Barça en els darrers anys. "Jugar a futbol és molt fàcil, però jugar fàcil és la cosa més complicada que hi ha". Tan senzill com això. "El ritme de la pilota és el més important", deia sempre. I així va intentar que jugués el seu Barça. A l'atac i al toc curt.

Amb aquesta idea, Cruyff va guanyar quatre lligues de forma consecutiva i la primera Copa d'Europa de la seva història l'any 1992 a Wembley. Ell va canviar la història del club, i encara que el seu caràcter va generar un polèmica, serà recordat, probablement, com la figura més important de la història de l'entitat, només per darrera de Joan Gamper, el fundador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada