dimecres, 30 de març del 2016

La UGT de Catalunya ratifica el seu suport al dret a decidir

RENOVACIÓ SINDICAL

La UGT de Catalunya ratifica el seu suport al dret a decidir

La ponència sobre el futur de l'autonomia suscita molt poques esmenes en el debat previ al congrés


Toni FuentesToni Fuentes BARCELONA
EL PERIODICO                   
Dimecres, 30 de març del 2016 - 13:36 CET


La UGT de Catalunya ratifica el seu suport al dret a decidir
  • La UGT de Catalunya reforçarà, en el congrés que començarà dimecres que ve, el seu suport al dret a decidir dels catalans sobre el futur polític i també social de la comunitat autònoma. El text de la ponència que marcarà el full de ruta del sindicat per als quatre anys vinents ratifica el suport a l'autodeterminació ja expressat a l'anterior congrés i destaca que qualsevol opció per sortir del "carreró" en què es troba l'autonomia "ha de respectar el dret a decidir" dels ciutadans.
    El posicionament sobre el sobiranisme amb què Josep Maria Álvarez, nou secretari general de la UGT de tot Espanya, arribarà al congrés en què cedirà el testimoni després de 26 anys de mandat ininterromput a Catalunya reprodueix literalment el text bàsic que va ser aprovat el 2014, encara que amb alguns matisos. "Federalisme, independència, autonomisme... són les diferents propostes que s'han construït per sortir del carreró. Però per a la UGT de Catalunya qualsevol opció ha de respectar el dret a decidir dels ciutadans i ciutadanes del nostre país", indica el sindicat en la ponència que se sotmetrà a votació pels delegats.
    La central recorda que "Catalunya ha viscut en els últims anys una forta convulsió política, que ha anat en paral·lel amb la crisi econòmica i social" i en què han influït de manera decisiva esdeveniments com la "decapitació" que va fer el Tribunal Constitucional del nou Estatut. Davant aquests fets, la UGT explica que "una part important de la societat catalana" s'ha organitzat al voltant de diverses entitats civils per "reivindicar un encaix diferent" de Catalunya a l'Estat. A més, esmenta la "participació massiva" registrada en la consulta del 9 de novembre de gent que "exigia ser preguntada".

    MARC DE SERENITAT

    La UGT reitera la seva petició que el debat sobre el futur de Catalunya es faci en un marc de "serenitat" que eviti la ruptura i la confrontació, i defensa el dret a decidir, primer, sobre les polítiques socials i, en un segon pla, del model de país.
    El text de la ponència referit al sobiranisme ha suscitat un escàs interès en el debat previ al congrés al rebre molt poques esmenes, segons ha explicat Camil Ros, actual secretari de política sindical i candidat a secretari general en substitució d'Álvarez en un tàndem inèdit amb Matías Carnero, dirigent de Seat, com a nou president del sindicat.
    El repartiment de papers dissenyat per Álvarez i la negociació entre els dos successors preveu que Ros assumeixi les tasques relacionades amb la representació institucional, mentre que Carnero compaginarà la seva tasca com a president del comitè d'empresa de Seat i el de president de la UGT catalana centrat a recolzar la política sindical i el canvi de l'organització interna. Encara que algunes fonts interpreten el tàndem com l'equilibri entre les sensibilitats més pròximes a l'independentisme i les més pròximes a posicions unionistes, els tres dirigents deslliguen la insòlita solució del tàndem del debat sobiranista, que consideren que no és un assumpte central en els debats interns del sindicat. Per reforçar aquesta desvinculació, Camil Ros subratlla que fa sis anys que es va desvincular d'Esquerra Republicana al donar-se de baixa com a afiliat després d'haver dirigit la JERC.
    L'equilibri de Carnero i Ros és més inqüestionable en el terreny de la representativitat de la indústria i els sectors econòmics i de l'organització interna i els territoris. Aquest repartiment de papers també serà un dels eixos per redissenyar la futura executiva del sindicat, en què Ros i Carnero volen amortitzar el càrrec de secretari de comunicació que va deixar vacant Miquel Àngel Escobar al presentar-se com a cap de llista de Democràcia i Llibertat pel Senat a Barcelona i ser nomenat delegat del Govern a Barcelona després de quedar-se fora de la Cambra.   

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada