diumenge, 24 de gener del 2016

El Govern i els antitransvasament reforcen estratègies per defensar l'Ebre del seu pla de conca

El Govern i els antitransvasament reforcen estratègies per defensar l'Ebre del seu pla de conca

Rull ha anunciat una reunió del president Puigdemont amb la PDE el 29 de gener

El Govern i els antitransvasament reforcen estratègies per defensar l'Ebre del seu pla de conca
EL PERIODICO
SILVIA BERBÍS / TORTOSA
Dissabte, 23 de gener del 2016 - 20:17 CET
Dues setmanes després de l'aprovació del Pla de l'Ebre i dues abans de la manifestació que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha convocat per expressar el rebuig social a la planificació hidrològica estatal, el Govern de la Generalitat i els antitransvasament han establert les bases d'una col·laboració més estreta per combatre el pla des de diversos fronts. En una reunió mantinguda a Tortosa, el nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha pres el compromís d'atendre una de les reivindicacions que està plantejant la PDE des de fa anys al Govern: entregar el pla de gestió de la Xarxa Natura 2000, que està “molt avançat”, ha assenyalat, per recopilar arguments oficials davant la UE sobre els perjudicis ambientals que l'aplicació del pla de conca pot ocasionar al tram final de l'Ebre.
“De cara a la Unió Europea, hem de tenir els deures fets”, ha assenyalat Rull. El conseller ha apuntat que les accions a desplegar per part del Govern s'han de situar en la “línia jurídica, davant les institucions estatals i europees, i en les converses polítiques en aquests àmbits”, ha assenyalat. Un objectiu prioritari, ha insistit, és aconseguir la rectificació del règim de cabals ambientals contemplat per a la desembocadura, manifestament insuficients, segons els opositors, per garantir la salut ambiental de la zona. “Ens movem en arguments tècnics i científics, i el cabal defensat pel Govern i la Comissió per la Sostenibilitat és innegociable i està apartat d'arguments de naturalesa política i en determinats casos partidista”, ha destacat. Rull ha anunciat una pròxima reunió del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb la PDE el pròxim 29 de gener a les Terres de l’Ebre.

TREBALL PARAL·LEL

Davant aspectes fins ara discrepants entre les dues parts com les hectàrees de regadiu a desplegar a Catalunya, la PDE se centra a potenciar els punts d'acord amb l'executiu català per a tombar els aspectes del pla que tots dos consideren nocius. “Hem de treballar de forma paral·lela, ells en l'àmbit polític i jurídic i nosaltres també en el social”, ha afirmat el portaveu de la plataforma Joan Antoni Panisello després de la trobada.

Gran desplegament per a la mobilització del 7 de febrer a Amposta

La crida de la Plataforma en Defensa de l'Ebre al conjunt de Catalunya per sumar-se a la batalla contra “una agressió al Delta que és una agressió al país” comença a tenir resposta. Entitats, partits polítics i organitzacions anuncien la seva presència, noliejant autobusos des de diverses ciutats catalanes, en la mobilització que tindrà lloc el 7 de febrer a Amposta. “L'Ebre sense cabals és la mort del Delta” és el lema que encapçalarà la protesta.
Per als antitransvasament, “cal buscar una solució immediata al tema del cabal ambiental”. En aquest sentit, entre les accions a emprendre de forma imminent, la PDE es dirigirà al Tribunal Suprem i presentarà ben aviat una nova queixa davant la Comissió Europea, sostenint que el pla infringeix directives comunitàries. Confia que la Generalitat se sumi a la batalla jurídica.
De moment, se centra en la convocatòria d'una manifestació el 7 de febrer a Amposta amb l'objectiu que una participació massiva faci palès el rebuig social al pla. L'endemà, una comitiva d'eurodiputats visitarà el Delta de l’Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada