Carles Puigdemont, en el moment de ser proclamat batlle de Girona, el 13 de juny de 2015 (fotografia: ACN).
Carles Puigdemont, en el moment de ser proclamat batlle de Girona, el 13 de juny de 2015 (fotografia: ACN).
Carles Puigdemont i Casamajó (Twitter) té cinquanta-quatre anys i és fill d’Amer (Selva). És periodista de professió i va cursar estudis de filologia catalana al Col·legi Universitari de Girona. Va treballar al diari el Punt, fou director de l’Agència Catalana de Notícies i director general del periòdic Catalonia Today. Va entrar en política quan va afiliar-se a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC). Començà l’activitat política el 2006, quan esdevingué diputat per CiU a les eleccions al Parlament de Catalunya. Va revalidar aquesta funció el 2010, el 2012 i el 2015. A les eleccions del 27-S va ocupar la tercera posició de la llista de Junts pel Sí de Girona, darrere de Lluís Llach i Anna Caula. Anteriorment, havia estat director de la Casa de Cultura de Girona (2002-2004).
Políticament, Puigdemont representa la branca socialdemòcrata de CDC i té unes fermes conviccions independentistes.
El 2007 va encapçalar la llista de CiU a l’Ajuntament de Girona, però no va guanyar les eleccions i va romandre a l’oposició. A les del 2011 va trencar l’hegemonia del PSC a Girona –que hi havia governat trenta-dos anys, des de la transició– i va esdevenir batlle de la ciutat. El 2015 va revalidar la victòria i continuà a la batllia. El juliol de l’any passat va substituir Josep Maria Vila d’Abadal com a president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).
És autor del llibre ‘Cata… què? Catalunya vista per la premsa internacional’ (La Campana, 1994) i de diversos assaigs sobre comunicació i noves tecnologies. També és col·laborador habitual de mitjans de comunicació. És membre del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
L’última entrevista de VilaWeb a Carles Puigdemont va ser el juliol de l’any passat: ‘Si Barcelona se suma a l’AMI, serà definitiu per al procés’. I uns mesos abans, durant la campanya electoral de les municipals, va concedir aquesta: ‘La gran majoria d’ajuntaments seran en mans del “partit del procés”‘. A principi del 2015, Puigdemont va respondre les preguntes de la sèrie ‘Faces of independence’: ‘Tinc el convenciment que la nostra generació pot aconseguir la independència’