diumenge, 31 de gener del 2016

La Gran Festa de la Calçotada de Valls esdevé més internacional que mai

calçotada

La Gran Festa de la Calçotada de Valls esdevé més internacional que mai

Adrià Wegrzyn, amb 178 calçots, guanya el concurs per novena vegada després d'un any d'absència obligada

Els carrers de la capital de l'Alt Camp s'han omplert de visitants d'arreu del món, sobretot d'origen asiàtic

El presentador d'una televisió japonesa, quart al Concurs de Menjar Calçots de Valls

, Valls | 31/01/2016 a les 16:30h
Especial: Territorials
A Valls es fan calçotades de novembre a abril, una activitat que genera un volum de negoci a la comarca d'uns 15 milions d'euros, però la Gran Festa de la Calçotada representa l'entrada del fort de la temporada. L'esdeveniment ha atret uns 40.000 visitants, cada any més internacionals. Així, a més dels grups de turistes japonesos, que ja s'han convertit en assidus de les darreres edicions, enguany s'han pogut veure a la capital de l'Alt Camp ciutadans d'altres països asiàtics i d'europeus, com d'Alemanya o Rússia. Una prova més que els ulls de persones d'arreu del món estan posats en una de les tradicions gastronòmiques catalanes més conegudes: la calçotada. En el marc de la festa s'han arribat coure uns 100.000 calçots. Al concurs de menjar calçots, un dels plats forts de la festa, el barceloní Adrià Wegrzyn ha aconseguit la seva novena victòria i continua sent imbatible.

Les calçotades mouen un volum de negoci per a la comarca de 15 milions d'euros i durant els mesos de novembre a abril unes 350.000 persones passen pels restaurants i celebracions particulars que es fan a l'Alt Camp. Enguany, les altes temperatures dels mesos de novembre i desembre han propiciat que els calçots surtin abans i siguin més grossos, però al mateix temps de gran qualitat. Sota la IGP de Valls s'etiqueten uns 10 milions de cebes per temporada, si bé una gran quantitat incalculable es comercialitzen al marge de la marca.
 
Imatge d'avui 31 de gener a la plaça de l'Oli de Valls, on es couen els calçots. Foto: J.V.

Rafel Castells, secretari general de la Cambra de Comerç de Valls i coordinador de la festa, ha remarcat el ressò internacional que ha anat assolint l'esdeveniment en els últims anys, i ha explicat orgullós que en aquesta 35a edició hi ha participat molta gent arribada d'arreu "això representa un suport a l'àrea de Valls i al seu conjunt espectacular".
Dos nens d'origen asiàtic menjant calçots a la plaça de la Zeta de Valls. Foto: J.V.

3,115 quilos, 178 calçots, en tres quarts d'hora

El moment àlgid de la jornada ha arribat a la una del migdia amb la 31a edició del Concurs de Menjar Calçots. Un certamen en el qual el que guanya un any, l'any següent no es pot presentar. Una norma que ha impedit concursar al guanyador de l'any 2015, el lleidatà Josep Maria Godia. La nova pauta es va començar a aplicar l'any passat, després que el barceloní Adrià Wegrzyn, acumulés un total de cinc victòries consecutives. La darrera, l'any 2014, batent el rècord, amb un registre final de 3,800 quilos de calçots menjats.

Aquest 2016, Adrià Wegrzyn, ha revalidat el títol i ja n'acumula nou en total. El barceloní, en tres quarts d'hora ha endrapat 178 calçots i 3,115 quilos. Ell mateix ha destacat que després de participar al concurs dinaria carn a la graella amb la família. 
El campió del Concurs de Menjars Calçots a la plaça del Pati. Foto: J.V.

En segona posició del concurs s'ha situat un amic del barceloní, David Adelantado, que s'ha cruspit 236 calçots i 2,769 quilos. L'únic vallenc que hi ha participat ha estat Jose Ignacio menjant 135 calçots i 1,800 quilos. En total disset persones, només una de les quals noia, han participat al concurs.

Pel que fa al Concurs de Cultivadors de Calçots el primer premi ha estat per Jordi Rovira de Torredembarra; i el Concurs de Salsa de calçots ha anat a parar a mans de la vallenca Montserrat Vila Cunillera.

Els calçots de Jordi Rovira, de Torredembarra, han guanyat el Concurs de Cultivadors de calçots. Foto: J.V.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada