dijous, 21 de gener del 2016

Degoteig de baixes al Cercle d'Economia pel procés si de la junta.

Degoteig de baixes al Cercle d'Economia pel procés

Des de fa un parell d'anys, cada mes es produeixen més baixes que altes de socis, sovint motivades per la posició del Cercle davant del procés, per massa tou amb l'independentisme o per massa decantat cap a l'unionisme


Les estelades han omplert la Meridiana
Les estelades han omplert la Meridiana   |   Jordi Borràs
A les reunions de la junta del Cercle d'Economia "la tensió i els nervis pel procés sobiranista s'han rebaixat força d'ençà del nomenament de Carles Puigdemont. Ha baixat la tensió entre alguns membres de la junta, que havia arribat a les seves cotes més altes en els darrers mesos", asseguren a El Món fonts presents a les reunions de la junta del Cercle.  
El primer gran xoc en el si de la junta va tenir lloc en la reunió prèvia al comunicat que va fer públic aquesta entitat sobre el 27S. En l'escrit s'afirmava que un canvi estructural a Catalunya només podia arribar "després d'una consulta legal i acordada", i recordava que "cal respectar la legalitat", de manera que no podia produir-se un procés d'independència després de les eleccions catalanes. I afegia que les "decisions unilaterals no poden posar en risc el principi de la legalitat i la pertinença a les institucions europees i l'euro". Un comunicat soft, que en realitat, era el resultat de la suavització exigida per alguns membres de la junta, disconformes amb l'esborrany inicial del comunicat, molt més contundent contra l'independentisme.

Després, un segon comunicat, posterior a la resolució del Parlament del 9N i a les negociacions amb la CUP, va portar més tensió encara entre els membres de la junta força transversal, però dividida també en blocs: l'independentista, l'unionista i el de la tercera via. Aquesta segona comunicació del Cercle assegurava que els danys econòmics en cas d'independència serien visibles des del minut zero, i en aquesta ocasió, no es van acceptar matisos. A la junta del Cercle d'Economia mai no es vota res, la decisió la pren la presidència i el seu entorn més immediat.
El procés i els socis del Cercle

Però el procés sobiranista no només ha tingut efectes en les reunions de la junta directiva. També en els socis del Cercle d'Economia. "Des de fa un parell d'anys, es produeixen més baixes que no pas altes, que es comuniquen mensualment a les reunions de la junta. A tall d'exemple, en la reunió d'aquest dilluns es van comunicar 7 baixes de socis per 3 altes, i al desembre, van ser 5 baixes i 2 altes, un percentatge que es manté gairebé tots els mesos. Certament, podem parlar d'un degoteig de baixes al Cercle com a conseqüència del procés", expliquen fonts de la junta a El Món. Ara bé, aclareixen que entre els socis que es donen de baixa "hi ha de tot, des de qui pensa que el Cercle té una posició molt hostil amb el procés, fins a qui pensa que justament és el contrari, que és massa condescendent amb l'independentisme".

De fet, alguns socis han fet arribar cartes al president del Cercle, Antón Costas, per explicar el motius de la baixa, que efectivament reflecteixen la mateixa divisió que es produeix en el si de la junta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada