diumenge, 10 de gener del 2016

Una investidura a contrarellotge, pels volts de les 10 o les 11 de la nit

Una investidura a contrarellotge, pels volts de les 10 o les 11 de la nit

El ple començarà a les cinc i haurà d'escollir nou president abans de mitjanit, respectant els "tempos" que marca la llei

Carles Puigdemont (d'esquena), escoltant dijous la conversa entre Mas i Magda Casamitjana.
Carles Puigdemont (d'esquena), escoltant dijous la conversa entre Mas i Magda Casamitjana.   |   Jordi Borràs
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat aquest dissabte a la tarda la Mesa i la Junta de portaveus per demà diumenge, 10 de gener, a les quatre de la tarda amb l'objectiu d'acordar la convocatòria del nou debat d'investidura del president de la Generalitat, que començarà a les 5 d'aquella mateixa tarda. Depenent de com vagin els tempos, la investidura podria tenir lloc al límit del temps legal abans que decaigui la XI legislatura, a mitjanit de demà.

La sessió d'investidura del president de la Generalitat començarà amb la lectura, feta per un dels secretaris, de la resolució de Forcadell en què proposarà l'alcalde de Girona i diputat de Junts pel Sí (JxSí), Carles Puigdemont, com a candidat a la presidència. A continuació, Puigdemont presentarà el seu programa de govern i sol·licitarà la confiança del ple. Per bé que legalment no té limitació de temps, s'espera que la intervenció serà relativament breu, ja que el ple s'ha de celebrar a contrarellotge.

Tot seguit, els representants de la resta de grups parlamentaris tindran trenta minuts per intervenir, començant per Ciutadans (C's) i acabant amb JxSí. Tenint en compte que hi ha sis grups, aquest tràmit durarà un mínim de tres hores. Si la intervenció inicial de Puigdemont haurà durat una hora, a les 6, passades aquestes tres hores seran les 9.

Puigdemont podria optar per respondre cada grup individualment, però això donaria dret a una rèplica d'un temps igual a la que ell hauria emprat. Si optés per aquest tipus de respostes, el ple s'allargaria fins més enllà de la mitjanit, quan la legislatura hauria decaigut.

Per tant, presumiblement, Puigdemont optarà per respondre d'una manera global als representants dels grups, cadascun d'aquests només tindrà dret a una rèplica, d'un temps igual a l'emprat pel candidat. Aquí, depenent de com vagin els horaris, tant podrien fer-se les 10 com les 11.

Tot seguit es passarà a la votació. Perquè Puigdemont resulti investit ha d'obtenir els vots de la majoria absoluta. És a dir, 68 diputats. Els 62 de JxSí i com a mínim sis de la CUP. Els altres quatre tant podrien votar a favor, en contra o abstenir-se.

Abans de mitjanit, doncs, Puigdemont serà investit 130è. president de la Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada