divendres, 22 de gener del 2016

Recuperen l'escala del Xalet del Catllaràs de Gaudí al Berguedà, modificada el 1971

Recuperen l'escala del Xalet del Catllaràs de Gaudí al Berguedà, modificada el 1971

L'edifici vol esdevenir un centre d'interpretació de la natura i una estació d'esports

| 22/01/2016 a les 08:00h
Especial: Territorials
 
El Xalet del Catllaràs amb l'escala original. Foto: Cedida.

La primera fase de les obres de restauració de l'edifici del Xalet del Catllaràs al Berguedà, dissenyat per Antoni Gaudí, està a punt de finalitzar. Malgrat que el monument històric encara està lluny de tenir un òptim estat de conservació, la inversió de 53.000 euros que s'hi ha pogut realitzar ha estat un pas endavant molt important. Amb aquests diners, ha explicat a NacióBerguedà l'alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares, s'ha pogut tornar a construir l'escala original, una de les “joies” del xalet que, el 1971 es va modificar.

A banda, amb aquests diners provinents de la Diputació de Barcelona també s'acabarà de posar una barana a l'escala i realitzar un tractament molt especialitzat per a les humitats sobre el ciment. L'objectiu, ha explicat l'alcalde, és anar fent petites obres que ajudin a recuperar aquest element patrimonial però, el més important de tot, és que les remodelacions es facin bé i d'acord amb les necessitats d'aquesta instal·lació: “No hem d'oblidar que estem a 1.500 metres d'alçada; les inclemències del temps fan moltes destrosses”.

Segons Linares, el proper pas d'aquesta restauració serà renovar la coberta i els tancaments de portes i finestres. Això, ha dit, és “el més prioritari” abans d'entrar a restaurar tots els interiors. De tot això, ha indicat, l'arquitecte n'està calculant el cost, que en qualsevol cas acostuma a augmentar, ja que els materials han de ser especialment resistents al fred. Pel que fa al finançament, l'alcalde també ha anunciat que el Xalet del Catllaràs es tornarà a presentar a la convocatòria d'edifici singular, a la vegada que l'Ajutnament també s'acollirà a les línies FEDER a través del Consell Comarcal del Berguedà.

En total, es calcula que l'import de l'obra completa podria ascendir fins als 400.000 euros, una quantitat que s'espera poder anar invertint per fases, i a mesura que es puguin anar aconseguint les ajudes.

Projecte ambiciós

El Xalet del Catllaràs compta amb un pla d'usos força ambiciós ja que, segons ha explicat l'alcalde en diverses ocasions, té la voluntat de convertir-se en un Centre d'Interpretació de la Natura que pugui aplegar investigació i recerca universitària. En aquest sentit, es preveu que l'obra de Gaudí tingui en el seu interior una sala de documentació sobre la mineria, una altra sobre les obres de Gaudí a la Pobla de Lillet, i una sala polivalent. Per altra banda, també s'està estudiant la possibilitat de funcionar a través d'energies renovables.

A més, l'alcalde també espera poder complementar aquesta activitat amb un altre projecte d'estació d'esports de muntanya, de trail, de mountain bike i de senderisme: “Voldríem que el Xalet del Catllaràs fos un referent en el món de l'esport”.

Sigui com sigui, aquests projectes encara queden lluny i, malgrat que la “feina de formigueta” continua, segons Linares, encara faltaran diverses fases per poder adequar totalment la instal·lació. 
L'escala del Xalet del Catllaràs que s'ha reconstruït. Foto: Cedida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada