dilluns, 11 de gener del 2016

Felip rebutja rebre Forcadell

Felip rebutja rebre Forcadell

El monarca espanyol trenca amb la tradició que establia que el president de la cambra catalana li comunicava personalment qui havia de ser el nou president de la Generalitat

Felip de Borbó, en una imatge d'arxiu.
Felip de Borbó, en una imatge d'arxiu.   |   C.S.M.R.
La Casa de Sa Majestat el Rei d'Espanya rebutja mantenir una trobada presencial amb la presidenta del Parlament de Catalunya, la independentista Carme Forcadell. La presidenta de la cambra catalana li va demanar ahir audiència perquè nomenés oficialment Carles Puigdemont com a 130è. president de la Generalitat, però la Zarzuela ho ha rebutjat. Ho faran per escrit, i punt. Fins ara, la tradició establia que els presidents dels parlaments català, basc i gallec es traslladaven a Madrid per reunir-se amb el cap de l'Estat espanyol i li comunicaven la decisió dels seus respectius hemicicles. Ara, la tradició s'ha tallat en sec.
En vista a la decisió de la més alta magistratura espanyola, Forcadell ha comunicat per escrit a petició de la Casa Reial, per correu electrònic, la investidura de Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat.

El Parlament havia demanat ahir a la nit audiència a Felip de Borbó perquè Forcadell li traslladés personalment el resultat de la votació. Aquest gest és un formalisme que fins ara duien a terme les comunitats històriques, mentre que la resta envien telemàticament la decisió, la Zarzuela la valida i l'endemà surt publicada al BOE. De fet, aquesta via ja va ser utilitzada per Catalunya el 2012, perquè el llavors monarca espanyol, Joan Carles, es trobava convalescent de l'operació a la qual es va haver de sotmetre després d'haver caigut en el transcurs d'una cacera d'elefants a Botswana.

Exceptuant aquest episodi, la consuetud establia que la Zarzuela havia de donar cita a Forcadell avui mateix perquè el BOE oficialitzés demà, dimarts 12 de gener, el nou càrrec de Puigdemont. Però Felip no hi estava pas obligat per llei. I finalment ha optat per esquivar el contacte físic.

I és que la fotografia de Felip rebent la independentista Forcadell perquè nomeni un president "regional" que ha promès iniciar els tràmits per dotar Catalunya d'un Estat propi no és del tot còmoda per a la Zarzuela, s'especula des del Parlament. Però les alternatives tampoc no eren gaire més airoses.

Justament aquest dilluns, la Casa de Sa Majestat el Rei d'Espanya ja es trobava al centre de tots els focus mediàtics -espanyols i internacionals- pel judici que està tenint lloc a Palma en què la germana del monarca, Cristina, s'enfronta a l'acusació de cooperadora de dos delictes fiscals del seu marit, Iñaki Urdangarin.

Ara, tot i haver trencat amb la tradició, s'ha resolt el calendari per a la investidura de Puigdemont. El BOE publicarà demà el nomenament que avui oficialitzarà Joan Carles, i demà mateix tindrà lloc l'acte de presa de possessió del càrrec.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada