diumenge, 17 de gener del 2016

Súmate es multiplica

Súmate es multiplica

Súmate, entitat d'independentistes castellanoparlants
Súmate, entitat d'independentistes castellanoparlants
L'acord entre Junts pel Sí i la CUP desencadena un seguit de moviments dins el món sobiranista que permeten que les grans entitats de la societat civil posin fil a l'agulla als seus objectius. L'escenari d'eleccions al març, en canvi, hauria dinamitat els fulls de ruta interns de l'ANC, Òmnium i Súmate, i posat en una situació molt complicada i compromesa el futur d'aquestes entitats tan importants i imprescindibles en el procés sobiranista.
Però l'acord a última hora ho ha canviat tot. Tant és així que l'entitat d'independentistes castellanoparlants, Súmate, es mostra ambiciosa i llegeix amb optimisme el seu futur més immediat. De fet, l'organització que presideix Eduardo Reyes multiplica el nombre de socis que en formen part. El 2013 Súmate tenia 94 socis, i el 2014 superava els 300. L'entitat va tancar el 2015 amb 443 socis (+133 aquest any), i ara es marca l'objectiu d'arribar als 1.000 militants amb la campanya 1.000 para llegar a otro millón.

Les bones dades i l'optimisme també es tradueixen en l'estratègia. Fonts de Súmate han detallat a El Món els objectius que es marca després que Catalunya ja tingui un president i un Govern per a fer la transició de l'autonomia cap a la República. L'organització se centrarà en l'accent social i intentarà recuperar l'esperit del 15-M per a treballar pels drets i la justícia social.

A més, Súmate també concretarà les seves accions en l'àrea metropolitana de Barcelona i Tarragona. "Hem detectat que Lleida, Girona i la Catalunya central ja són molt independentistes", han afirmat des de l'entitat, per la qual cosa els esforços se centraran en aquestes dues grans àrees.
"Treball de formigueta"

La nova junta de Súmate: Manolo Ortega, Paco Martínez, Ana Alcocer, Ana Hinojosa, Eduardo Reyes, Marc Santín, Montse Sánchez i Manuel Bueno.
La nova junta de Súmate: Manolo Ortega, Paco Martínez, Ana Alcocer, Ana Hinojosa, Eduardo Reyes, Marc Santín, Montse Sánchez i Manuel Bueno.   |   ACN
Súmate multiplicarà els seus esforços per fer arribar els beneficis que hi haurà en la República catalana en aquells sectors de la població que reclamen un pla de xoc social. L'entitat detecta que els punts del programa social de JxSí poden fer que pobles, barris i ciutats que no veuen la independència com un objectiu a assolir, comencin ara a interessar-se pel procés constituent.

A més, l'entitat de castellanoparlants vol aprofitar que no és tan coneguda com l'ANC, perfectament reconeguda com a organització independentista. "Podem arribar a llocs on l'ANC no pot perquè ja se la coneix. Nosaltres fem un missatge sobiranista però castellanoparlant, no portem estelades, i això facilita que puguem fer arribar el missatge sobiranista a més llocs", afegeixen des de Súmate a El Món.

Des de l'entitat reconeixen que si hi hagués hagut eleccions al març "no sabríem com encarar-les, hauria estat un autèntic maldecap". Però l'acord final facilita que tant Súmate com l'ANC i Òmnium puguin fer la pedagogia que calgui a partir d'ara. Cada organització a partir de les seves estratègies. L'entitat de Reyes vol anar a buscar "un tipus de gent que es mou per dos elements: problemes socials i la identitat de país".
Podemos, de reüll

Entrevista a Eduardo Reyes, diputat de JxSí
Entrevista a Eduardo Reyes, diputat de JxSí   |   JORDI BORRÀS
A més, Súmate s'esforçarà per explicar el procés constituent: "Ja no perseguim un somni, sinó que ja l'estem construint, i farem una crida a que la gent s'hi sumi. Deixarem clar que, 'si no t'hi sumes, et trobaràs en fora de joc'. Anem a fer això". Fonts de l'organització han resumit en una conversa amb El Món que "farem treball de formigueta", sobretot des dels municipis.

Súmate posa com a exemple que "donarem més importància a l'article 47 de la Constitució, sobre el dret a l'habitatge, que al 155, sobre la unitat d'Espanya". Per això "anirem a buscar la gent de Catalunya Sí Que es Pot i d'En Comú Podem, perquè el seu lloc natural és estar en el procés constituent".

"De fet, que no hi vulguin ser és estrany i, a més, se sentiran incòmodes en estar al costat de C's, PSC i PP", afegeixen des de Súmate. "S'han de sentir partícips del procés constituent i sumar-s'hi", apunten. "Hem passat de l''anem a fer un país nou' al 'ja l'estem fent i serà d'aquesta manera'. Hem recuperat la il·lusió", conclouen.

D'altra banda, i segons ha pogut saber aquest diari, durant la segona quinzena de gener hi haurà reunions entre Súmate i les altres grans entitats del sobiranisme: ANC i Òmnium. L'entitat cultural està perfilant el seu pla de treball després del canvi a la presidència, amb Jordi Cuixart al capdavant. Per últim, l'ANC també avança amb els seus equips i comissions, i aquests dies estructura les tasques a realitzar a partir d'ara.
Súmate en xifres

La campanya 1.000 para llegar a otro milión, engegada aquest dimecres, vol explicar la República a un milió dels catalans que estan indecisos i desconeixen el projecte independentista. "Necessitem arribar als 1.000 socis per tenir una base sòlida que ens permeti cobrir tots els espais on ara no arribem", apunta Súmate.

L'entitat vol créixer, quantitativament i també qualitativament per aportar el seu granet de sorra en aquesta transició cap a l'Estat propi. Súmate partia el 2013 amb un pressupost de 7.304,78€, que es van incrementari fins als 31.916,52€ el 2014, gràcies a la campanya de verkami que va realitzar l'entitat. Súmate va tancar el 2015 amb 36.909,91€.

Del pressupost del 2014, 16.802,95€ provenen de les quotes de socis, una xifra que en el 2015 va pujar als 26,605.26€. Súmate recorda que no rep subvencions ni donacions, altres ingressos o ajuts concedits, tampoc crèdits. A la xarxa l'entitat té 36.317 seguidors a Twitter, i 29.152 a Facebook.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada